Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Cyknięcie i chwilowy spadek obrotów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem świeżo po kupnie niuni i sie strasznie o nią troszcze.

Pojawiło sie takie pytanie, nie bardzo na forum moge znaleźć. Może to zawór N75 nie wiem.

Chodzi mianowicie o to, uruchamiam silnik, chodzi spokojnie na biegu jałowym wszystko powyłączane. I słysze czasami jakieś cyknięcie gdzies z przodu wydaje mi sie ze po lewej strony jakby sie cos wlaczylo cyknelo i w tym momencie minimalnie jakby obroty silnika na ulamek sekundy spadly i chodzi potem juz ok.

Troche sie martwie i nie wiem czy to normalne ?

Opublikowano

Na moje włącza się klimatyzacja i cyka przekaźnik sprzęgła sprężarki, normalka :wink4:

Opublikowano

Ja myślę że to jednak przekaźnik od świec cyka. To normalne i nie masz się czym przjemować :hi:

Opublikowano
  • Autor

dzieki za otuche. Co do klimy to mam ją wylączoną w tym momencie ale faktycznie podobne takie cyknięcie jest. Czyli raczej normalny objaw :)

Opublikowano

przekaznik od świec nie cyka sobie czasami tylko raz zaraz po załączeniu auta albo nawet jeszcze przed zapaleniem

Opublikowano
  • Autor

musze zatem sie wsluchac czy to za kazdym razem jest.

Opublikowano

zazwyczaj cykają N75 i N18, a ten drugi zwłaszcza jeśli na biegu jałowym co jakiś czas dygniesz nogą na pedał gazu, N75 będziesz słyszał z przodu silnika przy osłonie rozrządu a N18 z tyłu silnika pod rurą powietrza doładowanego idącego do kolektora ssącego.

Opublikowano

zazwyczaj cykają N75 i N18, a ten drugi zwłaszcza jeśli na biegu jałowym co jakiś czas dygniesz nogą na pedał gazu, N75 będziesz słyszał z przodu silnika przy osłonie rozrządu a N18 z tyłu silnika pod rurą powietrza doładowanego idącego do kolektora ssącego.

no ale chyba nie aż tak że obroty przysiadają :blink: te zaworki mają mniejszy pobór prądu niż postojówka

Opublikowano

masz rację, skupiłem się na samym cykaniu a nie na spadku obrotów, nie wiem czy koledze dzieje się tak po odpaleniu silnika ciepłego czy tylko jak silnik jest zimny po nocy, w każdym razie nic mi nie przychodzi do głowy co może się włączać na moment powodując chwilowy spadek obrotów bez włączania przez kierowcę jakiegokolwiek odbiornika.

Opublikowano

Wszystko jest ok. W chwili kiedy następuje cyknięcie przekaźnik podaje napięcie na świece podgrzewające płyn w układzie chłodzenia (takie trzy świece przy głowicy) i w tej chwili gwałtownie wzrasta pobór prądu i spadają obroty.

Opublikowano
  • Autor

Czyli faktycznie to by sie wszystko zgadzało jak napisał kolega wyżej.

Dzieje się tak przy zimnym silniku po nocy. Już jak w dzień odpalałem to nie było tego.

No dobra zatem dzięki za pomoc czyli nie ma czym sie martwic :)

Opublikowano

no wlasnie, co wy wymyslacie z tymi zaworami n75 itd. wlaczaja sie swiece od plyna stad spadaja obroty. pozdrawiam!

Opublikowano

co wy wymyslacie z tymi zaworami n75 itd. wlaczaja sie swiece od plyna stad spadaja obroty

jesteś pewien, że świece podgrzewacza dostają zasilanie jeśli nie jest włączony wentylator nawiewu powietrza bo z tego co ja wiem to mając wszystkie odbiorniki wyłączone (w tym również dmuchawę) to świece podgrzewacza nie będą zasilane.

Opublikowano

Jest dokładnie tak jak napisał kolega - Pretor.

Pozdrawiam.

Opublikowano

objaw dotyczy prawdopodobnie, zalaczenia N18 ktory skutkuje wylaczeniem egr. moment zmiany polozenia zaworu egr skutkuje chwilowym zawahaniem cisnienia doladowania a wiec i obrotow.

Opublikowano

objaw dotyczy prawdopodobnie, zalaczenia N18

raczej wyłączenia, łatwo to sprawdzić patrząc na zegarek gdyż po 2 minutach od uruchomienia silnika i jego pracy na biegu jałowym na wolnych obrotach N18 przestaje dostawać zasilanie i zawór EGR się zamyka.

Opublikowano

nie martw sie objawami to jest normalne... ps. a co do wypowiedzi to Pretor ma racje...

Opublikowano
  • Autor

dzieki zatem za pomoc :)