Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 ABC] Dexron 3 a Esso LT 71141 do tiptronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam zamiar wymienić olej w skrzyni tiptronik 5HP-19 wyczytałem żeby wlać olej Esso LT 71141 zamiast drogiego w ASO, pytanie czy Esso LT 71141 jest takim samym olejem co Dexron 3. Mechanik w warsztacie powiedział że oni leją Dexron3 i jest to ten sam olej. Proszę o odpowiedz czy to prawda. Pozdrawiam

Opublikowano

nie , nie jest.

ESSO ktore podales to dokladnie ten sam olej co w ASO, tylko w innej butelce.

dextron zawsze sie poleca do Tiptronica, ale z tego co wiem to oni sami sie polecaja :polew:

nie lalbym dextrona jezeli praktycznie w tej samej cenie masz odpowiedni olej - czyli ESSO

Opublikowano

dzięki za odpowiedz poszukam Esso, pozdrawiam[br]Dopisany: 23 Luty 2010, 17:12_________________________________________________powróce do tematu, dzwoniłem do tego warsztatu facet mi powiedział że Dextron3 jest tym samym olejem o tych samych właściwościach co Esso tyle że innego producenta. Zaproponowałem że dostarcze swój olej czyli Esso a oni mi tylko wymienią, nie da rady ponieważ oni leją tylko Dextrona, koszt wymiany u nich z ich olejem filtrem i robocizną to 300zł. Co radzisz jeżeli wleje Dextron ryzykuje uszkodzeniem skrzyni czy śmiało moge go zalac. Pozdrawiam

Opublikowano

tia. to w koncu tym samym czy nie tym samym bo innego producenta :kox: :gwizdanie: :gwizdanie:

zrobisz jak uwazasz. ja bym nie lał dextrona tylko ESOO , ktore naprawde jest tym samym olejem ktory masz w skrzyni (to nie jest olej o takich samych parametrach, tylko TEN sam bo w ASO sprzedaja ESSO tylko w butelkach audi).

pamietaj ze podczas wymiany nie zleja calego oleju tylko jakies 70 %. reszta zostaje Twojego starego. oni Cie beda zapewniac ze te dwa oleje sa ze soba mieszalne a jak Ci skrzynia padnie to powiedza ze to przypadek.

ciekawy warsztat sobie wybrales... nie mozna ze swoim olejem :polew: :polew:

Opublikowano

Pewnie kupują Dexrona w beczkach za półdarmo i dają klientowi fajny narzut na cenie :thumbdown: do 5HP19 lejemy zamienniki oryginalnego oleju: Febi 14738, SWAG 30914738 i Esso LT71141.

Opublikowano

Wrócę do tematu oleju, szukałem oleju Esso wszędzie jest w bańkach po 20litrów, ale jest możliwośc że mi przeleją 10 litrów w jakieś inne opakowanie, trochę się boje w ten sposób kupic na Allegro nie mam pewności co mi wleją. Skoro jest zamiennik Febi 14738 i jest w litrowych oryginalnych butelkach to chyba się zdecyduję na Febi kupie 7litrów i już. Pytanie czy jest on napewno dobrym olejem do mojej skrzyni i czy jest mieszalny z tym co mam u siebie, pozdrawiam

Opublikowano

Wrócę do tematu oleju, szukałem oleju Esso wszędzie jest w bańkach po 20litrów, ale jest możliwośc że mi przeleją 10 litrów w jakieś inne opakowanie, trochę się boje w ten sposób kupic na Allegro nie mam pewności co mi wleją. Skoro jest zamiennik Febi 14738 i jest w litrowych oryginalnych butelkach to chyba się zdecyduję na Febi kupie 7litrów i już. Pytanie czy jest on napewno dobrym olejem do mojej skrzyni i czy jest mieszalny z tym co mam u siebie, pozdrawiam

jest mieszalny z ori olejem ale pyt. czy ty masz olej ori w skrzyni?

Febi to napewno dobry olej, kiedy miałeś ostatnio wymiane?

Opublikowano

nie wiem, ja kupiłem auto 1,5 roku temu nie wiem czy był w ogóle kiedykolwiek wymieniany dlatego zakładam że jest oryginalny

Opublikowano

jeżeli tego nie wiesz a masz zamiar pojezdzić troche tym autkiem to kup se 10 litrów esso na tej aukcji

http://www.allegro.pl/item932946537_olej_do_skrzyni_aut_esso_atf_lt_71141_audi_bmw_vw.html

to sprawdzony sprzedawca, ja u niego brałem i wymień raz bez zrzucania miski a za pare dni wymień drugi raz z wymianą filtra i płukaniem miski - oleju starczy ci na styk - w razie czego wez 11 l.

Opublikowano

spoko, daj znac po robocie jakie odczucia po zmianie, jak zadbasz o skrzynke to ci długo posłuży :good:

Opublikowano

Witam

Moze i ja dozuce swoje 3 grosze. Jak juz koledzy wczesniej napisali - to sa zupelnie inne oleje o innych parametrach - prosze sobie sprawdzic. Naprawilem juz kilka omawianych zf'ow, zalewajcie tylko i wylacznie esso i zmieniajcie ten olej.

Wymieniac czy nie - drazylem temat dosc dawno temu (zanim zaczalem z skrzyniami), z korespondencji z ZF jaka otrzymalem wynika ze lubricated for life oznacza ze skrzynia zalana tym olejem ma przejechac bezawaryjnie 100k mil - czyli generalnie ma przejechac bezproblemowo caly okres gwarancyjny.

Pozdr

Opublikowano

Witam, jestem już po wymianie oleju i filtra przeprowadziłem ją jak podpowiedział kolega bish-kopt , wszystko przebiegło jak należy, 1 wymiana samego oleju weszło około 4.5 litra, przejechałem około 200km, druga wymiana razem z filtrem i uszczelką weszło około 6litrów oleju. Moje odczucie po wymianie- łagodniejsze zmiany biegów. Dzięki za namiary na gościa od oleju-profesjonaliści polecam innym. Pozdrawiam i dzięki za pomoc :good: