Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Analiza logów z VAS-a, kąt wtrysku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, auto świeżo co kupiłem od szwagra. Niedawno był robiony rozrząd też wymieniana głowica i zawory. Jak go kupiłem to tylko spadło koło pasowe od alternatora i było wymienione.

Autko działa jak trzeba, nie ma problemow z zapaleniem itd. Troche głośno chodzi ale to pewnie dlatego ze plastikow pod silnikiem nie mam.

Wiec ogolnie wszystko dziala calkiem dobrze, jako że to mój pierwszy diesel i tez pierwsze auto postanowilem podjechac do ASO i podpiac pod kompa ( VAS-a) aby sie dowiedziec czy wszystko jest z nim ok.

Oto wyniki. Kilka drobnych pierdółek i jedna warta uwagi:różnica regulacji kątu wtrysku. W ASO powiedzieli aby sie nie martwic i pojezdzic i jakby sie cos dzialo to wymienia filtr paliwa bo czesto ten blad wystepuje podobno przy problemach z filtrem paliwa a jakby dalej cos bylo nie tak to wtedy do regulacji wtryski.

Auto niby chodzi poprawnie wiec raczej sie nie martwie.

Prosze o analize tych bledow ktore niby nie sa wazne kilka jakis zwarć i nie wiem czy to na cos moze wplywac czy nie no i co z tym katem wtrysku.

Aha auto podobno jest po czipie ale tego nie wiem napewno.

imgj.th.jpg

imgj.th.jpg

Opublikowano

Zrob logi VAG iem ... bo niewiele wynika z tej kartki...

Opublikowano

Inaczej moze odczytam tą kartke i napisze kody błędów a więc :

17656 P1248 035

Regulacja początku wtrysku-różnica regulacji-usterka sporadyczna

00956 009

Kluczyk 2-granica adaptacji przekroczona

00991 028

Oświetlenie wnętrza-Zwarcie z plusem

00850 029

Wyjście sterowania wzmocnienia aktywnego, przy radio-Zwarcie z masą sporadycznie

00856 036

Antena,przy radiu-Przerwa

Niestety nic wiecej z ASO mi nie dali oprocz tej kartki.

Interesuje mnie najbardziej jakie byłyby objawy jeśli faktycznie są problemy z tym pierwszym błędem czyli kąt wtrysku. No i też przed ostatni błąd dotyczący wzmacniacza, jak sprawdzić czy faktycznie system bose działa ze wzmacniaczem. Czy jest mozliwe ze dziala bez niego.

Opublikowano

albo za wczesny albo za pozny statyczny kat wtrysku ... jak fura odpala ... ?

Opublikowano

auto odpala bez żadnego problemu. I dlatego nie wiem czy cokolwiek ruszać z wtryskiem. Może to faktycznie filtr paliwa.

Opublikowano

zrob statyczne logi i bedzie wiadomo od czego jest blad ... vas'em zczytali bledy .. powodow ich wystepowania moze byc duzo ...

Opublikowano

OK jak bede mial troche czasu i kaski to podjade i sie podepne pod VAG-a