Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Podgrzewana przednia szyba.Robił ktoś?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mógłby ktoś wrzucić zdjęcie jak wygląda taka ogrzewana szyba w Fordzie? Bo nie widziałem jeszcze z bliska żadnego z takim udogodnieniem, a na internetowych nie widać żadnych drucików.

jeździłem jakiś rok czasu fiestą z podgrzewaną szybą przednią i nigdy nie przeszkadzały mi te paseczki (są mało widoczne i trzeba na prawde się wpatrywać właśnie w te paski żeby to przeszkadzało - normalnie są niezauważalne). Żeby te paski zobaczyć, to trzebabyłoby zrobić zdjęcie z makrozbliżeniem.

Opublikowano

A w Audi kompletnie nic nie widać, że szyba grzana. Można poznać jak się ściągnie plastikową osłonę na podszybiu i wyluka wtyczkę.

Opublikowano

ja na waszym miejscu zajalbym sie webasto - ja od dwoch lat nie wiem co to skrobanie i nie wyobrazam sobie zebym w kolejnych autach go nie mial.

koszty beda pewnie podobne do kosztow zrobienia samej szyby, a ona nie zapewni ciepla w srodku i odmrozonych wszystkich okien ;)

Opublikowano

Rose - jeszcze dogrzanie jednostki :) Swoją drogą jestem ciekawy o ile wydłuża to żywotność silnika :mysli:

Koszty instalacji webasto będą mniejsze niż grzanej szyby - nawet jeśli dorwiesz przekaźnik za 100zł (allegro) to szybę trzeba by lajsnć nową czyli 4 000zł (+ robocnizna itd). Na używkę troszkę strach się zdecydować... Jak dorwiesz rozbitka to myślę, że z webasto zamkniesz się z całością w 2000zł.

Opublikowano

zamkniesz się z całością w 2000zł.

ktoś to robił?

Opublikowano

Fabrycznie? Nie kojarzę. Policzyłem części (używane) i tak mi wyszło ;)

Opublikowano

Fabrycznie? Nie kojarzę. Policzyłem części (używane) i tak mi wyszło ;)

bo wiesz... mamy tu takiego jednego na forum co ostatnio ładne tutoriale robi... może by się tym zajął u siebie :cool1:

mam nadzieje tylko że nie ma tego fabrycznie :wink4:

Opublikowano

Spoko, to jeden z planowanych modów na ten rok :wink4:

Opublikowano

No to działaj a ja czekam na schemat elektryczny :embarrassed:

Opublikowano

Filozofii wielkiej nie ma - pod tylną lewą lampą siedzi sterownik pilota (połączony z panelem na słupku A 2-ma kabelkami). W tunelu środkowym zamiast zapalniczki wkładamy panel sterujący z pokrętłem (podobny ma okrojona navi) - łączymy go z zegarami i resztą podzespołów (wiazka ma osiem przewodów). Reszta to komora silnika - tego jeszcze nie rozpracowałem. Połączenia elektryczne sterownika przy pompie to pikuś ale nie znam dokładnego prowadzenia rurek obiegu webasto... Za mod nie zabiorę się prędzej niż latem - wtedy dostaniecie już kompletne info ;)

Opublikowano

Ale ja mowie o schemacie podlaczenia podgrzewanej przedniej szyby :rolleyes:

Opublikowano

Aaaaa... Zaraz będzie ;)

Opublikowano

Patrox wspominal cos o nieoplacalnym sterowniku podgrzewania za bagatela 1500zl. Slyszal ktos cos o tym?

Opublikowano

Sterownik ogrzewania przedniej szyby (8E0 907 133 E) kosztuje w ASO 2250zł. Na allegro dorwiesz za 100zł lub w zliżonej kwocie. Problem w tym, że rzadko coś takiego wystawiają...

Schemat podłączenia - kabelek zasilania [2] połączony jest z bezpiecznikiem S88 (150A).

windscreen.jpg

A to siedzi pod maską:

windscreendrv.jpg

Opublikowano

Filozofii wielkiej nie ma - pod tylną lewą lampą siedzi sterownik pilota (połączony z panelem na słupku A 2-ma kabelkami). W tunelu środkowym zamiast zapalniczki wkładamy panel sterujący z pokrętłem (podobny ma okrojona navi) - łączymy go z zegarami i resztą podzespołów (wiazka ma osiem przewodów). Reszta to komora silnika - tego jeszcze nie rozpracowałem. Połączenia elektryczne sterownika przy pompie to pikuś ale nie znam dokładnego prowadzenia rurek obiegu webasto... Za mod nie zabiorę się prędzej niż latem - wtedy dostaniecie już kompletne info ;)

Bartek ja nie mam u siebie zadnego panelu na tunelu. Sterowanie jest pod FISem zrobione. Sa 3 tryby - standardowe 1 i 2 oraz 3ci w ktorym sa podstawowe ustawienia samochodu (daty, jednostki, funkcje wyswietlane w 1 i 2 oraz menu ogrzewania i wietrzenia. Wsrod zdjec mojegosamochodu znajdziesz fote z tym menu.

Opublikowano

Zgadza się - dopiero przedwczoraj znalazłem info na ten temat. Od rocznika modelowego 2005 poprzez adaptację "dash panel control unit" na kanałach 18 i 61 uruchomiono obsługę webasto za pomocą manetki FIS, tym samym rezygnując z pokrętła w tunelu :)

Nie mam pewności czy chodzi tylko o B7 czy też w ostatnich modelach B6 ta opcja również była dostępna - popytamy, poczytamy i wszystko się wyjasni :)

Opublikowano

a jak się świeci non-stop dioda przy przycisku na klimatroniku ???? ja sciaglem autko z niemiec i przednia szyba jest z 2006 roku a autko z 2002 wiec mysle ze jest podgrzewana bo jak zalacze ogrzewanie przedniej szyby to nawiew idzie na maxa a szybka momentalnie odmarza :) :)

Opublikowano

a jak się świeci non-stop dioda przy przycisku na klimatroniku ???? ja sciaglem autko z niemiec i przednia szyba jest z 2006 roku a autko z 2002 wiec mysle ze jest podgrzewana bo jak zalacze ogrzewanie przedniej szyby to nawiew idzie na maxa a szybka momentalnie odmarza :) :)

Eeee pewnie masz zwykły nawiew.

Jak ktoś wymieniał przednią szybę to napewno nie wstawił podgrzewanej.

Opublikowano

Dlaczego napewno?

Ja mam 2001 rok auta a szybe z 2005 grzaną elektrycznie :gwizdanie:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Sterownik ogrzewania przedniej szyby (8E0 907 133 E) kosztuje w ASO 2250zł. Na allegro dorwiesz za 100zł lub w zliżonej kwocie. Problem w tym, że rzadko coś takiego wystawiają...

Schemat podłączenia - kabelek zasilania [2] połączony jest z bezpiecznikiem S88 (150A).

windscreen.jpg

A to siedzi pod maską:

windscreendrv.jpg

schemat juz mam do DIY pod grzana szybke 8E0 845099 L koszt ASO 2900 zl :blink:

img5668de.jpg

img5667z.jpg

[br]Dopisany: 13 Czerwiec 2010, 09:15_________________________________________________DIY

http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_montaz_i_dzialanie_przedniej_szyby_podgrzewanej-t141026.0.html