Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Czyszczenie turbiny , raz a dobrze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem z zapiekającymi się kierownicami w turbawce wraca do mnie jak bumerang. Po pierwszym czyszczeniu pomogło na ok 9 miesięcy, następne na ok 6 miesięcy,a teraz po 2 miesiącach znowu kicha. :wallbash:. Paliwo leję verwę lub vpowera i jeżdżę dynamicznie , bez zamulania. Gdzie tkwi problem, że zapiekają się coraz częściej. Myślałem o wymianie jej na zregenerowaną , ale to jak kupowanie kota w worku.

Co robić ?

Kupić nową (ok 2500pln)

bawić się w regenerację (ok 1000pln)

czyszcić jeszcze raz , ale zwracając szczególną uwagę przy czyszczeniu na ......... , no własnie na co? Co jest powodem ,że ciągle się zapiekają

Opublikowano

a moze bys sprawdził pompki czy sa 100% sprawne....

no i czy silnik jest zdrowy.....

Opublikowano
  • Autor

Korekcje na pomkach minimalne , nie dolewam oleju od wymiany do wymiany . Ma nalatane 220kkm i nie puszcza czarnych bąków przy przśpieszaniu

Opublikowano

Kto Ci to robi? Moze to czyszczenie nie jest zbyt dokladne. Mozesz wrzucic logi bezposrednio po czyszczeniu? No i zanim poleca kolejne dobre rady, dobrze by bylo obejrzec logi. :cool1:

Opublikowano

Problem z zapiekającymi się kierownicami w turbawce wraca do mnie jak bumerang. Po pierwszym czyszczeniu pomogło na ok 9 miesięcy, następne na ok 6 miesięcy,a teraz po 2 miesiącach znowu kicha. :wallbash:.

.....

czyszcić jeszcze raz , ale zwracając szczególną uwagę przy czyszczeniu na ......... , no własnie na co? Co jest powodem ,że ciągle się zapiekają

zmien styl kazdy :cool1:

Opublikowano

Kata wywaliłeś? pewnie jest już zabity.

Opublikowano

No i zanim poleca kolejne dobre rady, dobrze by bylo obejrzec logi. :cool1:

jeszcze raz, bo chyba nie dotarlo :gwizdanie:

Opublikowano

Może być kilka przyczyn, dlaczego zapiekają ci się kierowniczki. Bez logów niestety nic się nie dowiemy. Chyba, że rzeczywiście jak Musashi napisał , prowadzisz tzw. PSJ (jeśli nie wiesz co to, użyj opcji szukaj)

Opublikowano
  • Autor

logi po czyszczeniu

5ae87a81306f4b82m.jpg

Pierwsze czyszczenie robiłem na Mineralnej u Rogala , następne już u znajomego w warsztacie bo się przeprowadziłem w inne rejony Warszawy i za daleko na Okęcie.

katalizator nie ruszany[br]Dopisany: 10 Marzec 2010, 11:57_________________________________________________

Może być kilka przyczyn, dlaczego zapiekają ci się kierowniczki. Bez logów niestety nic się nie dowiemy. Chyba, że rzeczywiście jak Musashi napisał , prowadzisz tzw. PSJ (jeśli nie wiesz co to, użyj opcji szukaj)

Mam do pracy ok 23 km w jedną stronę i jadę je w szczycie ok 50min , więc prędkość średnia jest beznadziejna. Jednak każdy dłuższy odcinek prostej wykorzystuję do przegonienia furki

Opublikowano

logi po czyszczeniu

idealnie

Opublikowano

mozliwosci duzo nie ma.

uszkodzona przeplywka - mierzy za duzo

lejace PD

zatkany katalizator

PSJ

Opublikowano
  • Autor

Dziś odebrałem turbo po kolejnym czyszczeniu , tym razem gruntownie :

wymiana pierścienia z łopatkami od zmiennej geometrii

wymiana obudowy strony gorącej turbiny (stara miała małe pęknięcie w środku)

wymiana uszczelnień

Koszt całkowity 1100 i zalecenie od serwisu aby bezwględnie wymienić lub usunąć katalizator , ponieważ po 200kkm traci on swoje właściwości i potrafi się zapchać powodując większe obciążenie turbiny i zwiększone osadzanie się sadzy na kierowniczkach .Stąd też były coraz krótsze przebiegi pomiędzy kolejnymi czyszczeniami.

W poniedziałek wywalam katalizator i zobaczę na jak długo starczy ta naprawa.

Dzięki wszystkim za sugestie :hi: