Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJL] Pęknięta głowica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :notworthy:.

Okazało się, że w moim aucie padła głowica :thumbdown:, dokładniej mówiąc pękła :wallbash: W związku z tym mam pytanko, czy głowica od silnika AEB podejdzie do mojego silnika? Szczerze mówiąc to ciężko mi znaleźć taką od AJL-a. Z góry dziękuję za podpowiedź.

Hej panowie znajdzie się ktoś kto ma jakieś doświadczenia i wiadomości w temacie?

Opublikowano

Nic nie wniosę do tematu tylko zapytam sie dlaczego padła głowica?

Niezły zbieg okoliczności bo mamy takie identyczne samochody, tak samo na imię i w dodatku mieszkamy w stolicy :good:

Opublikowano

głowica do AJL-a jest inna niż w AEB, ARK

Opublikowano
  • Autor

Witam kolegę i imiennika :notworthy:

Pękła dlaczego, oto jest pytanie :wallbash:. Auto zaczęło delikatnie pobierać płyn z układu chłodzenia i delikatnie nierówno chodzić na wolnych obrotach. Diagnoza była taka, że to uszczelka pod głowicą, po demontażu i sprawdzeniu okazało się, że jest pęknięcie ;( Szlifierz który ją sprawdzał stwierdził, że to zmęczenie materiału i czasami tak się zdarza. 215000 przebiegu to wg. mnie nie jest to dużo. [br]Dopisany: 09 Luty 2010, 18:52_________________________________________________

Ale jakie są różnice?

Opublikowano

w którym miejscu pękła ???

kiedyś w Gdańsku był koleś który naprawiał takie pęknięcia

ale nie wiem czy nadal jest w tym miejscu

Opublikowano

Pękła dlaczego, oto jest pytanie :wallbash:. Auto zaczęło delikatnie pobierać płyn z układu chłodzenia i delikatnie nierówno chodzić na wolnych obrotach. Diagnoza była taka, że to uszczelka pod głowicą, po demontażu i sprawdzeniu okazało się, że jest pęknięcie ;( Szlifierz który ją sprawdzał stwierdził, że to zmęczenie materiału i czasami tak się zdarza. 215000 przebiegu to wg. mnie nie jest to dużo. [br]Dopisany: 09 Luty 2010, 18:52_________________________________________________

Ale jakie są różnice?

tylko na ile ten przebieg jest realny?? dziwna sprawa z tym ze sama od siebie pekla :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Ale jakie są różnice?

tylko na ile ten przebieg jest realny?? dziwna sprawa z tym ze sama od siebie pekla :mysli:

Własnie okazuje się, że realny ;( auto kupiłem sam osobiście od pierwszej właścicielki, która była jedyną właścicielką tego auta. [br]Dopisany: 09 Luty 2010, 19:12_________________________________________________

w którym miejscu pękła ???

kiedyś w Gdańsku był koleś który naprawiał takie pęknięcia

ale nie wiem czy nadal jest w tym miejscu

Pękła pomiędzy zaworami i w kierunku gniazda świecy.[br]Dopisany: 09 Luty 2010, 19:13_________________________________________________

Moze przyczyna bylo wkrecanie swiecy "bez umiaru" przy wymianie?

Raczej nie, sam zmieniam sobie świece i robię to naprawdę delikatnie :wallbash:

Opublikowano

takie rzeczy jak pekanie głowic się zdarzają :kwasny: oraz to że można to naprawiać są wyspecjalizowane firm y które to robią :cool1:

Opublikowano

tu masz namiary na dobrych szpeców naprawiają i mają nowe w ofercie

www.moto-szlif.pl

42 659 21 28

Opublikowano

kolego a jak ci pekła ta głowica to miałes płyn chłodniczy w oleju?Pisze bo mnie ucieka gdzies płyn chłodzacy.Ale ani nie kopci i chodzi jak zyleta ale tez delikatnie na jałowym nierórno chodzi ale bardzo delikatnie.Ale olej czysty i korek tez takze moze jakis podpowiedzi?Bo juz jestem wstepnie załamany po twoim watku :wallbash:

Opublikowano

u mnie też była pęknięta, dałem 1000zł za regeneracje, według mechanika był dolewany płyn chłodzący na gorący silnik i to spowodowało pęknięcia, autko gubiło płyn poprzez pęknięty trójnik jak je kupiłem wiec bardzo prawdopodobne że poprzedni właściciel dolewał właśnie płyn na rozgrzany silnik i stąd pęknięcia

pozdro

Opublikowano

olej w płynie, gotowanie się płynu

Opublikowano

a płyn ci nie uciekał?bo mi spierdziela i to sporo ale ani nie kopci, grzeje jak nalerzy nie paruja szyby olej jest ok nie ma mleka a korek tez czysty.i też nie wiem co jest.musze dokładnie wszystko sprawdzic znaczy weże ale bym cos widział na ziemi w garazu a tam sucho.hmmm

Opublikowano
  • Autor

u mnie też była pęknięta, dałem 1000zł za regeneracje, według mechanika był dolewany płyn chłodzący na gorący silnik i to spowodowało pęknięcia, autko gubiło płyn poprzez pęknięty trójnik jak je kupiłem wiec bardzo prawdopodobne że poprzedni właściciel dolewał właśnie płyn na rozgrzany silnik i stąd pęknięcia

pozdro

Witam kolegę :hi:.

A gdzie robiłeś tą regenerację i jak wyglądało to pęknięcie? Dużo już przejechałeś po tym remoncie? Ja jakoś nie mam przekonania do spawania tego typu rzeczy :no: Potem bałbym się pedał gazu mocniej wcisnąć. :naughty:

Opublikowano

a płyn ci nie uciekał?bo mi spierdziela i to sporo ale ani nie kopci, grzeje jak nalerzy nie paruja szyby olej jest ok nie ma mleka a korek tez czysty.i też nie wiem co jest.musze dokładnie wszystko sprawdzic znaczy weże ale bym cos widział na ziemi w garazu a tam sucho.hmmm

sprawdz pompe wody czy nie leci

mi tez spierdzielalo w poprzednim aucie ale jak podnosiles maske to bylo ok i jak silnik chodzil to nie bylo nic widac. ale w momencie gwaltownego dodawania gazu czy butowania auta wedy kiedy bylo wieksze cisnienie, zobaczyc mozna bylo ze byl pekniety wezyk ktory wychodzil tylko z bloku silnika i plyn lecial na silnik a jak silnik byl goracy to zaraz parowal i tak samo w garazu nie bylo nic widac na podlodze po nocy itp.

Opublikowano

hmmmm to tez sprawdze.a czasami smierdziało ci w aucie z ogrzewania?taki gorzki zapach czasami.a zwłaszcza przy butowaniu

Opublikowano

jak mi sie to zaczelo dziac to juz wtedy bylo to moje 2gie auto i malo sie nim przejmowalem bo lada dzien szlo na allegro, uzywalem go tylko jeszcze do paru sparow bo audi bylo mi szkoda i bylo za slabe, i wlasnie podczas jednego ze sparow po 2giej rundce zaczelo mi sie kopcic z pod machy, nie przejalem sie tym (myslalem ze to z hantli) i bralismy sie dalej i po skonczonej zabawie podnioslem mache i zczailsmy o co kaman

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam wszystkich :notworthy:.

Okazało się, że w moim aucie padła głowica :thumbdown:, dokładniej mówiąc pękła :wallbash: W związku z tym mam pytanko, czy głowica od silnika AEB podejdzie do mojego silnika? Szczerze mówiąc to ciężko mi znaleźć taką od AJL-a. Z góry dziękuję za podpowiedź.

Hej panowie znajdzie się ktoś kto ma jakieś doświadczenia i wiadomości w temacie?

Dla wszystkich zainteresowanych pseudo jak i prawdziwych znawców :naughty:: głowica od AEB pasuje bez problemu do silnika AJL!!!!

Opublikowano

od ADR-a tez ???? :mysli: