Skocz do zawartości
Szczęśliwego Nowego Roku i szampańskiej zabawy Sylwestrowej🥂🎇 ​
IGNOROWANY

[B5 AVG] N75 - problemik z oznaczeniem i ceną...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej chłopaki (i dziewczyny)

Mam taką kwestię techniczną. Otóż muszę wymienić zaworek N75 w moim AVG (po regeneracji turbiny i odcięciu kata + EGR tylko to mi jeszcze szwankuje więc w końcu muszę podmienić) i teraz pojawia się problem - CENA NA ALLEGRO! Otóż do mojego AVG kosztuje jakieś 350 - 400 zł - powinien być o nr seryjnym: 1h0906627.

Owszem są po 120-150 ale rzekomo nie pasują do mojego modelu - i tu właśnie prośba do kogoś kto się zna - można wsadzić inny który jest pod A4 ale nie ma takiego samego nr seryjnego? Jeśli nie to może jakaś podpowiedź gdzie kupić to badziewie w rozsądnych pieniądzach?

Pozdrawiam

Opublikowano

Było gdzieś w wątku opisane mniej wiecej o tym, róznią sie bodajże jedynie wtyczką(jedna okrągła, druga kwadratowa)

:mysli:

Opublikowano

Hej,

A po podmiance nie bedzie problemu? Bo w ASO mi wmawiaja ze tych N75 nie mozna podmieniac - musi byc taki jaki jest konkretnie pod moj silnik. Wg nich gdyby one byly takie same to by nie bylo takich roznic cenowych (rozpietosc 200 - 450 przy takim samym wygladzie) co dla mnie jest argumentem. No bo niby czemu takie roznice w cenie skoro to niby to samo? Jak to jest? Niech sie jakis ekspert wypowie

Opublikowano

wszystko bedzie ok ja tak mam i jest git :naughty:

Opublikowano

ale ale.. mylicie zawory bo 1h0906627 to zawor z czarna glowka i nie jest to N75 tylko N18 natomiast 1h0906627A to N75 i ma glowke białą ! sa to rozne zawory podajace inne wartosci, chociaz ja np. dowiedzialem sie 3 tygodnie temu ze przez rok jezdzilem na dwoch N18..

http://www.allegro.pl/item787345626_zawor_regulacji_turbo_n75_tdi_vw_pierburg.html ten jest dedykowany do twojego auta natomiast mozesz kupic ten:

http://www.allegro.pl/item788782290_zawor_cisnienia_doladowania_n75_recylkulacji_no.html czyli 1J0906627A lub ten

http://www.allegro.pl/item785658366_zawor_regulacji_turbo_n75_tdi_vw_pierburg.html ktory jest PODOBNO nastepca wycofanego z produkcji 1J0906627A

pierwszy zawor wchodzi bez zadnego kombinowania, natomiast dwa nastepne sa o polowe tansze ale maja inna wtyczke. Wystarczy rozlozyc wtyczke, wsadzic ja w zawor i zabezpieczyc przed wypadnieciem. Wszystkie trzy podaja takie same wartosci i mozna je stosowac zamiennie. Wybor nalezy do ciebie, ja wybralem bramke nr dwa czyli 1J0906627A i jestem zadowolony.[br]Dopisany: 27 Październik 2009, 01:45_________________________________________________aha i wez mi pokaz na allegro zawor 1h0906627 za 350-400 zl :chytry: bo ja nie wiem skad wziales ta cene

Opublikowano

Ksiadz - gdzies na allegro znalazlem powyzej 300 a w sklepie po dobrych rabatach byl po 390 wiec dlatego napisalem 300-400 :)

Tak czy owak - dzieki. Kupie ten za 120 + przerobie wtyczke.

Ale ciekawy jestem czemu taka roznica cenowa jesli tylko o wtyk chodzi?? Wie ktos?

Opublikowano

tak juz jest.. a dlaczego przeplywomierz pierburga jest 3 razy drozszy od boscha, ktory jest mniej awaryjny i na rzecz ktorego VW zrezygnowalo z pierburga? tego nie przewidzisz, mozliwe ze tych z kwadratowa wtyczka jest juz niewiele w zapasie i jezeli ktos chce miec oryginal to musi doplacic

Opublikowano

Jeszcze jedna ciekawa rzecz - slyszalem opinie ze mozna zamieniac tez zaworki n75 z n18 (czyli ten od turbo z tym od egr - biala glowka i czarna). Ja akurat EGR mam odciety wiec w sumie mi ten czarny n18 nie jest chyba potrzebny? Jesli tak jest to moge go podmienic z N75 i wtedy nie miec zadnych kosztow? czy bedzie problem?

Wybaczcie ze tak draze ale to juz teraz ciekawosc bo tyle roznych opinii sie nie spodziewalem na temat glupiego zaworka i tak draze zeby temat wyczerpac :)

Opublikowano

ale ale.. mylicie zawory bo 1h0906627 to zawor z czarna glowka i nie jest to N75 tylko N18 natomiast 1h0906627A to N75 i ma glowke białą ! sa to rozne zawory podajace inne wartosci

czytamy czytamy...

_____

a na marginesie mowiac to odcinajac EGR zrzekłeś sie szybszego nagrzewania silnika dzieki spalinom na rzecz 1-2 KM :)