Gość dino Opublikowano 28 Maja 2007 Opublikowano 28 Maja 2007 Mam mały problem z czjnikiem temp. silnika czasem sie podnosi do 90 i nagle opada a po chwili powraca i jak sie mu spodoba to zostaje na odpowiedniej temp.i tak było a teraz to juz wogóle sie nie podnosi. Moze ktos wie gdzie jest ten czujnik albo ma jakas instrukcje jak go wymienic? z góry dziekuje
krzyniek Opublikowano 28 Maja 2007 Opublikowano 28 Maja 2007 moim zdaniem umarł czujnik, miałem podobne objawy, raz wskazywał dobrze raz w ogóle, wymieniłem i jest ok. nie wiem jak w AWX ale u mnie w AJM jest on w lewej tylnej części silnika, blisko ścianki nadwozia ( patrząc od przodu auta)
pre_pl Opublikowano 28 Maja 2007 Opublikowano 28 Maja 2007 no cóż... ostatnio zauważyłem w VAGu, że coś zbyt niską mam temperaturę płynu, najwyraźniej termostat lekko szwankuje. Nie ma tragedii, ale chyba trzeba wymienić go. Na blacie oczywiście strzałka jak w mordę na 90st.... U Ciebie jest inna sytuacja, ale oznacz najprawdopodobniej, że termostat nie otworzył się i nie wychłodziło płynu. Termostat jest przed filtrem oleju (za alternatorem), należy wykręcić rurę z bloku. Z lewej strony bloku silnika (oczywiście lewa to ta, kiedy siedzisz w aucie). Postaram się wieczorem zrobić zdjęcie i pokazać gdzie to jest. Tu masz poglądowy rysunek : Koszt w ASO około 100 zł, numer VAG : 044 121 113 (044121113) Jeśli masz mozliwość, to spróbuj kupić w Skodzie (ASO), powinien być tańszy...
Rekomendowane odpowiedzi