klysek Opublikowano 14 Stycznia 2010 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Odkrylem dzisiaj ze w moim Audi mam 3 paski wiem ze jeden napedza alternator drugi jest od klimatyzacji i nie mam zielonego pojecia od czego jest trzeci prosze o pomoc??????
klysek Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2010 tzn. ze pasek rozrzadu jest na wierzchu czy pompa wody nie jest na rozrzadzie i ma oddzielny pasek???
mech15 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Opublikowano 14 Stycznia 2010 pompa wody nie jest na rozrzadzie i ma oddzielny pasek??? tak
MATIUS Opublikowano 14 Stycznia 2010 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Kolego jeden pasek napędza KLIME ,drugi napędza alternator ,wentylator i daje moc na pompe wspomagania na której jest jeszcze jeden pasek ten najkrótszy i on idzie z pompy wspomagania do pompy wody. Koszty przy wymianie : pasek do klimy bosch ok 25zł do alternatora 40-50zł w zależności od producenta do pompy wody i wspomagania ok 20żł sam przerabiałem to dziśiaj ponieważ wszystkie powymieniałem je w moim autku niewiem jak w 1.6 ale w 1.8 adr z klimą dostęp jest tragiczny...... a pasek rozrządu masz pod plastikową obudową z przodu pozdrawiam Łodziaka
ROBERT Opublikowano 14 Stycznia 2010 Opublikowano 14 Stycznia 2010 tzn. ze pasek rozrzadu jest na wierzchu czy pompa wody nie jest na rozrzadzie i ma oddzielny pasek??? Jeżeli tak masz to na pewno nie masz silnika [ANA]98-01r., najprawdopodobniej masz [ADP]95-97r.[br]Dopisany: 14 Styczeń 2010, 19:10_________________________________________________[ANA] , [ARM] , [ALZ] i chyba końcówka produkcji [AHL] mają 2 paski wielorowkowe + pasek rozrządu 138 ząbkowy-na nim jest też pompa wody, a [ADP] i chyba początek produkcji [AHL] mają 3 paski wielorowkowe (najkrótszy od pompy wody) + pasek rozrządu 121 ząbkowy
Raftik Opublikowano 15 Stycznia 2010 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Czyli Panowie ADR 1.8 ma pasek na pompie wody osobno ? Pompa wody nie jest wspólnie z rozrządem na jednym pasku ?
wojtek26 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Tak ADR-y maja 3 paski dopiero nowsze wersje maja 2 paski i pompe napedzana paskiem rozrzadu.
Raftik Opublikowano 15 Stycznia 2010 Opublikowano 15 Stycznia 2010 z drugie strony to wydaje mi się to lepsze rozwiązanie bo w wielu silnikach jak jak pompa zaszwankowała to rozwalało rozrząd, a w tym przypadku w ADR są niezależne
ROBERT Opublikowano 15 Stycznia 2010 Opublikowano 15 Stycznia 2010 z drugie strony to wydaje mi się to lepsze rozwiązanie bo w wielu silnikach jak jak pompa zaszwankowała to rozwalało rozrząd, a w tym przypadku w ADR są niezależne Dokładnie
Rekomendowane odpowiedzi