Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podróż do Niemiec -proszę o informacje, porady.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Jako że wyjeżdżam do Niemiec w tym tygodniu na kilku dniową wyprawę :) Proszę o sugestie odnośnie tego kraju na co uważać itd Podróż kieruje w stronę Frankfurtu :gwizdanie:

Ps. lepiej jechac przez polske do granicy i do samych niemiec czy przez czechy ?

Opublikowano

Podróż kieruje w stronę Frankfurtu :gwizdanie

Napisz jeszcze do którego Frankfurtu się wybierasz bo w Guberni są dwa :decayed: nad Odrą i nad Menem.

Generalnie przestrzegaj ograniczeń prędkości (jeśli takowe są) i innych przepisów bo "adolf" tylko czeka żeby wyrwać parę Eryków ;( no i od 1/01/2008 r w Niemczech obowiązują tzw."zielone strefy". O tym poczytaj sobie np. tu:

http://www.autoinfo.pl/wiadomosci/zielone-strefy-w-niemieckich-miastach-pelna-informacja-dla-polakow

Opublikowano

lepiej jechac przez polske do granicy i do samych niemiec czy przez czechy ?

-jesli chodzi Ci o Frankfurt/Men to jedz przez Czechy na przejscie Rozvadov/Waidhaus.W Czechach bardzo uwazaj na ograniczenia,przypilnuj kompletu żarówek zapasowych w aucie i kamizelki odblaskowej.Aaaaa-i pamietaj o winiecie na czeskie autobany bo bedzie pokutu :tongue4:
Opublikowano

Osobówką przez Niemcy lecisz spokojnie.

Gorzej jest Busem,a tym bardziej z przyczepą...trzepią Zolle i Policja.

Mapa miast gdzie od kiedy z jaką naklejką :wink4:

1NN5WA.jpg

W Czechach jest już gorzej, bo jak chcą,to coś znajdą,a zawsze chcą :decayed:

Więc weź kilka euro na górkę :cool1:

Opublikowano

Ja osobiście nie wybierałbym się przez Czechy :no: Teraz nasza A4 jest już zrobiona wiec się dobrze leci do samego Zgorzelca, a u "kokota" cały czas trzeba uważać.

Opublikowano
  • Autor

Jade do Frankfurtu nad Nemem :)

Opublikowano

Tak jak wyżej piszą autostradką spokojnie na Zgorzelec i potem gładkimi jak "pupcia niemowlaka" ich autostradkami na spokojnie pomykasz. Jak pisze 130 to przestrzegaj kategorycznie a jak nic nie ma to możesz "mucić" pod warunkiem ze nie spowodujesz zagrożenia na drodze.

Opublikowano
Jak pisze 130 to przestrzegaj kategorycznie

jezdze raz/dwa razy do roku na niemcy i zawsze mam tempomat ustawiony na 140 wiec nie ma co sie bac 130 i nic wiecej :gwizdanie:

Opublikowano

Tak, jak koledzy napisali, jedź kolego naszą autostradą A4 na Zgorzelec lub Jędrzychowice a potem niemiecką A4 i A5 do samego Frankfurtu. My często zamiast naszą A4ka jedziemy na Piotrków Tryb, Wrocław i Zgorzelec, droga też niezła.

W Niemczech przestrzegaj przepisów, zwłaszcza na ograniczeniach, często w takich miejscach stawiają fotoradary, pstrykające już przy małych przekroczeniach (niedawno dostaliśmy fotkę, auto jechało 77km/h na 70tce, 10 EUR + opłaty). Czasami Polizei robi nagonkę na polskie auta więc lepiej nie ryzykować z zabieraniem większej ilości fajek (max 4 kartony na głowę).

Pasy też lepiej mieć zapięte, mandaty walą za to 30 EUR/osoba, nie ważne czy siedząca z przodu czy z tylu.

Opublikowano

mandaty walą za to 30 EUR/osoba, nie ważne czy siedząca z przodu czy z tylu.

za rozmowę przez komórkę w czasie jazdy dla Polaka stówkę.. :gwizdanie:
Opublikowano

Jazde przez czechy odradzam.

Lec A4 i kieruj sie na zgorzelec, pozniej do Lipska, tam wjedz na A38 i mykasz az do A7 kierunek poludnie i tam juz przekieruje cie na A5. Dlaczego tak wyzej? Jest mniej ograniczen i ruchu bo droga jest nowa i jeszcze nie na wszystkich nawigacjach.

Tak jak koledzy napisali, trzymaj sie ograniczen, bo ostatnio swiruja, na CB slyszalem nawet ze polakom zakladano kartoteki na punkty w niemczech. Dodatkowo trzymaj odstep. "Najezdzanie " komus na tylek i do tego mrugniecie swiatlami/ trabniecie to przestepstwo i jak trafisz na cywilow, to z miejsca 5 stow nie twoje. ( Ja za takie cos dostalem 600 euro i miesiac bez prawka kary) Maja tez kamery do mierzenia odstepu. Stoja na mostach i prawie wogole ich nie widac.

Nowoczesne fotoradaty w tunelach robia foty bez flesza!!! A inne wygladaja jak slupy (nie poznasz ze to fotoradar)

Opublikowano

Koledzy jadę dzisiaj w nocy do Stutgartu i do Norymbergi. Tam już obowiązują zielone strefy?

Co z używaniem Cb w NIemczech? Mamy presidenty z mocą ograniczaną do 1W na Niemcy wiec chyba nie powinno być problemów ?

Opublikowano

Koledzy jadę dzisiaj w nocy do Stutgartu i do Norymbergi. Tam już obowiązują zielone strefy?

Co z używaniem Cb w NIemczech? Mamy presidenty z mocą ograniczaną do 1W na Niemcy wiec chyba nie powinno być problemów ?

niema problemu,tyle,że usłyszysz tylko Polaków :cool1:

Na 19-tym moga byc jeszcze Finowie, ale Niemcy na swoim bodajże 27 prawie wcale się nie odzywają za to nasi owszem :decayed: :decayed:

Opublikowano

Nigdy nie slyszalem o problemach z CB w guberni, tylko ze w niemczech operuja polacy na 27 (albo 28) kanale.

Przed kazda strefa (wieksze miasto zazwyczaj) sa znaki ostrzegawcze- nie da sie przegapic. Kara 30 ojro i punkt- kogo stac niech leje na strefe... :decayed:

Opublikowano

w niemczech operuja polacy na 27 (albo 28) kanale.

Właśnie też nie pamiętam 27 czy 28, a wróciłem 3 miesiące temu :decayed:

Opublikowano

Przez Niemcownie smigam 4 razy do roku jak jade do PL z UK tak więc przede wszystkim przestrzegaj przepisów. Jak jest 130 to tyle jedz bo inaczej masz siedzieć a jak nie ma znaku z ograniczeniem to dawaj ile fabryka dała :decayed: Mnie nieoznakowanym złapali na 130 miałem 176km/h i mi 150 euro doj**ali, jeszcze w e funtach płaciłem bo nie miałem tyle ojro.

Co do radarów, to może ktoś mi powie jak to jest bo 3 lata temu miałem fotosa w golfie z przekroczeniem o dobre 50km/h do tego czasu nic nie doszło

2 lata temu w tym samym miejscu A6 przekroczyłem gdzieś o tyle samo prędkość i nic nie doszło.

A4 miesiąc temu na 100km/h miałem 140km/h i zrobiło mi fote

Jak to jest?? dochodzą te mandaty czy nie??

W Belgii jak mi kiedyś zrobiło fote to z następnego zjazdu wyleciała juz policja i pokazali mi fotosa tak więc mają podgląd na foty w kazdej chwili i jak widzą ze cudzoziemiec to zaraz jest "pościg"

Sorry ze odbiegłem od tematu :)

Opublikowano

Jak to jest?? dochodzą te mandaty czy nie??

do mnie doszedł... mam do zapłaty 145e
Opublikowano

A kiedy miałeś strzelona fote??

Opublikowano

do mnie nie doszedł jak mi foto zrobiło. Kuzynowi raz doszło a z 5 razy nie... nie wiem jak to jest.

Opublikowano

A kiedy miałeś strzelona fote??

... dostałem mandat za przeładowanie przyczepy 110e, zaocznie dołożyli jeszcze 145.

Zrobiło mi 2 razy fotę w DDRach na remoncie 3 i 2 lata temu i nic nie przysłali.