Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Czujnik w tylnej części silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Gość przemek421
Opublikowano

Witam dzisiaj uszkodziłem czujnik który znajduje się w tylnej części silnika jak go wykręciłem to zaczął lac sie jakiś płyn prawdopodobnie chłodniczy tam są dwa takie czujniki jeden wyżej drugi nieco niżej ja uszkodziłem ten niżej. Czy można jeżdzić bez niego i co on mierzy silnik diesla 1,9 tdi 96r 110 koni

Opublikowano

Witam dzisiaj uszkodziłem czujnik który znajduje się w tylnej części silnika jak go wykręciłem to zaczął lac sie jakiś płyn prawdopodobnie chłodniczy tam są dwa takie czujniki jeden wyżej drugi nieco niżej ja uszkodziłem ten niżej. Czy można jeżdzić bez niego i co on mierzy silnik diesla 1,9 tdi 96r 110 koni

a temperature pokazuje normalnie?
Opublikowano
915368270 ten? to jest czujnik temp płynu chłodniczego, nie napisałes jak go uszkodziłes, bo jak tylko wypiąłeś to normalne ze poleci płyn.
Opublikowano

jesli to ten,ze zdjęcia-to odpowiada za pokazywanie temp. na liczniku

Opublikowano

kolega przemek421 uszkodził jedną z trzech świec podgrzewacza chłodziwa, przecież czujnik G62/G2 nie znajduje się z tyłu silnika tylko z boku, foto podgrzewacza : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c30761329fcb349d.html

Podgrzewacz, jak sama nazwa wskazuje, nie jest czujnikiem i niczego nie mierzy, służy w zimie przy niskich temperaturach do podgrzewania płynu chłodzącego aby szybciej odmrozić przednią szybę włączając na nią nawiew po uruchomieniu zimnego silnika.

Opublikowano

przecież czujnik G62/G2 nie znajduje się z tyłu silnika tylko z boku

jeśli to ten ze zdjęcia na pewno jest z tyłu i słuzy do mierzenia temperatury i podawania danych do licznika
Opublikowano

jeśli to ten ze zdjęcia na pewno jest z tyłu

z tego co mi wiadomo to czujnik G62/G2 znajduje się nad pompą podciśnienia i jest włożony a nie wkręcony w króciec wychodzący z głowicy od strony wtrysków (czyli boku silnika - jeśli chodzi o silniki montowane wzdłużnie), dla mnie tył silnika to strona gdzie znajduje się koło zamachowe a tam to z głowicy wychodzi tylko króciec ze świecami podgrzewacza chłodziwa (oczywiście jeśli silnik jest w niego wyposażony bo nie wszystkie mają podgrzewacz).

Opublikowano

z tego co mi wiadomo to czujnik G62/G2 znajduje się nad pompą podciśnienia i jest włożony a nie wkręcony w króciec wychodzący z głowicy od strony wtrysków (czyli boku silnika - jeśli chodzi o silniki montowane wzdłużnie), dla mnie tył silnika to strona gdzie znajduje się koło zamachowe a tam to z głowicy wychodzi tylko króciec ze świecami podgrzewacza chłodziwa (oczywiście jeśli silnik jest w niego wyposażony bo nie wszystkie mają podgrzewacz).

zgoda-czujnik jest włożony,nie wkręcany :wink4: mi chodzi o ten ze zdjęcia,czteropinowy,niebieski-ten na pewno jest od temperatury :wink4:
Opublikowano

ale on nie jest z tyłu silnika montowany tylko z boku a nad nim nie ma innego czujnika, o którym wspomniał przemek421.

Opublikowano

dobra-nie ma co duzo gadać-poczekajmy,co Przemek napisze :wink4:

Gość przemek421
Opublikowano

Sory że tak późno juz pisze co to jest. świeca żarowa podgrzewacza chłodziwa podjechałem do ASO i tam gościu powiedział co to jest zapłaciłem 77zł i jest ok dzięki chłopaki za pomoc temat traktuje jako zamknięty

Opublikowano

Sztomel-kolejny raz miałeś racje :wink4:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...