wajhman Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 Witam wszystkich. Mam takowy problem, niedawno zakupiłem A4 i postanowiłem wymienić olej przy silniku AEB, a mam chyba uszkodzony bagnet... wpada za głęboko. Mechanik wymienił mi dzisiaj olej z filtrem, powiedziałem mu wcześniej że wchodzi około 3,5l (tyle pisza na stronie Motula), a ten mi wlał równo 4 litry, i oznajmia mi ze mam uszkodzony bagnet... i dlatego pokazuje za dużo. A oleju na nim jest przy sprawdzeniu jeszcze raz tyle ile wynosi strefa miedzy min a max... czyli tak jakby 1 litr więcej, nie wiem już jaka jest prawda... Ile wlewacie do tego silnika oleju przy wymianie wraz z wymianą filtra? i jaki poziom na bagnecie uzyskujecie przy tej ilości. Bardzo mi to pomorze, bo będę mógł na oko stwierdzić ile przekłamuje bagnet
michal_g84 Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 podobno jest taki przelicznik : pojemność silnika * 2,4, czyli w twoim przypadku 1,8*2,4=ok.4,3l
arek87 Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 4.3 to "prawie pod korek. 3,6 3,7 bedzie optymalnie, 4litry bedzie ciut nad max
roberts88 Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 a właśnie panowie bo ja mam taki problem że jak mechanik wymieniał mi olej to niemógł odkręcić korka od miski bo jest strasznie dokręcony a niechciał na siłe bo bał sie że urwie i wyssał olej i wlał mi równe 4 lity i na wskaźniku jest ciut ponad max i czy będzie sie coś złego działo jeśli będzi tyle oleju?
wajhman Opublikowano 3 Października 2009 Autor Opublikowano 3 Października 2009 4.3 to "prawie pod korek. 3,6 3,7 bedzie optymalnie, 4litry bedzie ciut nad max ale nic nie powinno sie stać jak bedzie ciut ponad max, czy lepiej odessać lub odlać?
sieczek26 Opublikowano 3 Października 2009 Opublikowano 3 Października 2009 wskażnik jest po to stworzony aby było wiadomo ile zalewac i kreska na bagnecie jest WYGUROWANA tak samo na maksimum jak i na minimum dlatego powinno sie bezwzględnie tego przestrzegac dla dobra motoru jak zrobisz twoja sprawa pozdro
Rekomendowane odpowiedzi