Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ARG] Wymiana filtrów LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie, czy wymieniacie sami filterki czy jedziecie z tym do serwisu który montował wam instalacje LPG. Dziś miałem przegląd po 10000 km i przyjżałem się jak to wygląda ....myślę że byłbym w stanie je wymienić ale nie wiem czy można samemu to robić prubowaliście sami.

Przegląd kosztował mnie 130 zł a spojżałem na allegro i te filtry kosztują około 50 zł oba :wallbash:

Opublikowano

ja wymieniam sam, proponuje zakręcić zawór na butli odpalić silnik niech przełączy sie na gaz i pochodzi aż się gaz z rurki skończy wtedy możesz bezpiecznie wymienić filtr fazy ciekłej.

Opublikowano

ja nie wymieniałem sam, płacę 100zł raz na 15000km, może jakieś fotostory przy okazji ktoś zapoda :naughty:

Opublikowano

w Łódzi za taką usługę skasowali mnie 150zł... 3 filtry fazy ciekłej lotnej i jakiś dodatkowy załozyliu przy wtryskach... ogólnie koszt tych filtrów na allegro max 60 zł a ich regulacja w ich przypadku to podpięcie pod komputer i to wszytko.. fachowycy... już samo pytanjie o nową mape wtrysków i wyskoczył z ceną 100zł i że na miejscu mi to zrobi... bez jazdy próbnbej.... maskarka... więcej już nie pojadę do tego servisu.. dlatego teraz spróbóje sam zmienić filtry... :hi:

Opublikowano

juby_p Ty już wymieniałeś, może przy następnej wymianie fotostory zapodasz ? kryzys jest więc trzeba sobie radzić :naughty:[br]Dopisany: 27 Luty 2010, 09:42_________________________________________________a przyznam szczerze, że ja nawet dokładnie nie wiem gdzie te filtry są :thumbdown:

Opublikowano

ja za wymianę filtrów, zlikwidowanie szarpania na gazie, sprawdzenie mapy dałem 70 złociszy :hi:

Opublikowano

W takim razie przy następnej wymianie spróbuje sam to zrobić oraz wykonam jakieś foty.

Dzięki za odp.

Opublikowano

ja sie na dniach za to wezmę :):) :hi: to jak aparat znajde to zrobie małe fotostory

Opublikowano

U mnie w BRC SQ24 filtr fazy ciekłej kosztuje 4 złote, a lotnej (wkład) około 20 złotych-zamiennik oryginała. Nie sądzę, że na przeglądach gwarancyjnych wkładają oryginalny wkład, więc cały koszt to max 30 złotych, a koszt usługi to 100-130 złotych :wallbash: Trochę drogo za 5 minut roboty, dlatego można to zrobić samemu, albo oprosić o pomoc znajomego mechanika (jak tak zrobiłem, bo zmieniam co 8 tyś km a nie co 15 jak sugerują). Oczywiście na przeglądzie gwarancyjnym ani słowa o tym, a jak już się skończy gwarancja to wymiana filtrów tylko we własnym zakresie :)

Rozumiem 130 zeta za oba filtry (wkład oryginał)+podpięcie kompa i w trasę w celu ustawienia sprawdzenia map.

Opublikowano

Zgadza się 130 zeta :wallbash: za oba filtry i podpięcie kompa ... dokładnie 5 min roboty

na koniec popsikali pianką w celu sprawdzenia szczelności.

Opublikowano

Ja zapłaciłem 110 za wymianę po 15 tyś. Ale to był drugi przegląd, na pierwszym robiłto samo jakieś pół roku temu i płaciłem 160, nie wiedzieć czemu :/ W tym samym serwisie, tam też zakładałem gaz. Zobaczymy ile następnym razem zapłacę :mysli:

Opublikowano

Wymiana filtrów - wypinasz przewody, wyciągasz filtr, wkładasz nowy, zaciskasz przewody..

Żadna filozofia :wink4: 10 minut max. - przydają się nowe opaski zaciskowe, ale nie zawsze.. Trzeba dokładnie obejrzeć czy nie ma wycieków.. I tyle.

Opublikowano

Wymiana filtrów - wypinasz przewody, wyciągasz filtr, wkładasz nowy, zaciskasz przewody..

Żadna filozofia :wink4: 10 minut max. - przydają się nowe opaski zaciskowe, ale nie zawsze.. Trzeba dokładnie obejrzeć czy nie ma wycieków.. I tyle.

może ktoś wkleić foto silnika z zaznaczonymi miejscami tych filtrów bo przyznam szczerze, że niem pojęcia jak one wyglądają :wallbash:

[br]Dopisany: 02 Marzec 2010, 16:18_________________________________________________ :notworthy:

Opublikowano

Ten powinien być widoczny od razu - od fazy lotnej.

PICT6883_500.jpg&size=212

Jest jeszcze drugi rodzaj, wygląda mniej więcej tak:

Faza_LOT_jedn.gif

Ale podobno jest dużo gorszej jakości.

Drugi jest obok reduktora.

Ale nie mogę znaleźć teraz jego zdjęcia..

Opublikowano

a powiedz mi jeszcze taką rzeczy, czy przed tymi czynnościami które opisałeś powyżej coś jeszcze trzeba zrobić ? auto ma być na PB czy na LPG ? czy jak odepnę przewody to gaz nie wycieknie, nie wybuchnie itp ? bo rozumiem, że chodzi o te filtry które są na zdjęciu poniżej :mysli:

pytam bo nie chcę wybuchnąć :kox:

U mnie w tych miejscach są zamontowane filtry.

7ARIr.jpg

Opublikowano

jak masz sprawny zawór przy butli to zleci tylko gaz z przewodów

Opublikowano

jak masz sprawny zawór przy butli to zleci tylko gaz z przewodów

to tam też coś trzeba kręcić ?

Opublikowano

ja nie potrzebuje nic kręcić tylko odkręcam pokrywkę filtra [br]Dopisany: 23 Marzec 2010, 13:02_________________________________________________w butli powinie być elektrozawór który po wyłączeniu zapłonu zamyka wypływ gazu z butli

Opublikowano

ja nie potrzebuje nic kręcić tylko odkręcam pokrywkę filtra [br]Dopisany: 23 Marzec 2010, 13:02_________________________________________________w butli powinie być elektrozawór który po wyłączeniu zapłonu zamyka wypływ gazu z butli

czyli podsumowując:

Wyłączamy silnik w aucie - wtedy zapłon zamyka wypływ gazu, następnie otwieramy machę i odkręcamy filtry, montujemy nowe i wsio ? :naughty:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...