Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Czyszczenie zegarów- jak to zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:, mam taki problem: nawet nie wiem dokładnie kiedy, ale naleciało mi syfu za szybkę przy prędkościomierzu i obrotomierzu( poniżej fotka) i chciałbym to teraz solidnie wyczyścić, tylko jak to zrobić? Najlepiej byłoby zdjąć tą szybkę :mysli: Ma ktoś jakieś pomysły? Może już ktoś coś takiego robił. Pozdrawiam.

p2150662.jpg

Opublikowano

Nie mam pocieszających wiadomości. Nie da się ot tak wyjąć szybki i jej przetrzeć. Trzeba by rozbebeszyć deskę rozdzielczą , odpiąć licznik.

A i to na niewiele się zda bo (passata B5 licznik miałem w ręku A4 nie ale myśle ,ze są na podobnej zasadzie skonstrowane) są praktycznie monolitem – nie odejmiesz szyby przedniej bez rozklejania (wyłamywania) zaczepów. Może ktoś przerabiał temat , natomiast w Passacie z powyższego powodu odstąpiłem od montażu srebrnych obwódek , aczkolwiek wiem ,ze są tacy co je zamontowali.

Opublikowano

W b5 pzecirz odchodzi szybka ale z plastikiem. W temacie o montazu ringow na zegary jest info

Opublikowano

proste, wyciagasz licznik - nic nie trzeba rozbierac troche sie nakombinujesz z wyjeciem ale sie da, rozbierasz licznik , dostep masz z tyłu

Opublikowano

proste, wyciagasz licznik - nic nie trzeba rozbierac troche sie nakombinujesz z wyjeciem ale sie da, rozbierasz licznik , dostep masz z tyłu

Potwierdzam :good: przerabiałem temat podczas wymiany wskaźnika temperatury i przy okazji śmieci z licznika się pozbyłem.
Opublikowano
  • Autor

Mógłbyś kolego troszkę jaśniej? :wink4: Po kolei co i jak? Dzięki z góry :notworthy:

Opublikowano

wyłączony zapłon.

Ustawiasz kolumnę kierownicy w pozycji na sam dół i maksymalnie do siebie.

wyciągasz listewkę ozdobną znajdującą się po środku pomiędzy przyciskami mode i check.

pod tą listewką znajdują się 2 wkręty (klucz torx T20 lub T25 dokładnie nie pamiętam)

wysuwasz zegary i odpinasz kostki.

odkręcasz z tyłu zegarów 4 wkręty (torx t10)

podważasz 4 zatrzaski (2 u dołu i 2 po bokach )

wysuwasz zegary z obudowy.

po wyczyszczeniu składasz w odwrotnej kolejności.

Nie włączaj zapłonu w czasie gdy masz odłączone kable od licznika.

Opublikowano

:hi:, mam taki problem: nawet nie wiem dokładnie kiedy, ale naleciało mi syfu za szybkę przy prędkościomierzu i obrotomierzu

p2150662.jpg

Z tą szybką to się niemieccy inżynierzy nie postarali :dance:

Widzę, że nie tylko u mnie ten problem występuje. Już myślałem, że ktoś grzebał przy liczniku i źle skręcił - w efekcie pod szybkę dostał się kurz. Dobrze, że to się wyjaśniło.

Czyli co? Po wyczyszczeniu należy objechać na około silikonem, żeby problem się nie powtórzył? :polew:

Opublikowano

Wyjąć do tyłu osłonę -1- na dole przy zestawie wskaźników -patrz strzałki-.

kypYJ.jpg

Wykręcić śruby -patrz strzałki-.

T0WU9.jpg

Zdjąć lewą osłonę tablicy przyrządów -patrz strzałka- za pomocą haka do elementów przednich -3370-.

T1kQA.jpg

Chwycić górną cześć uchwytu bezpieczników przez otwór -patrz strzałka A- i wycisnąć zestaw wskaźników -zgodnie z kierunkiem strzałek B-.

AMCpr.jpg

Odblokować uchwyt zabezpieczający elektryczne złącza wtykowe -patrz strzałka- i rozłączyć złącza wtykowe.

T1Rgr.jpg

Zamontowanie odbywa się w odwrotnej kolejności.

Pzdr

Opublikowano

Moim zdaniem to kurz do wnętrza zegarów dostaje się przez szczeliny przy guzikach w liczniku :hi: