Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak przerobić tylne głśniki???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim autku mam system 8głośników. Te w tylnej półce są firmy nokia dwudrożne i są napędzane poprzez wzmacniacz który znajduje się jednym w nich. Z kolei tam do tego wzmacniacza na tym głośniku idzie kostka która podłącza to wszystka.

Mam dylemat bo chciałbym wymienić całkiem te głośniki gdyż już strasznie są zużyte.

Problem w tym że nie wiem jak przerobić to wszystko żeby chodziły normalne głośniki bez wzmacniacza oraz nie ciągnięcia kabli głośnikowych od nowa tylko wykorzystać isniejące przewody.

Jeśli by ktoś miał jakiś pomysł to czekam.

[br]Dopisany: 02 Listopad 2009, 18:36_________________________________________________http://w86.wrzuta.pl/obraz/7mM6kxie9P0/200911021109

oto przedstawiam zdjecie kostki ktora jest w glosniku i ktorej nie moge rozgryz.

Zna moze ktos odpowiedz co do tej kostki???

Opublikowano

no właśnie co to za kostka bo ja też zamierzam wywalić swoje głośniki i wstawić inne ale nie wiem po co ta kostka

i po co u mnie głośniki z tyłu jeżeli mam radio gamma które ma tylko dwa wyjścia na przód

Opublikowano

opis kostki na glosniku CzLUS.jpg

Opublikowano

a stanie się coś jak odłącze tą kostke i zmienie inne głośniki

Opublikowano

nie ale musisz tez wzmacniacz przelozyc bo inaczej nowe glosniki nie zagraja,no chyba ze zmienisz radio na nie oryginalne

Opublikowano

to teraz pytanie jak przerobic ta kostke aby podlaczyc jakies zwykle glosniki bez wzmacniacza?Radia nie mam juz ori tak wiec glosniki chcialbym zmienic na jakies lepsze?

Wiecie moze jak mozna ta kostke przerobic zeby gralo bez zadnego wzmaka????

za jakies wskazowki dzieki z gory :hi:

Opublikowano

Jezeli na nie orgyginalnym radiu to zakladasz nowe glosniki i podpinasz je pod wybrane przez ciebie cztery przewody z tej kostki,a przy radiu je wypinasz z mini iso i wpinasz w duza iso pod nowe radio

Opublikowano

jeszcze jedno pytanko

podałeś opis kostki przy glosnikach noki ze wzmacniaczem. A czy wiesz moze jaki jest rozstaw kabli przy wtyczce co do niej wchodzi.

Bo tak jest cos takiego ze do niektorych wejsc wchodza 2naraz i o co tam chodzi???

A jesli juz podłączać glosniki to pod ktore trzeba w koncu wejscia w kostce podłączyć?

Opublikowano

Ja przerobiłem system aktywny na pasywny tj: wymieniłem radio , dalem nowe kable podlączając je do kostki ISO i głośników z tylu, wymontowałem wzmacniacz przy lewym głośniku. Gra to ok!.

Opublikowano

A mógłbyś kolego SWAUDI opisać dokładnie cała tą swoją przeróbke?Gdzie dałeś kable przez samochód oraz w jaki sposób wymontowałeś wzmacniacz z tylnego głośnika? Daj fotki jakieś jak byś mógł

Opublikowano

beni226 nie musisz ciągnąć nowych kabli, przecież idą z kostki mini iso w radiu do wzmacniacza przy głośniku.

Wypinasz je z mini iso i wpinasz w radiu do wyjścia na tylne głośniki, a przy głośnikach wypinasz ze wzmacniacza i wpinasz w swoje nowe głośniki i już możesz się cieszyć muzą.

A tu masz różne radia i opisy złączy http://erta.ru/magnitol/audi.shtml

Opublikowano

ok z przodem przy radiu sobie poradze ale jak trzeba wpiac przwody od glosnikow przy ty3nych glosnikach,Bo tam idzie sporo kaabelków do tej kostki iso z tylu. masz moze jakis schemacik???[br]Dopisany: 22 Listopad 2009, 18:35_________________________________________________a i jeszcze jedno dlaczego w przy radiu mam tą kostke mini iso na 6 pinow a przy wzmacniaczu przy glosniku jest juz ta wieksza na 8pinow to jest dla mnie nie zrozumiale troszke.

Opublikowano

a i jeszcze jedno dlaczego w przy radiu mam tą kostke mini iso na 6 pinow a przy wzmacniaczu przy glosniku jest juz ta wieksza na 8pinow to jest dla mnie nie zrozumiale troszke.

Bo do glosnikow idzie jeszcze stały plus i masa nie z mini iso.Masz to na tym zdjeciu opisane ktore wkleilem wyzej wystarczy przeczytac(legende :kox:)