robert87 Opublikowano 13 Października 2009 Opublikowano 13 Października 2009 Witam Drodzy Koledzy !! Napiszcie prosze jak postepowac przy wymianie pompy wody - na co należy zwrócić bezwzględną uwagę by cieszyć się bezawaryjnością gdyz moja dotychczasowa pompa (ruville) wytrzymala 11miesięcy(wymiana podczas wymiany rozrządu) i teraz leje:( ale do rzeczy ( co odrecic a co mozna sobie odpuscic jesli jest taka mozliwiość) czy trzeba wszystko odkrecac czyli caly przedni pas jak przy wymianie rozrządu. i najwazniejsze czy owa pompe mozna wymienic samodzielnie czy jest to tak trudne jak z rozrzadem ze lepiej bylo by jechac do mechanika....i nie kombinowac:) mechanik powiedzial mi za wymiane 150zł - 160zł czyli tyle ile za caly rozrząd;/ pompę kupilem w ASO do mojego AJM za 180 zł natomiast w intercarsie za pompę HEPU powiedzial mi 162zł a SKFa 309zł a i co najlepsze wg niego w AJM z 2000r Były 2 rodzaje pomp??? jak z tym jest?
marewel Opublikowano 13 Października 2009 Opublikowano 13 Października 2009 W ajm była pompa hepu p550 i taka było zakupić.Te za ASO sa regenerowane i miałem przypadek ze ukręciło się smigielko od tamtej pory tylko hepu. Jak umiesz w tym modelu wymienić rozrzad to i z pompa nie będziesz miał problemu,jak nie to sobie odpuść.
wojtekce Opublikowano 13 Października 2009 Opublikowano 13 Października 2009 tyle samo roboty co przy wymianie rozrządu jak mechanik Ci to zrobi z 160 zł to ja bym się nie zastanawiał
Grzesiek234 Opublikowano 13 Października 2009 Opublikowano 13 Października 2009 Witaj Żeby wymienić pompę wody musisz rozebrać rozrząd bo jest ona napędzana paskiem rozrządu, czyli cały pas przedni, chłodnica itd., najlepiej zleć to mechanikowi bo to robota dla fachowca i trzeba postępować tak jak przy wymianie rozrządu. Swoją drogą to bardzo szybko poleciała ta pompa może jakaś felerna była a może pasek był zbyt mocno naciągnięty. Do ajm rzeczywiście były dwa rodzaje pomp do końca 2000r i od 2001 był inny model w inter carsie podają od jakiego nr. silnika był nowy ale niechce mi sie teraz szukać. Mechanik musi być godny zaufania i mieć sprzęt do blokowania kół rozrządu, klucz dynamometryczny do dociągnięcia istotnych śrub itd., wtedy będziesz cieszył się bezawaryjnością
marewel Opublikowano 13 Października 2009 Opublikowano 13 Października 2009 Do ajm rzeczywiście były dwa rodzaje pomp do końca 2000r i od 2001 był inny model w inter carsie podają od jakiego nr. silnika był nowy ale niechce mi sie teraz szukać. Mi tez sie nie chce teraz szukać ale a druga pompa jest do innego rodzaju napinacza który występował dopiero w AWX/AVF.
robert87 Opublikowano 14 Października 2009 Autor Opublikowano 14 Października 2009 ok dzieki mistrzowie za informacje pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi