Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podróż do Niemiec -proszę o informacje, porady.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A moze dlatego nie doszły do mnie bo juz nie mam tych samochodów?? bo pierwsze było jak jechałem golfem potem A6 a teraz A4 ale firmowymi jak ludzi do UK woziłem tez miałem foty robione i tez zadne foto nie doszło do firmy.

W UK tez mam kilka mandatów i nic a nic. Mam nadzieje ze wszystko w jeden dzień nie dojdzie bo z 1000 euro mi nie starczy :shocked:[br]Dopisany: 14 Marzec 2010, 21:33_________________________________________________

A kiedy miałeś strzelona fote??

... dostałem mandat za przeładowanie przyczepy 110e, zaocznie dołożyli jeszcze 145.

Zrobiło mi 2 razy fotę w DDRach na remoncie 3 i 2 lata temu i nic nie przysłali.

Tak to tez dostałem madacik jak mnie złapali (pisałem wyżej) ale chodzi mi o fotoradary. Czyli nie jestem jedyny :)[br]Dopisany: 14 Marzec 2010, 21:35_________________________________________________

do mnie nie doszedł jak mi foto zrobiło. Kuzynowi raz doszło a z 5 razy nie... nie wiem jak to jest.

Moze zalezy jakie jest przekroczenie prędkości, jak o np 20 to nie warto im sie męczyć a jak juz o większą prędkość to chcą ściągnąć bo to wkońcu kilka dobrych euro.

Opublikowano

Nie wiem jak tam z umowami miedzynarodowymi, ale jak do 3 miesiecy nie dojdzie to w niemczech przedawniony jest. Nawet zak foty z mobila wala to przerabiaja je dopiero wieczorem.

Opublikowano

Może i cos w tym jest ze po 3 miesiącach przedawniają

Opublikowano

no ale jedno jest pewne - warto przestrzegac przepisów. 100-150 ojro na drodze nie leży :good:

Opublikowano

No fakt, nie leży :) za tyle to ja nie tankuje mojej furmanki jak jade z UK do PL 1400km :) tak wiec warto mieć to w kieszeni.

Opublikowano

Koledzy, przychodzą mandaty. Kilka lat temu rzeczywiście Szkopy mogli rozbić te fotki o d... ale teraz się zmieniło.

Jak wcześniej pisałem, koło czerwca przyszła nam fotka z fotoradaru w Kleve, 77km/h na 70tce było, więc 10 EUR. Olaliśmy te ich fotki i pisma. Zaczęły przychodzić do nas ponaglenia z Niemiec z doliczonymi kosztami / odsetkami za zwłokę. Wyśmialiśmy ich. Pisma w jęz niemieckim, którego nie musimy znać, to skąd mamy wiedzieć co to jest. W październiku zatrzymało nas polizei, sprawdzali nas bite 45 min i nie wiedzieli o zaległym mandacie.

W styczniu tego roku przyszło od nich pismo, że sprawę przekazują ich prokuraturze i wystawiają list gończy oraz doliczają następne 10 ojro kosztów, które w przypadku niezapłacenia zostanie zamienione w ciągu chyba 7 dni na 1 dzień aresztu. Napisali nawet co można zabrać z sobą do aresztu. Areszt oczywiście nie zwalnia z zapłaty pełnej kary, która urosła do 40 EUR z hakiem. Zadzwoniłem do nich udając głupiego o co z tym chodzi. Po wielu trudnościach wyjaśnili wszystko co i jak jeszcze raz. Tam jest jeszcze większa biurokracja jak u nas. Przelaliśmy im te 40 pare ojro i dali nam spokój.

Dobra rada dla Was. Jeżeli w Niemczech płacicie jakikolwiek mandat lub karę za fajki, bierzcie koniecznie potwierdzenie zapłaty i trzymajcie go przy sobie bo może się okazać, że po jakimś czasie będą kazali Wam zapłacić karę jeszcze raz.

Lec A4 i kieruj sie na zgorzelec, pozniej do Lipska, tam wjedz na A38 i mykasz az do A7 kierunek poludnie i tam juz przekieruje cie na A5. Dlaczego tak wyzej? Jest mniej ograniczen i ruchu bo droga jest nowa i jeszcze nie na wszystkich nawigacjach.

Również polecam autostradę A38. Super odcinek a przy tym pusto tam, gdyż niewielu wie o tej drodze.

Opublikowano

Juz tak nie straszcie ta policja i fotoradarami, heh. Moim zdaniem duzo gorzej pod tym wzgledem jest w naszym kochanym kraju. Tam przez kilkaset km jazdy autostrada zadnego radiowozu, w wiekszosci bez ograniczen, a u nas? W co drugiej wiosce czaja sie niebiescy z suszarkami, fotoradar na co drugim skrzyzowaniu, ograniczenia do 50, az chce sie zwymiotowac.

Opublikowano

a jaka jest maksymalna kara za przekroczenie predkosci w pl ? 1000 zeta/ 250euro?

Opublikowano

a jaka jest maksymalna kara za przekroczenie predkosci w pl ? 1000 zeta/ 250euro?

za samo przekroczenie to 500...

Opublikowano

za samo przekroczenie to 500...

czyli 125 euro...

w niemczech 680 euro plus koszty administracyjne i 4 punkty (od 70km/h powyzej limitu wzwyz), czyli wychodzi jakies 750 euro, a co do punktow to i komus z polski moga zalozyc "konto" w niemczech.

Mnie 125 euro zaboli, a 750 euro to coniektorych zruinuje.

Mysle ze to spora roznica....

Opublikowano

Kasa jeszcze do przeżycia, najgorsze te j... punkty, ja kiedyś 20 złapałem w dwa tygodnie, i potem przez rok czasu jazda z duszą na ramieniu, heh

Opublikowano

No i objechaliśmy Stutgart. Mam nadzieje ze zadna fota nie przyjdzie.

Generalnie nie jest źle. Udało nam sie wjechac do strefy i dopiero w TUV kupić plakietke i nikt nie robił z tego tytułu problemów.

Całe szczescie ze na autobahnach nie stawiają za czesto fotoradarów.

Udał się wyjazd wyjatkowo.