Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] Zabawy z akumulatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzis rano mialem zamiar szybko wyjac aku z auta zeby podladowac, okazuje sie ze to nie taka prosta sprawa :mysli:

Pomijajac srednio mądrą lokalizacje aku to cos jeszcze mi go trzyma i nie moge zlokalizowac co - moze ktos bardziej doswiadczony podpowie co nalezy dokladnie zrobic aby wyjac aku :chytry:

Pytanie drugie co to jest do czego sluzy i jak odlaczyc ten kabelek na zdjeciu co to jest podpiety w okolicach +

nyvQS.jpg

Opublikowano

ten wężyk to odpowietrzenie aku, a co do wyjęcia aku, to po lewej stronie jak patrzysz od przodu, jest taka blaszka musisz ją odkręcić, i następnie aku lekko w prawo i w stronę kabiny, i potem do góry, u mnie nie ma problemu ostatnio wyciągałem i było ok :gwizdanie:

Opublikowano

obejrzyj aku w koło u podstawy powinna być taka blaszka ze śrubą na 13 bodajże :wink4:

Opublikowano

jedyna sruba jest z prawej strony aku (stojac przodem do auta) ale nie widze aby ona trzymala cokolwiek wspolnego z aku :kwasny:

Opublikowano

Na dole u podstawy powinno być mocowanie akumulatora na klucz 13. Jeśli odkręciłeś to mocowanie to możliwe, że jest po prostu przymarznięty.

Opublikowano

no ok w passacie ta sruba na dole po lewej stronie widoczna jak na dloni, u mnie tego nie widze, jest tylko kawalek plastiku jakis taki ale niw idze zadej sruby :kwasny:

Opublikowano

W B6 aku jest przkręcony jedną śruba z przodu. Cofnij przewód podciśnieniowy który idzie do serwa to zobaczysz tą śrube. Jest na imbusa.

Opublikowano

sorki kolego, nie dopatrzyłem że masz B6, dałeś już radę, jak nie to wstaw fotkę to oblukamy :wink4:

Opublikowano

jak zaglądniesz tam gdzie pokazuje strzałka to napewno znajdziesz tą śrubę

6f11351e85176fac.jpg

Opublikowano

sprawdze jutro rano, ale juz widze ze chyba na glowie trzeba bedzie stanac zeby tam cos wetknac i odkrecic :confused4:

zresztą, podłącz prostownik nie wyciągając aku z auta

Opublikowano

sprawdze jutro rano, ale juz widze ze chyba na glowie trzeba bedzie stanac zeby tam cos wetknac i odkrecic :confused4:

Nie ma żadnego problemu bierzesz długi klucz imbus na 15cm i bez problemu odkręcisz. Max 10 min roboty i aku masz wyciagniety.

Opublikowano

zresztą, podłącz prostownik nie wyciągając aku z auta

tak bym zrobil ale musialbym miec przedluzacz ze 100m :wink4:

Nie ma żadnego problemu bierzesz długi klucz imbus na 15cm i bez problemu odkręcisz. Max 10 min roboty i aku masz wyciagniety.

no to widze ze mnei jeszcze wycieczka czeka do sklepu z narzedziami bo mam tylko imbusy w ksztalcie Z ktorych pewnie zadnym sposobem sie tam nie da wlozyc :kwasny:

ehh ta niemiecka technische... :confused4:

Opublikowano

no takiego imbusa do skręcania mebli to ty tam napewno nie upchniesz kolego :wink4:

Opublikowano

heheh to mnie rozgryzłeś, choć zle napisalem te w kształcie Z faktycznie sie nie nadaja do niczego procz mebli, znalazlem w domu normalne w ksztalcie L ale niestety okazalo sie ze ten ktory pasowal do tej sruby nie wystawal ponad szczeline :kwasny: wiec nie dalo sie nim prawie krecic... A sruba trzymala mocno wiec dopiero po wycieczce do sklepu z narzedziami zakupilem taki sam tylko dluzszy i ten razem z kombinerkami dal rade wiec aku juz sie laduje :przebiegly:

dzieki wszystkim za pomoc !!!

pozdr

s.m