Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Zapach spalin na postoju po wywaleniu kata...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie , moze problem byl juz obgadywany na fornum jednak , ze nie znalazlem zadnej pomocy w tym temacie a mianowicie w miesiacu Grudzien 09r. wywalilem kata i zastapilem go takim oto zamiennikiem z Allegro: http://img36.imageshack.us/img36/2721/935450904.jpg , jednak ze od tego momentu czuc dosc intensywny zapach spalin na postoju. (musze uwlaczac obieg zamkiniety w klimie zeby nie bylo czuc spalin)

Przeczytalem kilka postow o podobnej problematyce i sprawdzilem juz plecionke , ktora jest ok , zadnych nieszczelnosci , kolektor wydechowy , laczenia tlumikow i same tlumiki i wszystko ok , zadnych dziur , nieszczelnosci itp. (uszczelki pod ten zaminnik tez byly nowe z ASO)

Czy to normalne w TDI po wywaleniu kata? wiem ze przy porannym odpaleniu kiedy silnik jest zimny to ma prawo zakopcic z komina ale ten smrod jest denerwujacy zwlaszcza , ze woze bardzo czesto dzieciaczka ze mna , prosze o wszelka pomoc i porady.

Dziekuje i pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Czy to normalne w TDI po wywaleniu kata?

To jest normalne i jest to jedyny minus wywalenia kata.

Opublikowano

potwierdzam! u mnie po wywaleniu kata spaliny gryzą w oczy i śmierdzą bardziej niż przed, natomiast w środku absolutnie nic nie czuje :mysli:

Opublikowano

jak jestem na zew to czuc jakby autosan stal obok :kox:

w srodku nie czuje nic

Opublikowano

Także potwierdzam, to wina braku kata :disgust:

Ty powdychasz trochę spali ale za to silnik oddycha pełną piersią :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Ta :polew: tylko pasazerowie a zwlaszcza moj roczny synek tez to wdychaja ale coz cos za cos , najwyzej dalej na postoju bede wlanczal obieg zamkniety w klimie , dzieki serdeczne wszystkim za odpowiedzi.

:hi:

Opublikowano

Ta :polew: tylko pasazerowie a zwlaszcza moj roczny synek tez to wdychaja ale coz cos za cos , najwyzej dalej na postoju bede wlanczal obieg zamkniety w klimie , dzieki serdeczne wszystkim za odpowiedzi.

:hi:

To może zrób przegląd klimy i uszczelek w wydechu-szczególnie tym przed i za turbiną. U mnie nigdy nie czuć spalin wewnątrz auta :)

Opublikowano

to że jest charakterystyczny zapach to tak.

Ale nie powinno być go w środku. Ewidentnie musi być gdzieś nieszczelność wydechu i dmuchawa łapie spaliny.

Opublikowano

Kolego ja miałem podobnie w innym samochodzie. Ta siatka łącząca tłumiki, wyglądała, że jest ok, ale jednak nie była. Wymieniłem siatke i przy okazji wywaliłem kata i przestało śmierdzieć. Mi się wydaje, że spaliny nie mają prawa tak mocno śmierdzieć w środku po wycięciu kata. Przepatrz dokładnie układ wydechowy, bo dla synka to na pewno nie jest zdrowe.

Opublikowano

Ta "siatka" to tzw. plecionka. Z racji swojej budowy niweluje drgania i rezonans wydechu wiec nie polecam się jej pozbywać. Ta plecionka ma dwie warstwy i b.możliwe że wewnętrzna (rurka) jest pęknięta ale wtedy przeważnie słychać brzęczenie przy dodawaniu gazu. Koszt takiego nowego elementu to ok. 40zł :wink4:

Opublikowano

A mam pytanie czy tam nie sa dwie sondy? bo dzowniłem dzisiaj do warsztatu i gosc mi powiedział ze chyba sa 2 i nie da sie wyciac

Opublikowano

w TDI nie ma żadnych sond ... oddzwoń do kolesia i powiedz że jest idiotą...

Opublikowano

No to dzieki za info. Bo miałem mieszane uczucia

Opublikowano

Sondy jak już to są w katalizatorze a nie w plecionce no i nie w TDI :decayed:

Opublikowano

Upps taki nieprzyjemny zapach na zewnątrz... To chyba nie będę kombinował z wywaleniem kata....

Opublikowano

Kwestia na czym komu zależy. Jeśli liczy się każde 5KM to zapach nie przeszkadza :tongue4:

Opublikowano

U mnie po wywaleniu czuc spaliny ale tylko w garazu... a normalnie jak odpadam na miescie to nie czuje róznicy

Opublikowano

po 150.000 to nawet różnicy nie powinniśmy odczuć bo katalizator i tak nie spełnia już pewnie swojej funkcji... jedynie przeszkadza...

Opublikowano

Witam serdecznie....

Na bank kolego masz nieszczelny układ wydechowy i stad te smród. Swoją drogą nie podjął bym się zamontowania tego zamiennika :no:

Weź kogoś niech przegazuje furkę, a Ty wsadź głowę pod machę i sprawdź co się dzieje :decayed:

Opublikowano

sparwdz laczenia wydechu, mozliwe ze po wyjeciu nie dokrecono srub, koleja rzecz to jakosc tego wynalazku. nie wiadomo z jakiego to materialu, co to za plecionka tam jest.

ja obstawiam ze gdzies przy tym wynalazku puszcza