Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Nierówna praca, po uruchomieniu zimnego silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam podobne objawy u siebie nawet przy temperaturze - 2,5 , lekko zatrzęsie silnikiem trzeba go dłużej pokręcić a dzisiaj nawet musiałem odpalić drugi raz. Puszcza sporo dymu przy odpalaniu, dodam że nie wymieniałem w nim ostatnio świec i filtra paliwa. Jak myślicie od czego zacząć ? Jeżeli świece to jakiej firmy ?

Opublikowano

u mnie było tak samo, przy -5 trochę niechętnie zapalał i okazało się że wszystkie 4 świece były padnięte. Zmieniłem na NGK i teraz przy -20 cyka z pierwszego strzała jak w lato :hi:

Opublikowano

Witam,

Dolacze sie do tematu bo mam tez ten sam problem.

Od dwoch miesiecy jestem posiadaczem A4 B6 AWX i to jest jego pierwsza zima.

Jak temperatura spadla ponizej +10C to zauwazylem ze pierwsze odpalanie z rana powoduje, ze ciezko mu osiagnac odpowiednie obroty. Jak juz wejdzie na "swoje obroty" to jest okej. Trwa to ok 2 sek. Myslalem, ze jakas swieca nie grzeje. Gdy bylo -20C to odpalil dopiero za 6 razem i wtedy pojechalem do mechanika. Okazalo sie ze zadna swieca nie grzeje. Wymienilem wszystkie na Boscha i teraz pali za pierwszym razem ale poczatkowe problemy pozostaly.

Za tydzien jade na wymiane paska rozrzadu bo pierwsza wymiana byla przy 60tkm a teraz mam 148tkm wiec do 150tkm trzeba to zrobic. Na VAG zadnych bledow nie ma ale mysle ze podczas wymiany rozrzadu posprawdzam tez filtr paliwa i zobacze czy cos sie poprawi.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

sprawdziłem wszystkie swiece. Są NGK i wszystkie grzeją tylko nie wiem czy powinno byc tak, ze po podłączeniu zaczyna żarzyć sie sam koniuszek swiecy i potem powoli reszte swieczki zaczyna grzac. W te mrozy zapala jeszcze gorzej, trzeba nim krecic dwa razy i dopiero nierówno zaskoczy. przy mniejszych mrozach palił normalnie tylko nierówno.Na powrocie paliwa z filtra do pompy tuż obok czyjnika temperatury cieczy mialem troche wilgotne, okazało sie, że to przy pompie z wezyka lekko sie pociło, załozyłem cybant zamaist tego scisku sprezynowego i jest sucho, bo myslałem ze przez to gdzies dostaje sie powietrze ale nic z to nie dało. nie wiem co robic.

Opublikowano

kolędzy dołącze sie do temaciku bo silniczek mi znany ;)

Podobnie jak większość osób miałem problemy z porannym rozruchem np. po nocy.

Fakt autko zapalało na pierwszy raz ale telepało nim przez 2 s a pozniej juz wszedł na normalne obroty, do tego z tyłu przez 2 s szaro-niebieski baczek.

Wkurzało mnie to ale diagnoza prosta świeczki ....wymieniłem cały komplecik na BOSCHA i od tego czasu spokoj :)

Pozdro :):hi:

Opublikowano
  • Autor

rako1987 miałes spalone swiece??,ze je wymieniałes, czy tylko nierówno grzały? bo nie wiem czy wymieniac, niby wszsytkie grzeja , ale wydaje mi sie, ze troche długo sie nagrzewają, moze mi sie tylko wydaje.

Opublikowano

u mnie była jedna spalona...choć mechanior co do niego pojechałem na poczatku zapewniał ze wszystkie są dobre :notworthy:

Podjechalem do serwisu gdzie od poczatku jezdze z bryczką i tam wymieniłem komplecik....:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

zauwazyłem, ze wiele osób ma te problemy z nierónym odpalaniem(nawet na forum passata) i co niektorzy powymieniali juz pół auta i nic.moze ktos wie, bo zastanawiam sie, czy przyczyna moga byc wtyczki na pompkach?? czy ktos wie czy jest to mozliwe??byłem ostatnio na weekendzie w górach i autko stało całą noc pod chmurka-rano -7*C a ja musiałem go krecic chyba z 5 razy. za kazdym razem moje odpalanie konczyło sie kleską tzn. krece-juz chwyta i zgasł.w garazy w domu -4,5*C i odpalił za pierwszym ale tez nierówno.

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam , mam ten sam problem podpiąlem dzis pod kompa okazalo sie , ze 4 wtrysk przepuszcza najprawdopodobniej wina wtrysku , orietuje sie ktos jaka cena ?