pauel Opublikowano 11 Marca 2010 Opublikowano 11 Marca 2010 może ktoś podpowie jaką folią najlepiej przyciemnić szyby, widziałem taką na aucie wygląda jak lustro ale takie lekkie w odcieniu zielonym i z bliska jak się podchodziło to wnętrze było widoczne. może ktoś wie jaka to mogła być foli?
PIXI Opublikowano 11 Marca 2010 Opublikowano 11 Marca 2010 Sun-gard , Armorlite może 3M a i może być Madico lub GMBH .... Pierwsze dwie ( Green - od zielonej ) odcienie 05,20,35,50,70 Trzecia ( G - jak wyżej ) odcienie 1,2,3 prawie tak samo jak wyżej Ostatnie ( szajs nie polecam ) po 6/10 miesięcy konserwując szyby pokryte folią złazi warstwa ochronna (SRC) i barwa ( kolor ) ... Nie napisałem wszystkich możliwości tylko podstawowe w/g twojego zapytania :gwizdanie: Stopień przyciemnienia folii im bliższy "0" tym ciemniejszy -05 b.ciemna... idąc w górę im bliżej "100" to bezbarwny - 70 b. jasna Dobra koniec specyfikacji Kolego na oko to chłop w szpitalu umarł znajdź w Swojej okolicy zakład który zajmuje się montażem folii na szyby w autach a oni pokażą Ci próbki i będziesz mógł wybrać sam zadecydujesz o kolorze , odcieniu i efektu refleksu itd , itd. W tym temacie nie mogę za wiele pomóc bo raczej decyduje tu gust klienta P.S. No Panowie mój temat...czuje się jak ryba w wodzie
Pawlo 2004 Opublikowano 11 Marca 2010 Opublikowano 11 Marca 2010 Ja juz nie pamiętam jak się nazywała moja folia ale mam coś w stylu lustrzanki o jakiej piszesz ( PIXI oceń auto w odpowiednim dziale) Wszystko zależy jaki kolor jest auta i jak mocno chcesz mieć przyciemnione szyby, tutaj wszystko zależy tylko i wyłącznie od ciebie ...jak lustro ale takie letkie w odcieniu zielonym... aha pisze się lekkie
aju Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 czy taką folią do szyb da się przyciemnić przednie lampy tak żeby na zagięciu nie było widać że to folia? pomijam całkowicie walory użytkowe i przepisy czy później ciężko to odkleić i doprowadzić reflektory do stanu z przed przyklejenia?
Nowak_zg Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 czy taką folią do szyb da się przyciemnić przednie lampy tak żeby na zagięciu nie było widać że to folia? pomijam całkowicie walory użytkowe i przepisy czy później ciężko to odkleić i doprowadzić reflektory do stanu z przed przyklejenia? 1 da sie 2 zalezy od folii ... sa folie ktore ja stosuje zawsze u siebie i one nie zostawiaja kleju ... ogolnie latwo
Pzwmichal Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 Pixi przydałby się wątek w odpowiednim dziale na temat folii samochodowych, bo temat ciekawy a ludzie zieloni (jak np. ja). Widzę, ze siedzisz w tym [br]Dopisany: 12 Marzec 2010, 17:35_________________________________________________ czy taką folią do szyb da się przyciemnić przednie lampy tak żeby na zagięciu nie było widać że to folia? pomijam całkowicie walory użytkowe i przepisy czy później ciężko to odkleić i doprowadzić reflektory do stanu z przed przyklejenia? 1 da sie 2 zalezy od folii ... sa folie ktore ja stosuje zawsze u siebie i one nie zostawiaja kleju ... ogolnie latwo zajmujesz się może oklejaniem szyb? bo chętnie na wiosnę oddał bym autko komuś kto się na tym zna
Nowak_zg Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 nie zajmuje sie ale czesto oklejam ... bo mamy w zg taka policje ze zdarza mi sie sciagac folie 2 razy w 1 weekend pozatym mam dobrego magika ktory to robi za bdb pieniadze i bardzo dobrze bez wyjmowania szyby i rozbierania boczkow... wszystko na aucie a robi to lepiej niz ci niektorzy partacze ktorzy zdejmuja tapicerke
PIXI Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 nie zajmuje sie ale czesto oklejam ... bo mamy w zg taka policje ze zdarza mi sie sciagac folie 2 razy w 1 weekend pozatym mam dobrego magika ktory to robi za bdb pieniadze i bardzo dobrze bez wyjmowania szyby i rozbierania boczkow... wszystko na aucie a robi to lepiej niz ci niektorzy partacze ktorzy zdejmuja tapicerke Przepraszam że się czepiam ..... Byłem na szkoleniu tydzień temu w hotelu Gromada w W-wie i widziałem jak mistrz , specjalista ( nr. jeden w technice montażu ) z USA montował właśnie folię na pokazie w Q 5 bez zdejmowania tapicerki ..... moje zdanie jest nastpujące ..... WIELKA KUPA ( masa brudu , kurzu itp. rzeczy ) Wyobrażcie sobie jedną rzecz : kupiłeś Audi (nowe ) za np. 150 tysi (cena dla przykładu ) a jakiś gość montując folię na szybach Twojej furki leje wodą po całej tapicerce i w szczelinę w oryginalnie zamontowanej rolecie w drzwiach bocznych....... odbierasz auto - cieszysz się ciemnymi szybami a boczek i roleta w środku gnije i śmierdzi ..... Rozumiem że demontując tapicerkę można uszkodzić jakieś elementy ( np. spinki ) ale w/w elementy można kupić za grosze lub zakład profi ma i wymienia to na miejscu [br]Dopisany: 12 Marzec 2010, 21:27_________________________________________________ czy taką folią do szyb da się przyciemnić przednie lampy tak żeby na zagięciu nie było widać że to folia? pomijam całkowicie walory użytkowe i przepisy czy później ciężko to odkleić i doprowadzić reflektory do stanu z przed przyklejenia? Arek niestety w/w folia nie nadaje się do przyciemniania lamp ( teoretycznie ) praktycznie można ale efekt w/w elementy -są małe i mimo folii termokurczliwej ( typowo samochodowej ).....co do kleju po zerwaniu folii to zależy jaką folę , znaczy klej zastosujesz ( są dwa typy ) DPS i PS ( wolnoschnący i szybkoschnący ) ale i tak powierzchnie reflektorów w naszych autach są z tworzywa sztucznego , więc ciężko jest wyczyścić reflektor z kleju po zerwaniu folii żeby go doprowadzić do stanu wcześniejszego nie naruszając jego struktury Trochę to zagmatwane ale chyba wiesz o co chodzi
GRazny Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 PIXI... weź nie ściemniaj tylko tutoriala jakiegoś porządnego wyłóż w dziale nadwozie bo szkoda wiedzę marnować...
PIXI Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 PIXI... weź nie ściemniaj tylko tutoriala jakiegoś porządnego wyłóż w dziale nadwozie bo szkoda wiedzę marnować... Nie da rady tak ogólnie opisać w/w tematu - nie jest to takie proste jak Wam się wydaje . Za dużo jest między innymi możliwości prawie każdy przypadek i jego rozwiązanie to dwie inne rzeczy . GRazny ściemniam profesjonalnie :gwizdanie:
PIXI Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 PIXI Zią..co myślisz o firmie Clasiss ? Może to być folia z : SUN-GARD , GLASS-GARD ,lub SOLARMATRIX INC. Ragga a od kogo to ściągane ( kto to firmuje ) ??? Madico czy AMK-folie ??? Bo to różnica ! Jakieś bliższe info ( np. z opakowania ) o ile takowe jest jakaś grupa (endurance,desert,performX,shadow) o nazwie folii to nawet nie piszę :polew: co najmniej po 5 kolorów i w każdym kolorze 3 odcienie z każdej z grup . Nie jestem na 100% przekonany ale to są chyba folie okienne ( na płaskie szyby np. w oknach naszych domów )które można przykleić na szyby samochodowe ,ale są słabo (mniej) podatne na kurczenie ( dopasowanie do kształtu szyby )w aucie . P.S. Na rynku jest masa folii nieznanych firm i trudno mi jest dokładnie opisać i wypowiedzieć się na temat każdej z nich . Mam jedno pytanie - Czemu pytasz i w jakim celu chcesz tej folii użyć ??? Tak jak wcześniej pisałem TEMAT RZEKA :wallbash: a ile dystrybutorów , odbiorców i użytkowników tyle opinii na + jak i na - .
Inkognito Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 Pixi a powiedz mi czy na allegro kupię jakąs dobrą folie tyle ze ja chce czarna czy mógł bym prosić o link a i ile bym potrzebował na b5 avant z jakimś tam zapasem foli... z góry dzięki!
PIXI Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 Pixi a powiedz mi czy na allegro kupię jakąs dobrą folie tyle ze ja chce czarna czy mógł bym prosić o link a i ile bym potrzebował na b5 avant z jakimś tam zapasem foli... z góry dzięki! No i się zaczęło a nie mówiłem :gwizdanie: Jeżeli mogę coś od siebie doradzić to nie kupujcie folii bez firmowej (china,taiwan ...itp ) allegro , giełda i jeśli chcecie cieszyć się jakością przez długie lata to tylko i wyłącznie folie np. te co podałem w specyfikacji w swoim 1-wszym poście lub też sprawdzone przez osoby zajmujące się montażem profesjonalnie . Linka to nie podam , musisz Kolego poszukać w swojej okolicy firmy zajmującej się w/w usługami i w razie twojej wiedzy i umiejętności w położeniu folii tylko od nich ją kupić lub też zlecić im w/w usługę wraz z materiałem ( pomierzą szyby i podadzą Ci potrzebną ilość materiału na Twoją furkę ) WAŻNE Trzeba pamiętać że folia samochodowa kurczy się wzdłuż boków fabrycznych a nie po jej szerokości jak też to że folia występuje w rolkach o różnych szerokościach ( najbardziej popularne co nie znaczy że wszyscy mają je w swojej ofercie : 1830 ,1524 , 910 , 505 wymiary w mm . Czy w Poznaniu nie ma firmy Folia tec lub tech ( coś mi się obiło o uszy ) ale nie jestem pewien - jeśli nie mam racji to sory .... nie bijcie :gwizdanie: Dobra koniec na dziś ...wale się na cyce dobranoc Panowie Skargi,wnioski i pomoc mile widziana od osób zajmujących sie foliami jak też ich montażem , wypowiedzi typu ( mój znajomy , sam kładłem folię i taki tam bzdety ) proszę zostawić dla siebie
Nowak_zg Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 nie zajmuje sie ale czesto oklejam ... bo mamy w zg taka policje ze zdarza mi sie sciagac folie 2 razy w 1 weekend pozatym mam dobrego magika ktory to robi za bdb pieniadze i bardzo dobrze bez wyjmowania szyby i rozbierania boczkow... wszystko na aucie a robi to lepiej niz ci niektorzy partacze ktorzy zdejmuja tapicerke Przepraszam że się czepiam ..... Byłem na szkoleniu tydzień temu w hotelu Gromada w W-wie i widziałem jak mistrz , specjalista ( nr. jeden w technice montażu ) z USA montował właśnie folię na pokazie w Q 5 bez zdejmowania tapicerki ..... moje zdanie jest nastpujące ..... WIELKA KUPA ( masa brudu , kurzu itp. rzeczy ) Wyobrażcie sobie jedną rzecz : kupiłeś Audi (nowe ) za np. 150 tysi (cena dla przykładu ) a jakiś gość montując folię na szybach Twojej furki leje wodą po całej tapicerce i w szczelinę w oryginalnie zamontowanej rolecie w drzwiach bocznych....... odbierasz auto - cieszysz się ciemnymi szybami a boczek i roleta w środku gnije i śmierdzi ..... Rozumiem że demontując tapicerkę można uszkodzić jakieś elementy ( np. spinki ) ale w/w elementy można kupić za grosze lub zakład profi ma i wymienia to na miejscu wiec to jakis cienki mistrz byl ... ja robie u swojego i wiekszosc osob z zg tam robi i jakos nigdy nikt nie narzekal... to ze np ty rozbierasz to nie znaczy ze ktos kto nie rozbiera robi to gorzej... wiec jesli widziales jednego co robil i zrobil fuszere to nie mierz wszystkich ta sama miara.... bo naprawde robilem u niego ponad 10 razy i zawsze bylo OK... zero pylkow. tapicera nie poplamiona. szybko solidnie. folia docieta na styk przy koncach szyby. nie bylo sie do czego przyczepic... pozatym co to za specjalista skoro poplamil tam tapicerke ? skad tam sie wzial kurz i brud w nowym aucie ? bo sporo przesadzasz w tych przykladach....
PIXI Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 Paweł nie czepiam się Twojego znajomego tylko opisałem co sądzę o montażu folii bez demontażu szyb , a po za tym jeśli Tobie ten wariant odpowiada to chylę czoło Opisałem też wadę montażu folii z demontażem tapicerki ( spinki i takie tam )
Nowak_zg Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 aaa no ok ... to moze zle troche tamto odebralem no mi odpowiada bo robi dobrze i ma przez to najwiecej klientow w zg ... w wiekszosci sa to stali klienci bo policja czepia sie w zg szyb chyba najbardziej w pl. robi naprawde szybko i solidnie ... na dobrych foliach ( nie pamietam nazw ) i za dobre pieniadze.... dlatego wlasnie do niego jezdze. ale masz racje to kazdego indywidualny wybor...
PIXI Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 Uff a już myślałem że będą kłopoty :gwizdanie: Co do tego mistrza na pokazie z USA moim zdaniem to wielka lipa , pokazać chcieli Polakom coś co już jest u nas kilka dobrych lat ( gość dla mnie tzw. wiracha " pół ch*ja pół ptaka " ) Pzdr
aju Opublikowano 13 Marca 2010 Opublikowano 13 Marca 2010 czyli już se poprzyciemniałem reflektory folią a miało być tak dobrze na kilka dni Może macie jakieś inne propozycje na przyciemnienie lamp?
Pzwmichal Opublikowano 13 Marca 2010 Opublikowano 13 Marca 2010 Nowak_zg możesz dać jakieś namiary na tego gościa od szyb, chyba tam podjadę
Rekomendowane odpowiedzi