Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Rozładowywanie akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie od poprzedniej zimy mam problem z akumulatorami. Chodzi o to ze w zimie kiedy auto postoi w garazu 2tygodnie bez uruchomienia rozladowywuje sie aku. Wiecie moze co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy??? Jak by to mialo znaczenie auto zostawiam w garazu z kluczykami w stacyjce, radio mam alpine cde 9874rr - slyszalem ze radia alpine gdy nie sa podlaczone w zaleznosci od stacyjki (tak jak u mnie) potrafia rozladowywac aku. Dodam, ze przez taka sytuacje wymienilem juz 2 aku.

Jesli wiecie cos na ten temat prosze o pomoc

Opublikowano

U mnie aku rozładowywał włączający sie wentylator klimatyzacji. Okazało się, że lewy prąd szedł od ECU gdzie dostawała się wilgoć i dawała lewy prąd na wentylator. Ale skoro u ciebie auto stoi w garażu to nie wiem...

Opublikowano

Sprawdź jaki masz pobór prądu na postoju. Dopuszczalny to 0,04A.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdź jaki masz pobór prądu na postoju. Dopuszczalny to 0,04A.

A jak to sprawdzic??? U jakiegos fachowca???

Opublikowano

Jak masz miernik to nastaw na ampery (na 10A), odłącz akumulator (masę), daj czerwony przewód miernika do przewodu masowego a czarny do minusa akumulatora i wyświetli Ci jaki masz pobór prądu.

Opublikowano

Coś mi się obiło o uszy że zdarzają się uszkodzenia elektroniki w liczniku, które powodują rozładowywanie aku, jak masz sporo większy prąd spoczynkowy niż napisał kolega, spróbuj odłącyć kostki od liczydła i zmierz jeszcze raz, być może to jest przyczyną.

Opublikowano

Ja tu nie widzię większego problemu 2 tygodnie bez uruchamiania silnika to bradzo długo szczególnie w zimie, dla pewności możesz zmierzyć prąd, tak czy inaczej zawsze jakiś płynie i wkońcu akumulator się rozładuje.

• 2 lata później...
Opublikowano

Jak masz miernik to nastaw na ampery (na 10A), odłącz akumulator (masę), daj czerwony przewód miernika do przewodu masowego a czarny do minusa akumulatora i wyświetli Ci jaki masz pobór prądu.

Odgrzewam kotleta - ale może ktoś uściśli :)

Czarny przewód miernika - czyli rozumiem ten wpinany w gniazdo z symbolem "ziemi" zwanym niekiedy odwróconą choinką. I ten przewód łączymy z "-" akumulatora.

Natomiast czerwony "+" z miernika łączymy z przewodem minusowym akumulatora? Ale przecież to ziemia więc dlaczego nie możemy zwyczajnie przyłożyć do blachy? :mysli:

Opublikowano

Odgrzewam kotleta - ale może ktoś uściśli :)

Czarny przewód miernika - czyli rozumiem ten wpinany w gniazdo z symbolem "ziemi" zwanym niekiedy odwróconą choinką. I ten przewód łączymy z "-" akumulatora.

Natomiast czerwony "+" z miernika łączymy z przewodem minusowym akumulatora? Ale przecież to ziemia więc dlaczego nie możemy zwyczajnie przyłożyć do blachy? :mysli:

...do zdjętej klemy podłanczasz ziemie miernika , a do - bieguna aku(z tego którego zdjołeś kleme) jak to mówią czerwony przewód miernika :wink4:

najprościej mówiąc ameromierz włanczasz szeregowo w obwód masy (-) aku