Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Zaniżone wskazania obrotomierza po przekładce silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Gość diabel6_66
Opublikowano

Mam pewien problem. Szukałem na forum, ale niestety nie znalazłem rozwiązania więc założyłem nowy wątek. Kupiłem audi a4 z wymienionym silnikiem. W starej opcji był 2,5 litrowy dieslowski silnik z 1998 roku, a w chwili obecnej mam włożony silniczek 1896,00 cm3 TDI z 2003 roku, który ma moc 130 KM. W związku z tym mam zaniżone wskazania obrotomierza o jakiś cały tysiąc :kwasny: Nie wiem, jak to zmienić żeby wskazówka pokazywała poprawny wynik. Czy będę musiał wymienić całe zegary, czy może wystarczy wpiąć się pod komputer i poprzestawiać coś i będzie hulało jak należy? :mysli: Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Pozdrowienia dla wszystkich Audi maniaków :)

Opublikowano

Musisz VAG- iem przekodować licznik z silnika 6- cylindrowego na czwórkę. Wszystko masz w dziale Diagnostyka VAG, w wątku Kodowanie sterowników w Audi A4 (B5 - 1995-2001).

Gość diabel6_66
Opublikowano

Czyli podpinam VAG-a wchodzę w opcje Kombiinstrument/Instrument cluster następnie opcja xxx?x: Zylinderzahl / xxx?x: Cylinder 4 - 4-Zylinder / 4-Cylinder 6 - 6-Zylinder / 6-Cylinder 8 - 8-Zylinder / 8-Cylinder i tu wbijam kod na 4 cylindry. Tylko o co chodzi z tymi iksami i skąd wziąść prawidłowy kod na 4 cylindry. Przepraszam za te pytania, może dla kogoś śmieszne, ale pierwszy raz mam do czynienia z czymś takim i nie chciałbym niczego sp.... :gwizdanie:... zepsuć :)

Opublikowano

To znaczy że tam gdzie masz X pozostawiasz bez zmian, podmieniasz tylko przed ostatnia pozycję na 4.

Gość diabel6_66
Opublikowano

Teraz wszystko jasne :tongue4: W przyszłym tygodniu umówię się z moim mechanikiem i z nim podepnę pod komputer. Myślę, że on będzie więcej wiedział niż ja i nic tam nie popsujemy :) Jak coś wyjdzie, to napiszę :hi:

Na razie nic nie zdziałaliśmy, bo nie było pełnego VAG-a. Ale jak się uda, to po świętach podskoczę do Darka do BOSTONu i jak będzie miał chęci i chwilę wolnego to pozamienia :) Oczywiście nie ma nic za darmo i obiecuję piwko będzie :) Pozdrowienia :wink4: