Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ASN] Instalacja gazu, jakie koszta i zyski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem na forum ale marne efekty, myślę o założeniu gazu do A4 3.0 Q. Jestem ciekaw ile gazu wciągnie moja V6, może ktoś z forum ma w swojej 3.0 instalke.

Z jakimi kosztami instalacji musze sie liczyć, z góry przyznaje że jeśli chodzi o gaz jestem zielony.

Opublikowano

Ja co prawda mam tylko 1,8T założyłem do niego instalację STAG 300 ponad rok temu i zapłaciłem 2200zł brutto. To na czym jeżdżę nie jest z wyższej klasy ale nie narzekam - kiedyś pokusiłem się na obliczenie różnicy pieniężnej jaką zaoszczędzam jeżdżąc po mieście na LPG a nie na BP to wyszło w granicach 18 zł/100km (na korzyść gazu).

W Twoim przypadku koszt wzrośnie bo będziesz musiał mieć "mocniejszy" reduktor niż ja no i oczywiście dojdą jeszcze dodatkowo 2 wtryski. Ale nie sądzę aby to była jakaś kosmiczna cena ( przy założeniu że jeden wtryskiwacz kosztuje od 60zł + mocniejszy reduktor coś ponad dodatkowych 70 zł ). Oczywiście podkreślam, że cena będzie zależała od tego jak sobie skonfigurujesz instalację.

Opublikowano

do V6 BRC ok 3900pln, stag ok 2400 - 2600pln

zuzycie gazu zalezy od Twojej nogi, ale jak sie postarasz i bedziesz jezdził spokojnie 10-11 l spali

przy ostrym butowaniu moze to byc pow 20l

przed montazem mus to pełna diagnostyka silnika, sond i czujnika wody

Opublikowano

W lipcu 2009 zamatowałem BRC P&D (A4 Quattro Avant, 3.0L-ASN).Zaplacilem 4300 pln.

Przejechałem juz 10 000km, sprawia sie bardzo dobrze. Spala 11,5-12,5 l/100km, większość km robie na autostradzie.

Opublikowano

Witam. W maju założyłem do mojego ASN 3.0Q Staga 300+. do tej pory zrobiłem ok 7 000 i jak na razie wszystko gra. Koszt instalacji w Krakowie to 3400. Spalanie na gazie kształtuje się w granicach 10 - 14 l w trasie w zależności od prędkości no i 15 - 20 w jeździe miejskiej i też w znacznym stopniu zależy od ciężaru buta. Osobiście jestem zadowolony, nie odczuwam różnicy w mocy ani w pracy silnika i myślę, że koszt instalacji zwróci się dość szybko.

Opublikowano

Witam. W maju założyłem do mojego ASN 3.0Q Staga 300+. do tej pory zrobiłem ok 7 000 i jak na razie wszystko gra. Koszt instalacji w Krakowie to 3400. Spalanie na gazie kształtuje się w granicach 10 - 14 l w trasie w zależności od prędkości no i 15 - 20 w jeździe miejskiej i też w znacznym stopniu zależy od ciężaru buta. Osobiście jestem zadowolony, nie odczuwam różnicy w mocy ani w pracy silnika i myślę, że koszt instalacji zwróci się dość szybko.

W jakiej firmie zakładałeś :?:

Opublikowano

co do instalacji to sam musisz podjac decyzje czy stag czy brc czy ...? pamietaj tylko jedno ze zawsze ci sie to wroci i od razu odczujesz roznice w portfelu :) v6 bardzo dobrze znosza gaz.

Opublikowano
  • Autor

czytałem że gazu pali około 2 litrów więcej niż paliwa, sprawdza sie wam

pamiętajmy ile kosztuje litr gazu :>

Opublikowano

Zauważyłem, że jak jeżdżę po mieście na dłuższych odcinkach to spalanie gazu wychodzi w granicach 11.3l/100km - do tej pory jeździłem na krótkich odcinkach to jest 4km w jedną stronę to spalanie wychodziło w granicach 13,2l/100km.

Opublikowano

Moja V-ka (trochę starsza) bardzo dobrze znosi gaz-mam Stag300 Zrobiłem jakieś 40tys.km i oprócz okresowych przeglądów i wymiany filtrów żadnych usterek Drugi raz też bym założył bez zastanowienia Średnio pali LPG 12/100km, Pb pewnie ok 10-11/100-różnica jest i to nie mała :wink4: Max gazu wciągnęło mi 20/100 ale to przy "prostowaniu" tłumików :tongue4:

A instalacja założona przez dobrego gaziarza a później prawidłowo użytkowana naprawdę nie sprawia problemu Mam już trzecie autko na gazie i na razie przy tym zostaje :)

Opublikowano

Powiedz jak to robisz, bo moja rozbebeszona niunia pali w mieście między 16 a 19 litrów LPG. Benzyny 15-16. Nie butuję.

Dodam, że jeżdzę tylko po średnio zakorkowanych ulicach Białegostoku (wypady w trasę sporadyczne).

Opublikowano

Powiedz jak to robisz, bo moja rozbebeszona niunia pali w mieście między 16 a 19 litrów LPG. Benzyny 15-16. Nie butuję.

Dodam, że jeżdzę tylko po średnio zakorkowanych ulicach Białegostoku (wypady w trasę sporadyczne).

znajdź naprawdę dobry warsztat (nie taki gdzie na dzień dobry i bez oglądania każą wymienić świece i przewody) a na pewno doprowadzą Ci wszystko do porządku :good:

Opublikowano

ja mam instalację BRC koszt 2900zł założona w sierpniu.

Przejechane na gazie ok 14000km a spalanie średnie jak w podpisie niżej uwzględnia wszystkie tankowania gazu,

max 12,9l/100km min 8,5l/100km

Opublikowano

znajdź naprawdę dobry warsztat (nie taki gdzie na dzień dobry i bez oglądania każą wymienić świece i przewody) a na pewno doprowadzą Ci wszystko do porządku :good:

I tak zrobię. Co do wyników dam znać w tygodniu po wizycie u nowego magika.

Opublikowano

I tak zrobię. Co do wyników dam znać w tygodniu po wizycie u nowego magika.

najważniejsze to sprawdz działanie sond i czujnika wody

może silnik nie nagrzewa sie jak nalezy

Opublikowano

Kolego nie ma co sie zastanawiac gaz to czyta oszczędność. Nie słuchaj głupot,że gaz to niszczy silnik i jest do kuchenek itp. W tym kraju tylko bardzo bogaci jeżdzą na Pb.

Bardzo polecam staga jest to super instalka, która daje wprawionemu magikowi wiele możliwości.

Co do wtrysków to polecam matrixy.

Reduktory to raczej 2 bym proponował, ale nie wiem jak u Ciebie z miejscem pod maską podejrzewam, że sząłu nie ma więc trzeba by sie zastanowić.

Najlepiej zarejestruj sie na forum-lpg.pl i tam jest spec nikoś wariat i on posiada odpwoiednia wiedzę co dobrac. Najleiej skonsultuj jeszcze to z sebastianS (pewnie poleci Ci scorpiona) ale po takowych konsultacjach bedziesz wiedział co wybrac.

Osobiście odradzam BRC za drogie do jakości.

Opublikowano

Zgoda w 100% w sensie oszczednosci. Nie słuchaj głupot a wiedz, ze gaz niszczy silniki, ale tylko tym, co ich nie mają... :gwizdanie: Problem z niechęcią części kierowców do LPG, moim zdaniem, wynika z dwóch przyczyn. Pierwsza-niska znajomośc tematu wśród potencjalnych użytkowników, co przekłada się na niską siłę przebicia w kontaktach z firmami montujacymi-nie znasz się, moga ci wcisnąć każde gówno z ogromne pieniądze-proste :thumbdown: Kwestia druga-porządna instalacja na dobrych komponentach z odpowiednim montażem kosztuje niemało. Często stanowi duży procent wartości całości auta, więc ludzie mając na uwadze ilosc przejechanych km po zagazowaniu auta odpuszczają temat gazu-bo im się to nieopłaca a częściej po prostu nie mają już kasy na porządną instalację... U mnie np. instalacja stanowiła 20% wartosci auta, ale już dawno zwróciła się :)

Opublikowano

zauważ tez kolego co jest istone ze na paru trasach-tunelach w austri (niewiem jak niemcy ) jest wyraznie napisane zakaz wjazdu aut z intalacjami gazowymi, w wielkich parkingach podziemnych jest dokladnie to samo, pozatym przekalkuluj ile robisz km, i w ile ci sie zwroci ten gaz za 4 tys zł, jak dla mnie to wogóle nieporozumienie,

gadanie ze bogaci jezdza na na LPG to jakas niepowazna gadaniana maniaka lpg, ja zasobny w diengi niejestem a gazu nie założe

najlepiej gaz program 200KM z 1,8 turbo :polew: i karton kleju kropelka do biezacych napraw

Opublikowano

Kolego, dlaczego założyłem LPG?-bo szkoda mi kasy na PB, wole przeznaczyć to na coś innego, a ponieważ traktuje auto jako dupowóz a nie żadna "niunia" :polew:, to jeżdżę po prostu taniej. Chłodna kalkulacja spowodowała, że relatywnie droga instalacja jest dobrą instalacją dawno zarobiła na siebie, z gazownikiem widuję się 2-3 razy w roku na przeglądach, wczoraj w ramach gwarancji wymienili mi reduktor, bo był nieszczelny a poza auto jest bezobsługowe. Do maniaka LPG bardzo mi daleko, moja wiedza jest nadal niedoskonała, ale za to z matematyką całkiem nieźle było/jest :). Wcale się nie dziwię, że ktoś kupując nowe auto wstawia gaz-wręcz przeciwnie mój szacun, bo skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać, prawda?-chyba że ktoś jeździ bardzo mało.

PS. Gdyby ludziom chciało się czytać, doskonalić swoją wiedzę, to minimum 50% aut jeździło by na LPG, ale tak nie jest. Bo tak naprawdę to sa pieniądze, ktore przysłowiowo leżą na ulicy. Z drugiej strony dzięki temu gaz jest w miarę tani :)

Opublikowano

Argument: "... bo w Austrii w tunelach jest zakaz wjeżdżania samochodów z instalacją LPG..." - no to mnie przekonało aby nie zakładać gazu :polew:

Temat wątku brzmi "Instalacja gazu, jakie koszta i zyski" a nie "Co sądzicie o gazie?".