seban111 Opublikowano 22 Listopada 2009 Opublikowano 22 Listopada 2009 Witam mam mały dylemat z moja niunia. Problem polega na dziwnym gruchotaniu (stukaniu) . Słychac to z tyłu podczas ruszania na skrzyzowaniu przy skreconych kolach . Jesli jade prosto jest ok nawt jak jade w zakrecie ostrym tez jest ok ale jak zatrzymam sie na skrzyzowaniu i skrec mocno koła w lewo lub w prawo i ruszam to słychac takie dziwne pukanie wydaje mi sie ze na prawym tylnim kole . mechanik powiedział mi ze albo to przegub albo jakis krzyzak w tylnym napedzie . Co wy na to czy ktos spotkał sie z takim problemem . czy ktos wymienial tylne przrguby ????? Mowiac mechaikowi ze przeciez to nie sa przeguby skretne to jak mogły sie wykonczyc on odpowiedzial ze wystarczy ze cos tylna zawiecha bedzie nie tak i padna przeguby co wy na to ???? Potrzebuje rady bo niedlugo czeka mnie trasa około1300km w jedna stornke i torszke sie boje POZDRAWIAM
piotrsob1 Opublikowano 22 Listopada 2009 Opublikowano 22 Listopada 2009 Witam mam mały dylemat z moja niunia. Problem polega na dziwnym gruchotaniu (stukaniu) . Słychac to z tyłu podczas ruszania na skrzyzowaniu przy skreconych kolach . Jesli jade prosto jest ok nawt jak jade w zakrecie ostrym tez jest ok ale jak zatrzymam sie na skrzyzowaniu i skrec mocno koła w lewo lub w prawo i ruszam to słychac takie dziwne pukanie wydaje mi sie ze na prawym tylnim kole . mechanik powiedział mi ze albo to przegub albo jakis krzyzak w tylnym napedzie . Co wy na to czy ktos spotkał sie z takim problemem . czy ktos wymienial tylne przrguby ????? Mowiac mechaikowi ze przeciez to nie sa przeguby skretne to jak mogły sie wykonczyc on odpowiedzial ze wystarczy ze cos tylna zawiecha bedzie nie tak i padna przeguby co wy na to ???? Potrzebuje rady bo niedlugo czeka mnie trasa około1300km w jedna stornke i torszke sie boje POZDRAWIAM Po objawach bym podejrzewał przednie przeguby, dzwięki dochodzące do kabiny czasem ciężko zlokalizować, jeżeli je wyeliminujesz to bym wzioł pod lupę mechanizmy różnicowe, w szczególności tylny. Jeśjli to tylne przeguby powinno być słuchać również przy jeździe na wprost , poniważ ich warunki pracy nie różnią sie w zależności od tego czy auto jedzie na wprost czy skręca.
seban111 Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Opublikowano 23 Listopada 2009 kurde widze ze zapowiada sie poważne szukanie przyczyn tego stukaia no nic sprawdzimy przod tył i przeguby ale kurde jakby to był mechanizm roznicowy to masakra przeciez Q jest ciezko rozwalic
piotrsob1 Opublikowano 23 Listopada 2009 Opublikowano 23 Listopada 2009 kurde widze ze zapowiada sie poważne szukanie przyczyn tego stukaia no nic sprawdzimy przod tył i przeguby ale kurde jakby to był mechanizm roznicowy to masakra przeciez Q jest ciezko rozwalic Rozwalić bardzo ciężko, a sprawdzałeś oleum w tylnym dyfrze ?
seban111 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2009 kurde widze ze zapowiada sie poważne szukanie przyczyn tego stukaia no nic sprawdzimy przod tył i przeguby ale kurde jakby to był mechanizm roznicowy to masakra przeciez Q jest ciezko rozwalic Rozwalić bardzo ciężko, a sprawdzałeś oleum w tylnym dyfrze ? no nie sprawdzałem tez cenna uwaga . sprawdze w najbliższym czasie . Umowielm sie z mechaniiem na poczatek grudia ( po wypłacie) i dobierzemy sie do niuni zeby sprawdzic i wyeliminowac ta usterke. jesli mi sie uda to zrobie foto relacje i opisze co to było. Ps czekam na dalsze sugestie i podpowiedzi bo moga sie przydac na wypadek nie dopatrzen mechanika POZDRO[br]Dopisany: 25 Listopad 2009, 16:24_________________________________________________NAPRAWIONE. Powodem tego dziwnego pukania był przegub wewnętrzny na tylnym prawym kole . Po podniesieniu niuni mechanik złapał za drążek napędowy prawego koła poruszał nim w pionie .poziomie i wykrył luz tuz przy moście . Przegub 110zł wymiana 100zł [br]Dopisany: 05 Grudzień 2009, 08:46_________________________________________________No i jednak moja radość nie trwała zbyt długo Po wymianie tego przegubu wewnętrznego chwilkę było ok i znów wróciło to stukanie przy ruszaniu dzisiaj wyjęliśmy z mechanikiem cały wał początkowo podejrzewając łożysko podporowe wału . Okazało sie ze to przegub na wale napędowym tuz przy moście był rozwalony ( rozwalony w sensie że smar po prostu stwardniał i przegub sie zacinał.) jutro będę zamawiał ten przegub ( prawdopodobnie jet on taki sam jak ten co wymieniałem przy prawym kole tylnym ) jak juz naprawimy to powiem co ile kosztowało POZDRO[br]Dopisany: 11 Grudzień 2009, 18:51_________________________________________________Okazało sie ze ten przegub ni jest dostepny oddzielnie tylko z wałem i powiedzieli mi 4700zł ;( jestem załamany Macie jakie pomysły skad wytrzasnac moze albo dopasować jakis przegub ????? POMOCY
sebulba Opublikowano 12 Grudnia 2009 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ostatnio były 2 sztuki na aledrogo i poszły jak świeże bułki gość pisał że przywiózł z Niemiec. Poszukaj używanego wału to może ktoś sprzeda same przeguby.
OLO_GDA Opublikowano 12 Grudnia 2009 Opublikowano 12 Grudnia 2009 podzwon po firmach co regeneruja wały. na 100% coś CI dopasuja. w warszawie na pewno cos takiego robia... byl tez na allegro czlowiek ktory oglaszal sie ze jako jedyny ma takie przeguby w polsce...
seban111 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2009 posprawdzałem;em poszukałem i udało mi sie znaleźć taki przegub na allegro za 139zl czekam na niego powinien we wtorek dotrzec . Powiem szczerze ze kamień spadł mi z serca bo 139zł to nie 4700 hehehe [br]Dopisany: 14 Grudzień 2009, 11:18_________________________________________________no to teraz działa wymieniłem przegub na wale ten przy moście i działa bez zarzutu juz nie stuka
Krzysztof29it Opublikowano 28 Grudnia 2009 Opublikowano 28 Grudnia 2009 To może napisz Kolego od kogo kupiłeś ten przegub na Alledrogo.Może być na PW .Mam podobny problem...
Krisss Opublikowano 6 Czerwca 2010 Opublikowano 6 Czerwca 2010 posprawdzałem;em poszukałem i udało mi sie znaleźć taki przegub na allegro za 139zl czekam na niego powinien we wtorek dotrzec . Powiem szczerze ze kamień spadł mi z serca bo 139zł to nie 4700 hehehe [br]Dopisany: 14 Grudzień 2009, 11:18_________________________________________________no to teraz działa wymieniłem przegub na wale ten przy moście i działa bez zarzutu juz nie stuka ten przegub na wale jest taki sam jak wewnętrzny przegub na tylnym dyfrze? Kolego "seban111" od kogo kupiłeś ten przegub na allegro???
Rekomendowane odpowiedzi