Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.8 ADR 125ps 1995] zmiana silnika na 2.8 30V 196KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich klubowiczow :a4fan:

Od roczku smigam Audianka z wolnossacym benzyniakiem 1.8. Jazda nie jest juz tak imponujaca jak wczesniej(wtedy swiezo po odebraniu p.j.) chcialbym zwiekszyc moc w swojej :a4fan: poprostu zmieniajac silnik. Szukalem postow na ten temat ale jest ich tak duzo ze juz sie pogubilem, zaczynalem od nowa szukac i nic dlatego otworzylem wlasny.

jakis roczek temu moj kumpel mial kadetta gsi 2.0 8v i zmienil silniczek na 2.0 16v (pamietam ze wymienial kompa i jakas wiazke kabli)

Chcialbym zrobic to samo u siebie. Przypominam ze mam 1.8 ADR 125PS. Ile kosztowalaby przekladka bez robocizny na 2.8 30V i co musialbym wymienic a co pasuje od 1.8

Z gory dzieki pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem jak w audi ale w większości marek jest to niepłacalne i prawie nie wykonalne. Silnik ma inną mase więc zmieniasz nie tylko motor ale zawieszenie, napewno układ hamulcowy, pompe paliwa. Kadet to bardzo stara technologia w audi wiązki są do wymiany wszystkie. Skrzynia biegów również bo ta od 1,8 wyjdzie przy nowym motorku a jeszcze dochodzi problem z przeniesieniem napędu. Zastanów sie czy nie lepiej bedzie pogonić obecne auto i poszukać innego z interesującym Ciebie silnikiem.

Opublikowano

latwiej i pewnie taniej bedzie zmienic samochod. ale ja i tak na wakacje jak bede mial moze troche wiecej czasu bede myslal nad kompresorem. slyszalem ze jest go latwiej zalozyc niz turbulum... no i oczywiscie silnik z kompresorem ma lepsza cha-ke....

Opublikowano

latwiej i pewnie taniej bedzie zmienic samochod.

Potwierdzam, jak masz dużo pieniędzy na silnik i przekładkę to poszukaj model z większym silnikiem

Opublikowano
  • Autor

heh macie racje nie wiedzialem ze az tyle trzeba sie z tym p... schiller a jak wyglada sprawa z tym compresorem od czego( od mesia?:P) ile mocy to moze dodac??

Opublikowano

ja zastanawialem sie nad tym od corrado bo byl on montowany na mniej wiecej podobnym silniku. ile wiecej mocy, hmm ciezko wpowiedziec. w corrado g60 z silnika 1.8 (20v bodajze) wychodzilo 160 kucy...

Opublikowano

shiller szczerze mowiac nie slyszalem jeszcze o tym zeby do 1.8 wsadzac kompresor ale jak bedziesz mial zamiar zmienic i bedzie to realne za przestepna cene to mam nadzieje ze opiszesz to na forum ;)

Opublikowano

jak bede mial tylko caly dzien wolny to poroskrecam troche moja niunie i zobacze co sie da zrobic. gdzie i czy w ogole go bedzie mozna podlaczyc. myslalem zeby zmienic rolke od paska klinowego na podojna i tam moze . ale musze sie jeszcze troche podowiadywac jakie taki kompresor powiniem miec obroty czy trzeba to robic przez przekladnie itd. takze jak mowilem jak tylko bede mial czas...

Opublikowano
  • Autor

kumpel w becie 2.5 R6 w benzynie wyczytal ze po zalozeniu kompresora bedzie mial 220 kucy a seryjnie ma 196 i podobno w bmw jest to mozliwe bez zadznych komplikacji i podobno silniczek nie dostaje az tak mocno po d... mimo ze i tak jest wyzylowany

Zapytam go co i jak i dam znaka na forum :a4fan:

Opublikowano

Ja myslalem kiedys o zmianie motoru,ale jednak za duzo zachodu z tym.Niedaleko jest gosciu co chce sprzedac 2.5tdi za 7-5tys (cale auto),tylko ze drzewo mu na dach spadlo.Z tym silnikiem pewnie jeszcze wiecej roboty...

Opublikowano
  • Autor

czytajac posty zamioszczone na forum doszedlem do wniosku ze jednak sprzedam swoja niuske i udalo sie, Rozstalem sie ze swoim malenstwem. teraz mam problem czy kupic 1.8T czy 2.8. podobno mozna wykrecic z 1.8 T 196 KM:D jak sadzicie to jakis blef czy faktycznie da rade zrobic cos takiego?? jaki to ma wplyw na elastycznosc, zywotnosc silnika??

Opublikowano

Wielki to nie zaden blef!!196KM jest w zasiegu ręki :wink:

poczytaj w dziale turbo i chiptuning bylo kilka wątków na ten temat...

Opublikowano
  • Autor

no tak wlasnie lookalem na kilka postow nie jest to zaden problem wystarczy wymiana chip-a:D zaj...sprawa chip troche drogi ale i tak mi sie to opyla bo wiecej zaplace Oc za Audike 2.8 przez 2 lata niz mialbym zmienic chip(niestety to pierwszy samochod zarejestrowany na mnie bez zadnych znizek;/ nawet 50% wzwyzki :( )

Opublikowano

Kolego bierz 1.8T , to w audi jeden z ciekawszych silników, ja też mam chrapkę na taki no ale...niestety narazie nie dla mnie! a 196 ps , jest na wyciągnięcie ręki :grin:

Opublikowano
Kolego bierz 1.8T , to w audi jeden z ciekawszych silników, ja też mam chrapkę na taki no ale...niestety narazie nie dla mnie! a 196 ps , jest na wyciągnięcie ręki grin

Podpisuję się pod tym! Sam mam taki (bez chipsa) i muszę przyznać, że niezły kozak...

Opublikowano
  • Autor

widze ze kolega ma jeszcze QUATTRO :quattro: jak to sie zachowuje?? jak jest podczas startu?? mozna naped tylny odlaczyc w kazdej chwili i go wlaczyc czy odpala samoczynnie i w ten sam sposob sie wylacza??

Opublikowano

jak to sie zachowuje

no widze ze kolega to jeszcze duzo musi poczytac i poszukac informacji o podstawowym napedzie A4 QUATTRO i Torsen kotry dziala non stop

Opublikowano
dziala non stop

Tak to działa, nie da się go odłączyć. Bardzo dobrze radzi sobie ten silnik z QUATTRO. A zobaczyć te miny kierowców osiek w zimie..... BEZCENNE :wink:

Opublikowano

teraz mam problem czy kupic 1.8T czy 2.8. podobno mozna wykrecic z 1.8 T 196 KM

Może można ale ja wole 2.8 raz duży może wiecej dwa chyba mam sentyment do sześciu garów. Zmiana chipa to nie wszystko. po pierwsze trzeba trafić model w którym jest jeszcze życie a i wwtedy turbinie trzeba się porzyglądać. Najłatwiej wyciągać silniki doładowane to prawda ale tanio robisz trzy razy zapłacisz. Życze sukcesów w pogoni za mocą
Opublikowano

ponad 200 KM da się z poczciwego 1.8T wycisnąć.....