Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Falowanie obrotów podczas jazdy na jałowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witma, mam taki problem, podczas jazdy po wyrzuceniu z biegu, lub wciśnieciu sprzęgła faluja dosyć znacznie obroty 600-1000, lecz dzieje sie to tylko podczas jazdy, po zatrzymaniu samochodu problem ustaje... :blink:

dzieje sie to zarówno na PB i LPG

Co sądzicie?

Opublikowano

podłącz Vag-a

błąd na przepustnicy albo za mocno zaświniona

Opublikowano

:szukaj: Było

Sam nawet zakładałem taki temat[br]Dopisany: 17 Grudzień 2009, 21:58_________________________________________________http://www.a4-klub.pl/smf/a4_b5_aeb_18_tq_skaczace_obroty-t18279.0.html

Ps. U mnie to wina czujnika halla

Opublikowano

:szukaj: Było

Sam nawet zakładałem taki temat[br]Dopisany: 17 Grudzień 2009, 21:58_________________________________________________http://www.a4-klub.pl/smf/a4_b5_aeb_18_tq_skaczace_obroty-t18279.0.html

Ps. U mnie to wina czujnika halla

Guru, a ty naprawiłeś już swoją usterkę?? :naughty: Bo temat twój pisany w 2007r. Czyli stary kotlet :D

Opublikowano

Ja mam to samo. Kiedys wywalalo blad czujnika halla. rozebralem go i okazalo sie ze wszystko latalo :disgust: zlozylem i obroty dalej sie tak zachowuja ale bledu nie ma.

Guregoru wymieniles ten przy z przodu silnika przy kolektorze ssacym? ile kosztuje ten czujnik?

Opublikowano

Panowie ,mam ten sam problem,kupiłem VAGA1,pokazało mi czujnik hala,najpierw czyściłem przepustnice i nic to nie dało,jak zrobic adaptacje?a czujnik miałem posadzony gdy kupiłem auto ale było wszystko ok z obrotami,myślę o adaptacji przepustnicy a ten czujnik gdzie się znajduję?jakie są koszta tej naprawy?pozdrawiam.

Opublikowano

U mnie dzieje sie tak tylko na zimnym silniku. Jak jest cieply problemu brak. Dokladnie te same objawy. Gdy wysprzeglam jadac na zimnym obroty falują. Jak się zatrzymuje obroty stoją równo :przebiegly: Jest tylko jeden czujnik halla ? [br]Dopisany: 19 Grudzień 2009, 12:04_________________________________________________Gdzie on sie znajduje? Podjechalbym i wyciagnol z jakiegos anglika za pare groszy na podmianke....

Opublikowano

z przodu silnika. jak zdejmiesz oslone rozrzadu to tam jest na dwie sruby chyba 10. kabel z idzie pod listwa paliwowa. jak znajde zdjecie to wrzuce

tutaj pisalem o moim problemie

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t51024.0.html;highlight=czujnik+halla

Opublikowano

Guregoru[/b][/color] wymieniles ten przy z przodu silnika przy kolektorze ssacym? ile kosztuje ten czujnik?

No właśnie Guru ile kosztuje taki czujnik? :decayed:

Jeśli macie falowanie obrotów na biegu jałowym, ale tylko podczas jazdy a gdy zatrzymacie pojazd falowanie ustaje spróbujcie odłączyć wtyczkę sygnału prędkości pojazdu ze skrzyni biegów. Jak odkręcicie zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego i go odchylicie do przodu to widać na skrzyni niewielką 3 pinową(chyba) wtyczkę, wyłączyć i sprawdzić co się będzie działo. Komp załapie błąd o impulsywnym sygnale prędkości i licznik nie będzie wskazywał prędkości, ale zobaczycie czy dalej będzie falowało.

Opublikowano

Czujnik kosztuje koło 170 zł

U mnie sprawdzałem wszystkie możliwe ewentualności (adaptacja przepustnicy itd) także pozostał tylko czujnik

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, mam podobny proble. Zaczął on występować powymianie akumulatora, na innych forach znalazłem iż komputery po odłączeniu ich na dłuższy czas od prądu "uczą się" zachowania silnika. W różnych markach różnie pisali o "dostrojeniu" go. Np. że powinien pochodzić ok. 0,5h na luzie. Na nowym akumulatorze przejechałem już z 500 km niestety jest zima i zdaję sobie sprawę, że może nie chodzić optymalnie.

Co o tym myślicie, znowu go odłączyć i niech sam sobie pochodzi, czy to raczej któryś z wyżej opisanych błędów.

Dopiszę, że mam tylko benzynę.

Opublikowano

Kolego Jeq zaadoptuj przepustnice :wink4:

Opublikowano

Witam, mam podobny proble. Zaczął on występować powymianie akumulatora, na innych forach znalazłem iż komputery po odłączeniu ich na dłuższy czas od prądu "uczą się" zachowania silnika. W różnych markach różnie pisali o "dostrojeniu" go. Np. że powinien pochodzić ok. 0,5h na luzie. Na nowym akumulatorze przejechałem już z 500 km niestety jest zima i zdaję sobie sprawę, że może nie chodzić optymalnie.

Co o tym myślicie, znowu go odłączyć i niech sam sobie pochodzi, czy to raczej któryś z wyżej opisanych błędów.

Dopiszę, że mam tylko benzynę.

Po rozłączeniu aku kasuje się zawsze mapa wtrysku benzynki musisz zrobić tak ok 30 km aby się zaadaptowała, ważne aby auto jeździło w różnych warunkach tzn. od najniższych obrotów do najwyższych zrób tak z 15km jadąć spokojnie i 15km jadąc szybciej na trasie. Auto nie musi chodzić 0,5h na luzie pierwsze słyszę.

A co do falowania to przepustnica do czyszczenia i adaptacji prawie na 100%. Było już o tym dużo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem DOKŁADNIE to samo u siebie w AEB.Vag pokazywal blad potencjometru przepustnicy. Po roku czasu, dwa tygodnie przed sprzedażą auta, naprawiłem, obroty nie falowały nic a nic, pomimo ze mialem zamontowanego Blow Off-a.

Samo wyczyszczenie przepustnicy nie pomogło, rozebrałem tą czarną obudowe (małe torxy) elektroniki przepustnicy i mocno przetarłem ścieżke po ktorej jezdzilo sobie.... cos... (ten caly potencjometr chyba)

Skrecilem, zrobilem adaptacje w VAGu i git :good: Nie ma co od razu wymieniac jakis czujnikow itp. bo wykrecic przepustnice potrafi kazdy, a tam nie mozna nic popsuc.

Tak wiec:

wyczysc przepustnice benzyna ekstrakcyjna (czysc ja w pozycji otwartej)

zdejmij czarna obudowe i wytrzyj szmatka ta sciezke (bedziesz wiedzial o czym mowie)

zrob adaptacje

Opublikowano

Miałem DOKŁADNIE to samo u siebie w AEB.Vag pokazywal blad potencjometru przepustnicy. Po roku czasu, dwa tygodnie przed sprzedażą auta, naprawiłem, obroty nie falowały nic a nic, pomimo ze mialem zamontowanego Blow Off-a.

Samo wyczyszczenie przepustnicy nie pomogło, rozebrałem tą czarną obudowe (małe torxy) elektroniki przepustnicy i mocno przetarłem ścieżke po ktorej jezdzilo sobie.... cos... (ten caly potencjometr chyba)

Skrecilem, zrobilem adaptacje w VAGu i git :good: Nie ma co od razu wymieniac jakis czujnikow itp. bo wykrecic przepustnice potrafi kazdy, a tam nie mozna nic popsuc.

Tak wiec:

wyczysc przepustnice benzyna ekstrakcyjna (czysc ja w pozycji otwartej)

zdejmij czarna obudowe i wytrzyj szmatka ta sciezke (bedziesz wiedzial o czym mowie)

zrob adaptacje

Oczywiście masz rację z czyszczeniem, jednak jest tam co popsuć jak się będzie miało palce Goliata :gwizdanie: Są tam delikatne styki przy czyszczeniu których trzeba uważać i robić to ostrożnie. Również polecam takie czyszczenie :good:

Opublikowano

Jak sie bedzie ostroznym to niczego sie nie popsuje. Wyczysc te sciezki i oderwij sobie od zapalek ten zasek o ktory sie trze i nim delikatnie, kilka razy pojezdzij to tym czyms co jezzdi po tych sciezkach (wsadz to pod to tak zeby niby jezdzac po sciezce pojezdzilo bo tym szorstkim czyms z zapalek). Najlepiej to wyciagnij ja sobie na noc, przy aucie wyczysc srodek przepustnicy i z taka czysta idz do domu i dobierz sie do tej elektroniki...

Bedzie OK :good:

Opublikowano

oderwij sobie od zapalek ten zasek o ktory sie trze i nim delikatnie, kilka razy pojezdzij to tym czyms co jezzdi po tych sciezkach

Pomysł iście Robinson-owski :> Prościej wziąć kawałek papieru ściernego ~800-1000 i wyczyścić lub też ściereczkę ścierną, ale można i zapałkami :decayed: Jak kto woli/lubi.

Opublikowano

Hehe, ja akurat nie mialem papieru sciernego to wykorzystalem zapalki... :kox: