Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Skrzynia automatyczna - migający komunikat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem ze automatyczną skrzynią w B6 silnik 2,5 tdi a mianowicie zdarza się ze na wyświetlaczu literki oznaczające biegi w skrzyni czyli

P R N D zaczynają być podświetlane na czerwonym pulsującym pasku.

przewaznie zdarza się to po uruchomieniu silnika i czasem ustępuje po zgaszeniu stacyjki i zapaleniu ponownie.

Dodam że w momencie gdy pulsują te oznaczenia samochód nie ma przełożenia na napęd (minimalnie da się nim ruszyć i wogóle nie ma mocy)

Pomóżcie!!! co to może być???

Opublikowano

Tryb awaryjny, lepiej nie próbuj wtedy jechać bo będzie kiszka.

Opublikowano
  • Autor

a co może być przyczyną tego trybu awaryjnego???

Opublikowano

jak co albo sterownik albo skrzynia, koszta od 1000 zł sie zaczynaja max 7000 zł[br]Dopisany: 17 Listopad 2009, 20:18_________________________________________________mieszkasz na slasku to sie doczolgaj do Pana SOPY, czernica za rybnikiem to jak rzut beretem masz

Opublikowano
  • Autor

wielkie dzięki za namiar :hi:

Opublikowano

Pewnie sterownik ale najlepiej będzie jeśli kolega w pierwszej kolejności zapnie VAG-a i sprawdzi błędy w module skrzyni.

Opublikowano

Taak mialem podobnie tylko ze caly czas mi swiecily podpiolem vaga skasowałem błąd i jezdze bez problemu juz miesiac.

Opublikowano
  • Autor

KUBSON - trochę optymizmu wprowadziłeś :)

mam jeszcze jedną sprawę, całe to zamieszanie z trybem awarynjnym pojawiło się krótko po wyminie oleju w skrzyni biegów!!!

czy może to być błąd mechanika który mi to wymieniał???

Opublikowano

oczywiscie ze tak,

a tak wogole to napisz jaka masz skrzynie tip, czy multitronic

po zatym Vag nie leczy !! bledy biora sie z jakiejś przyczyny, kolega bedzie jedził, az stanie i zapłacze

Opublikowano

Ma FWD więc to multi ;)[br]Dopisany: 18 Listopad 2009, 16:36_________________________________________________...i naprawdę sprawdziłbym VAG-iem błędy bo równie dobrze może nie łączyć jakaś wtyczka. Pytanie - gdzie wymieniałeś olej? Wziąłeś FV? Masz pewność że dobry olej Ci zalali?

Opublikowano

Takie objawy mial moj brat w tiptronicu... i okazalo sie, ze byl poprostu zle napiety pasek rozrzadu i auto dla bezpieczenstwa przechodzilo w tryb awaryjny.

Skrzynia migala, nie dalo sie jechac.

Dlatego VAG + dobry mechanik... wstępnie.

Opublikowano
  • Autor

po weekendzie jadę do tego typa co wymieniał mi olej, wezmę od niego dane i napisze Wam, to dacie znać co o tym myślicie :)

Bart-s mozesz mi wyjaśnić co oznacza FV??? jestem laikiem więc sorki jeśli zadaje głupie pytania :)

Kumpel sprawdził mi VAG-iem i podobno skrzynia nie odczytywała niskich obrotów...

ale szczegóły podam po weekendzie

Opublikowano

FV to Faktura Vat

Opublikowano
  • Autor
:wallbash: fv - jakiś zawias myślowy mnie dopadł :polew: sam z siebie ryje....
Opublikowano

:wallbash: fv - jakiś zawias myślowy mnie dopadł :polew: sam z siebie ryje....

:polew::wink4:

Zapisz dokładnie nr błędu i jego opis a następnie wrzuć tutaj - zobaczymy co tam siedzi.

Opublikowano
  • Autor

po weekendzie wrzucę na pewno, wielki dzięki za zainteresowanie

zauważyłem że tryb awaryjny wskakuje po wbiciu wstecznego biegu :mysli:

Opublikowano

możesz niedotoczyc sie do tego weekendu

Opublikowano

Nie strasz go Chuck :decayed:

Opublikowano

Dobrze aby po pierwsze koniecznie zapiąć VAG-a i przeskanowac ECU a potem wkleić wszystkie kody błędów. Najlepiej aby wcześniej wykasowac błędy, które sie pojawią i wykonać jazdę (dłuższą, w różnych warunkach) próbną oraz sprwdzić poziom oleju w skrzyni. Prawdopodobieństwa mogą być różne, ale migające podświetlenie mówi o poważnym problemie - może masz zalane za dużo oleju w skrzyni (wymiana oleju w skrzyni wymaga przestrzegania procedury i koniecznie wykonuje się to przy podpiętym VAS/VAG aby dokładnie sprawdzić min. temp. oleju), skoro stało się to zaraz po jego wymianie (mam nadzieję, że dostałeś olej do muli a nie ATF do Tipa - choć od tego skrzynia nie pada od razu). Inna przyczyna (to tylko gdybanie) to problemy z silnikiem - skrzynka buja sie na momencie obrotowym i jakiekolwiek niedomaganie silnika zwala "z nóg" wszelką prawidłową prace skrzyni, która zachowuje sie irracjonalnie (począwszy od niesprawnego G62 czy G80). Ale raczej sprawa leży w skrzyni - wklej te błędy z VAG-a a dowiesz się więcej - i nie czekaj, bo możesz któregoś razu nie dojechać do domu, nie wspominając o s(s)erwisie

pozdr.