Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 ADR] Klocki nie dzwonki - a dzwonią

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Jakiś czas temu wymieniałem kpl: klocki + tarcze - nie pamiętam już jakiej firmy kupiłem te klocki i tarcze ale wszystko było w porządku ... do czasu. Po około 1-2miesiącach okazało się, że z szczękach(czy sankach, zaciskach - różnie na to wołają) dosłownie latają klocki. Z tego co wiem powinien być tam luz między szczęką-klockiem, ale nie za duży (gdzieś 1mm) gdzie ja mam o dużo za duży i to sprawia, że klocki dzwonią (taki wydają dźwięk jakby Mikołaj jechał na saniach :) ). Pojechałem do mechanika. powiedział mi, że szczęki(sanki) się wybiły i jest luz. Zaproponował abym kupił nowy kpl klocków co też uczyniłem a w międzyczasie zrobił mi spaw - zeszlifował i nie było już luzów - ciągle jednak dzwoni.

Nowe klocki nie poprawiły sytuacji, bo kiedy włożyło się je w szczęki to co się okazało? sanki są szersze (w pionie) niż klocek i one też latały.

Dodam, że przy hamowaniu czuję na kierownicy jakby takie leciuteńkie szarpanie w lewo w prawo. w tak jakbym nie miał kontroli trkacji :D

Gdzieś na forum przeczytałem, że w klockach jest jakaś "naklejka" i te klocki przykleja się do szczęki .. to prawda?

Co mi polecicie na naprawienie tego kłopotu? oczywiście nie myślę nad kupnem sanek, a na pewno nie używek, bo wiadomo jak się trafi - wybite.

Co mam zrobić? czy to dobrze, że tak jeżdżę? Mechanik powiedział mi, że klocki są w dobrym stanie.

Dodam, że problem jest tylko z przodu, z tyłu wszystko jest w porządku.

P.S

Przed spawem klocki latały strasznie, a po spawie już nie tak bardzo.

pozdrawiam i proszę o szybką rzetelną odpowiedź.

Opublikowano

Jak masz wybite jarzma to wymieniaj na nowe, a nie bawisz się w spawanie. Dodatkowo jak odczuwasz wibracje to sprawdzić trzeba tarcze czy nie mają bicia.

Opublikowano

Jak masz wybite jarzma to wymieniaj na nowe, a nie bawisz się w spawanie. Dodatkowo jak odczuwasz wibracje to sprawdzić trzeba tarcze czy nie mają bicia.

to nie jest wina jarzm tylko zle dobranych klocków z katalogu

Opublikowano
to nie jest wina jarzm tylko zle dobranych klocków z katalogu

Kupione z hurtownii którą samą polecają ludzie z tego forum !!! podałem facetowi wszystkie parametry (nr nadwozia też) przysłał mi klocki i były dobre to nie wina klocków.

bawisz się w spawanie.

fajna mi zabawa.

tarcze czy nie mają bicia.

co to znaczy ?

Opublikowano

jezeli masz dobrane dobrze klocki to dlaczego dzwonia ?????

do twojego auta mozna podłożyc kilka rodzai klocków które na oko niczym sie nie róznią

ale jak je załozysz to masz juz efekty

podaj oznaczenia tych klocków, zobaczymy co Ci tam wcisneli

Opublikowano

od strony tłoka zacisku, klocek ma blaszki które trzymają go na stałę w tłoczku, o ile dobrze pamiętam, więc ten klocek nie ma prawa "dzwonić" z kolei z drugiej strony jest w podobnym celu jest sprężynka, specjalnie wyprofilowany kawałek drutu wciskany w zacisk, może ich poprostu nie masz. Co do zurzycia się jarzm, to moim zdaniem nie realne, chyba że auto ma kilka milionów km przebiegu albo jeździło w wyjątkowo ciężkich warunkach i uległy one korozji w tak dużym stopniu

Opublikowano

od strony tłoka zacisku, klocek ma blaszki które trzymają go na stałę w tłoczku, o ile dobrze pamiętam, więc ten klocek nie ma prawa "dzwonić" z kolei z drugiej strony jest w podobnym celu jest sprężynka, specjalnie wyprofilowany kawałek drutu wciskany w zacisk, może ich poprostu nie masz. Co do zurzycia się jarzm, to moim zdaniem nie realne, chyba że auto ma kilka milionów km przebiegu albo jeździło w wyjątkowo ciężkich warunkach i uległy one korozji w tak dużym stopniu

Mylisz sie. Realne patrząc na rok produkcji ayta. Dobry warsztat po rozebraniu hamulców oceni stan jarzma. Jeśli jest ok to zapewne żle dobrany lub felerny klocek.

Opublikowano

Gdzie sprawdzić numer tego klocka?

Wymieniali mi klocki razem z tarczami w poważnym zakładzie i nie możliwe, że nie odgięli tych blaszek czy nie zauważyli tych sprężynek ... z tego co pamiętam, kiedy rozbierał hamulce przy mnie inny mechanik (zaufany) to na końcach jarzm był połyskujący się kolor - coś jak wytarty ..

Czyli powiedział mi, że sanki wybite ..

Kupiłem drugi kpl. klocków JC Premium. (sprawa dotyczy klocków tylko z przodu).

pozdrawiam !

Opublikowano

JC Premium podchodzą zaraz pod ferodo także są w porządku, ale NIE Z TYCH TERAZ KORZYSTAM !!!

Popatrzę w te klocki jeszcze, poszukam tych blaszek, tej sprężynki i to wszystko co mogę zrobić ..

Macie może jakieś aukcje na allegro albo coś z tymi jarzmami? pozdro.

Opublikowano

JC Premium podchodzą zaraz pod ferodo także są w porządku, ale NIE Z TYCH TERAZ KORZYSTAM !!!

Jasne.....dawno przestaliśmy tym handlować. Gówno i tyle

Opublikowano

a to ciekawe, kiedy rozmawiałem przez telefon z handlowcem najpierw wymienił mi ferodo a potem JCP. dlatego,że nie miałem kasy wziąłem JCP, które zresztą mi polecał.

to kto kłamie?

poza tym: ludzie się chwalą, że kupują klocki za 50-100zł i są tak zadowoleni, że im tryska. Dlaczego ja mam być niezadowolony z klocków za 150 czy 160zł ?