Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Falujące obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od kilku dni zauważyłem że przy biegu luzem podskakują mi obroty. Tak gdzieś o 100-200 RPM. Czasem się zdaży że lekko falują a jak przejadę trochę to wszystko wraca do normy. Mam wrażenie że problem pojawia się kiedy stoję na postoju. Czy ma to związek z pracą wzmacniacza ? Wzmacniacz ma 4x60 W i 1x300 W RMSu. Czy warto w tej sytuacji kupić kondensator ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Raczej nie warto kupywac (chocby niewiem jaki kondensator kupic to nie spelni swojej funkcji jak akumulator bedzie slaby) ale wszystko zalezy tez od stanu akumulatora. Czy to falowanie dzieje sie tylko przy wlaczonym audio?

Z tego co piszesz wyglada na to, ze akumulator jest juz nie najlepszy, dlatego po przejechaniu pewnego odcinka wszystko wraca do normy bo akumulator sie podladowal.

Opublikowano

generalnie to dzieje się to przy słuchaniu muzyki. Niekoniecznie głośnej. No i jak stane na światłach to obroty wskakują. Przejadę kawałek i wraca do normy wsio. Czyli winy dopatrywać się aku ? A co jest z nim nie tak ?

Opublikowano

No a co moze byc z akumulatorem?, pomysl logicznie :naughty:

Stracil zdolnosc do gromadzenia ladunkow. Jest po prostu wyczerpany i nie laduje sie jak powinien. Moze juz jest stary i nie ma wlasciwosci, ktore powinien miec.