Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Info RDS z RADIA + FIS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem dlaczego tak się stało że wyłączenie i włączenie fisa pomogło ale miganie u mnie też jest. Jestem umówiony z chłopakami z Wrocławia że jak będę to mi to zrobią wiec to wina zdaje się adaptera. Gratulacje :good:

Opublikowano

Co za j**any adapter ;/ weic to wina adptera teraz hmmm czyli wychodzi na to ze te adaptery do d*py sa;/

Opublikowano

U mnie też się wyłacza na chwile ale żadko i na kilka, kilkanaście sekund jeszcze nie zaglądałem do tego ale myślałem ze może grzieś wtyczka nie łaczy :mysli:

Opublikowano

czyli wszytsko wiadomo adaptery sa do d*py !!!!!!!!!!!!!!!

Zazadam zwrotu sprzedam w piz*u to radio kupie sobie rns albo navigation plus bo za duzo zachodu i jeszcze mruga depilstwo

Opublikowano

Aha zapomniałem dodać ze niemam adaptera - Symphony bezpośrednio do zegarów może u mnie to faktycznie gdzieś nie łączy i tylko zbieg okolicznośći

Opublikowano

No i dzis rano pdpalam furke i d*pa znow niedziala nieuruchamia sie ;/ widac ewidetnie ze to wina adpatera jak mu sie zroibi cieplej to sie uruchamia a jak zimno to uruchamia sie ale miga ;/

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chciałbym odświeżyć temat.

Mam licznik z pełnym FISem i radio Concert II CD Grudinga. Podświetlenie w radiu uzyskałem dzięki emulatorowi sygnału CAN.

Do których pinów w radiu muszę się wpiąć ? Przeciągnąłem już kable z licznika ale w radiu nie mam pinów oznaczonych Clock, Data i ENA. Poniżej wrzucam schemat mojego Concerta:

http://img706.imageshack.us/img706/4655/nowyobrazy.png

Opublikowano

No bo concert niema tych pinów ma CAN-H i CAN-L i te dwa sygnały chyba powinny isc na can adapter który przekształci je w cygnały Clock, Data i ENA

Opublikowano

To w takim razie jak mogę włączyć RDSy na FISie :mysli:

Opublikowano

Coś podobnego właśnie mam tylko wiązka jest mniejsza.

Opublikowano

zadzwon do nich przerobia ci za 30zl, mi tak zrobili ;)

Opublikowano

A nie mógłbym kupić samej tej wiązki ? Widzę że gniazdo w tej puszcze jest identyczne. Kwestia tylko czy przerabiają coś wewnątrz. :mysli:

Jeśli moga to zrobić tylko na miejscu musiałbym wysłać im ten emulator pocztą bo do Lublina po drodze nie mam :tongue4:

Dzieki Ci f16mysliwiec za pomoc :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Kolego ambro czy masz licznik z cyfrowym zegarem?

Opublikowano

Nie, :disgust: analogowy z podziałką numeryczną. Auto rocznik 99. pełen FIS.

Opublikowano
  • Autor

W 99 wychodziły jeszcze wersje przed liftem z analogowym zegarem także pytam..... :cool1:

A wracając do tematu skoro masz licznik z cyfrowym zegarem to on ma już obsługę CAN.... i twoje radio również tak więc wystarczy podpiąć obydwa urządzenia szyną CAN czyli:

Przy liczniku:

32-pin, grey

1 -Switch menu guide (menu)

2 -Switch menu guide (out A)

3 -Switch menu guide (out B)

4 -Switch menu guide (Enter)

5 -CAN high speed Display (high +)

6 -CAN high speed Display (low -)

7 -CAN high speed Display (screen)

8 -Door contact, passenger side

9 -Door contact, rear right

10 -Door contact, rear left

11 -Enable

12 -Clock

13 -Data

14 -Brake light

15 -Washer fluid level

16 -Tail lights/dipped beams

17 -On-board computer, left

18 -On-board computer, right

19 -On-board computer reset

20 -not used

21 -not used

22 -not used

23 -Key branch 1 Navigation system

24 -Key branch 2 Navigation system

25 -Key branch Telematics

26 -not used

27 -not used

28 -not used

29 -not used

30 -not used

31 -not used

32 -not used

A w radiu chyba nie problem znaleźć odpowiednie piny CAN L i CAN H :gwizdanie:

Opublikowano

ale jak napisałem wyżej nie mam cyfrowego zegara :no:

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

jak wyglada taki adapter do fisa . chcialbym moja nawi podłaczyc by mi rds w fisie dzialał 97r a4.

jak to kurde zrobic?????????????

bo myslalem ze to tylko wystarczy jakis sygnal z radia pociagnac

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Proszę o rade.. FIS PLUS SYMPHONY

Podłączyłem fis (cyfrowy zegarek VDO)wszystko pięknie gra ale bez RDS u kodowanie licznika mam 00040 (próbowałem też 00140) radio symphony, kodowanie 205, we wtyczce są zarówno kable ENA, DATA i CLOCK jak i CANh i CANl. Najpierw podłączyłem 3 kablami myślałem że coś się zaświeci jednak nic, potem jeden kolega z forum polecił podłączyć przewodami CANL i CANH, podłączyłem i również nic w liczniku ciągle błąd brak komunikacji z radiem, w bloku 06 w radiu gdzie jest status drugiego wyświetlacz zamiast ok napisane jest NOT OK. Myśle że już wszystkie kombinację wybróbowałem i dalej nic. Zauważyłem że kabeliki can w radiu te 2 są razem skręcone.... Może znajdzie się jakaś mądra głowa i coś podpowie fis elegancko świeci nawet jednego Bad piksela tyle kasy zainwestowałem a rds u nie ma.... :angry:

Pozdrawiam[br]Dopisany: 02 Sierpień 2010, 14:39_________________________________________________Informacja dla wszystkich, którzy będą zmieniać 1/2 fis na fis po II lifcie i będą chcieli podpiąć radio symphony do licznika.

Radio symphony 1 w tym roczniku podpięte jest do liniczka przewodami ENA DATA i CLOCK, sprzeczne jest stwierdzenie że radio te komunikuje się po can z licznikiem, owszem jest ono wyposażone w złącze can l i can h, natomiasat niepowodzeniem kończyły się próby podłączenia radia po wyżej wymienionych 2 kabelka. Po prawidłowym podbięciu kabli (ENA DATA CLOCK) należy zmienić kodowanie w liczniku na kanale 62 najlepiej zacząć od wartośći jeden i testować po kolei, osobiście się przekonałem, że zdaje to rezultat, gdy na liczniku zacznie się wyświetlać rds, należy sprawdzić czy w liczniku nie ma żadnych błędów typu brak komunikacji z telematic lub nawigacją jeśli jest błąd dodajemy jeden na kanale 62 testujemy i znowu sprawdzymy czy nie ma błędów, u mnie jest obecnie wartość 6 rds świeci i nie ma żadnych błędów. Dodam jeszcze, że znalazłem gdzieś na niemieckim forum instrukcję zmiany symphony 1 z audi b6 na navi i tam również radio to chodzi na ena data i clock. Pozdrawiam