k0za Opublikowano 27 Grudnia 2009 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Jestem w trakcie sprzedaży samochodu i mam pytanie co zrobić z OC i przeglądem technicznym? Zarówno OC i przegląd kończą mi się w styczniu a auto stoi w garażu i czeka na nowego właściciela. Wiem, że kasę za OC można niby odzyskać już po sprzedaży, a co z przeglądem? Mogę go po prostu nie robić? A co jeśli wypowiedziałbym umowę OC i auto byłoby bez OC ( oczywiście w garażu nieużywane ) ? To dopiero drugie sprzedawane przeze mnie auto i dlatego jestem zielony w temacie. Dzięki.
slaweq Opublikowano 27 Grudnia 2009 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Jeśli auto nie będzie jeździło to teoretycznie możesz nie przedłużać OC i nie robić badań technicznych no bo co Ci zrobią? Pytanie tylko czy znajdziesz jelenia który kupi auto bez OC a tym bardziej bez przeglądu technicznego
cobradd Opublikowano 27 Grudnia 2009 Opublikowano 27 Grudnia 2009 bez ważnego OC i przeglądu auto będzie o wiele trudniej sprzedać. Co do OC to nie jestem pewien czy można sobie tak poprostu go nie mieć, kiedyś się nie dało ale teraz coś zmieniali w przepisach niedawno chyba. Kase za OC odzyskasz tylko wtedy jeśli nowy wlaściciel nie zdecyduje się kontynuować twojego OC bo ma taką możliwość po przekalkulowaniu składek pod jego osobę.
elmo814 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Opublikowano 27 Grudnia 2009 mozna nie miec OC tylko musisz wypowiedziec wczesniej bo jak tego nie zrobisz to ci automatycznie przedłuza , wiem to z doswiadczenia
OLO_GDA Opublikowano 27 Grudnia 2009 Opublikowano 27 Grudnia 2009 chyba zapominacie ze w polsce jest obowiazek ciaglosci OC. moze jest jakas szansa ze nikt sie nie dopatrzy, jednak jezeli wyjdzie na jaw ze OC nie bylo przez jakis czas to kary sa takie same jak za brak OC przy kontroli..
k0za Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2009 Też coś słyszałem o tym że musi być ciągłość w OC. A co z badaniami technicznymi? Muszą być na czas? czy może być powiedzmy miesięczna przerwa? Myślałem że będzie można zaoszczędzić kilka stówek ale chyba nic z tego
OLO_GDA Opublikowano 27 Grudnia 2009 Opublikowano 27 Grudnia 2009 przegladu nie musisz miec. bo przeciez jak auto sie zepsuje albo rozbije to nikt Cie nie zmusi zebys je na czas naprawil... ale wez to wytlumacz nowemu nabywcy... obawiam sie ze musisz zaplacic. a z OC zapisac na umowie ze kupujacy nie bedzie kontynuowal Twojej polisy to dostaenisz zwrot.
juchas Opublikowano 29 Grudnia 2009 Opublikowano 29 Grudnia 2009 mozna nie miec OC tylko musisz wypowiedziec wczesniej bo jak tego nie zrobisz to ci automatycznie przedłuza , wiem to z doswiadczenia to powiem ci kolego ze masz kiepskie doswiadczene/ ktos źle cie poinformował, samo wypowiedZenie nic nie da, w polsce jest oc obowiązkowe, nawet jezeligo nie zaplacisz to dalej masz, masz tylko nieuregulowaną opłate a oc dalej jest i to że wypowiesz czy nie zapłacisz to tylko przedłuża zapłate w czasie, prędzej czy później cie dorwą, max chyba 10 lat z tego co pamiętam jak zaplacisz oc (np na pół roku lub kwartalnie w niektótych ubezpieczalniach) to z takim możesz sprzedać, a dokładniej, auto ktore sprzedajesz musi mieć OC opłacone na miesiąc do przodu od daty umowy. czyli jeżeli sprzedajesz auto i chcesz odzyskac kasę to niech kupujący napisze ci że rezygnuje z polisy OC nr blablabla auta o numerze blablabla z dniem np zakupu, zanosisz to i umowe do ubezpieczalni i oddają ci kasę - od miesiąc po kupnie do daty kiedy masz opłacone. dalej - jeżeli masz w dniu zakupu oc ważne/opłacone na np 32 dni to wasz normalnie sprzedajesz auto. myślę że w miarę jasno wytłumaczyłem, troche zakręcony jestem co do przeglądu - nie musisz go mieć, co prawda odstrasza to klienta tu już decyzja do ciebie należy. a co sprzedajesz i za ile ? [br]Dopisany: 29 Grudzień 2009, 09:39_________________________________________________czyli głupie polskie prawo - jak sobie postawisz auto w ogródku koło domu i zrobisz z niego fontanne i będziesz się patrzył jak ładnie wygląda to i tak musisz płacić oc
k0za Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2009 mozna nie miec OC tylko musisz wypowiedziec wczesniej bo jak tego nie zrobisz to ci automatycznie przedłuza , wiem to z doswiadczenia to powiem ci kolego ze masz kiepskie doswiadczene/ ktos źle cie poinformował, samo wypowiedZenie nic nie da, w polsce jest oc obowiązkowe, nawet jezeligo nie zaplacisz to dalej masz, masz tylko nieuregulowaną opłate a oc dalej jest i to że wypowiesz czy nie zapłacisz to tylko przedłuża zapłate w czasie, prędzej czy później cie dorwą, max chyba 10 lat z tego co pamiętam jak zaplacisz oc (np na pół roku lub kwartalnie w niektótych ubezpieczalniach) to z takim możesz sprzedać, a dokładniej, auto ktore sprzedajesz musi mieć OC opłacone na miesiąc do przodu od daty umowy. czyli jeżeli sprzedajesz auto i chcesz odzyskac kasę to niech kupujący napisze ci że rezygnuje z polisy OC nr blablabla auta o numerze blablabla z dniem np zakupu, zanosisz to i umowe do ubezpieczalni i oddają ci kasę - od miesiąc po kupnie do daty kiedy masz opłacone. dalej - jeżeli masz w dniu zakupu oc ważne/opłacone na np 32 dni to wasz normalnie sprzedajesz auto. myślę że w miarę jasno wytłumaczyłem, troche zakręcony jestem co do przeglądu - nie musisz go mieć, co prawda odstrasza to klienta tu już decyzja do ciebie należy. a co sprzedajesz i za ile ? [br]Dopisany: 29 Grudzień 2009, 09:39_________________________________________________czyli głupie polskie prawo - jak sobie postawisz auto w ogródku koło domu i zrobisz z niego fontanne i będziesz się patrzył jak ładnie wygląda to i tak musisz płacić oc Dzięki za fachową odpowiedź. A sprzedaję to: http://allegro.pl/item864226100_ford_focus_1_6_sedan_ghia_1999_2000.html
Rekomendowane odpowiedzi