Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] Wyciek oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Wczoraj gdy byłem sprawdzić stan oleju w mojej "nuni" to zauważyłem ze wycieka olej a dokladniej to truska:/ wszytko macie na obrazku niżej. Moje pytanie czy to jest jakiś problem czy tak juz ma być. Pytam bo wczesniej nie zwróciłem uwagi czy tez tak było.

turbina.jpg

Opublikowano

Gdzie ten obrazek :gwizdanie:

Opublikowano

Za chwile ten temat bedzie w koszu :decayed:

To norma kolego, EGR puszcza. Jest tego na forum tyle ze hoho tak wiec :szukaj:

Opublikowano

dzieki czyli nic sie z tym nie da zrobic? wiem ze albo wymiana albo czyszczenie ale czy jak tak zostawie bez zmian nic sie nie stanie?

Opublikowano

nic sie nie stanie :wink4: taki już urok naszych audiczek :)

Opublikowano

"z tad" :polew:

u mnie czysczenie EGR-a nie pomoglo - dalej sie z nerwów poci :gwizdanie:

Opublikowano

To nie jest urok naszych audiczek tylko zuzycie czesci, nie ma to wplywu na prace silnika ale jezeli tak to zostawisz to licz sie z tym ze za niedlugi czas silnik bedzie "plywal w oleju". Koszt takiego EGR 450zł ewentualnie regeneracja lub pozbycie sie go calkowicie.

Opublikowano

To nie jest urok naszych audiczek tylko zuzycie czesci, nie ma to wplywu na prace silnika ale jezeli tak to zostawisz to licz sie z tym ze za niedlugi czas silnik bedzie "plywal w oleju". Koszt takiego EGR 450zł ewentualnie regeneracja lub pozbycie sie go calkowicie.

Wymienisz EGR i za jakiś czas będzie tak samo. Poczytaj posty tych którzy wymienili EGR albo go czyścili i zmienisz zdanie

Opublikowano

Wymienisz EGR i za jakiś czas będzie tak samo. Poczytaj posty tych którzy wymienili EGR albo go czyścili i zmienisz zdanie

Bedzie tak samo poniewaz w ukladzie znajduje sie duzo oleju, jednak mozna sie przed tym uchronic montujac Oil Catch Tank.

EGR wymienialem i mam spokoj, ty jezeli wolisz jezdzic z uwalonym w oleju silnikiem to twoja sprawa.

pozdrawiam

Opublikowano

Sorry ale silnik nie jest uwalony bo tamtędy nie wylatuje litr oleju na tydzień, poprostu EGR się poci i u mnie nie cieknie z niego jak z kaczej d*py :tongue4:

Ale tak ogólnie można wykręcić EGR i nie trzeba go wymieniać tylko wystarczy go wyczyścić i założyć catch tank, tym samym zaoszczędzi sie 400zł jak nie więcej.

Opublikowano

Sorry ale silnik nie jest uwalony bo tamtędy nie wylatuje litr oleju na tydzień, poprostu EGR się poci i u mnie nie cieknie z niego jak z kaczej d*py :tongue4:

Ale tak ogólnie można wykręcić EGR i nie trzeba go wymieniać tylko wystarczy go wyczyścić i założyć catch tank, tym samym zaoszczędzi sie 400zł jak nie więcej.

Tak jasne EGR sie poci a olej wyparowuje :polew:

Chyba nie sadzisz ze samo wyczyszczenie EGR zalatwi sprawe..., skoro z niego cieknie to chyba stracil swoje uszczelnienie :gwizdanie:

Opublikowano

stracił ale szybko w nowym też pójdzie bez OCT...

Opublikowano

stracił ale szybko w nowym też pójdzie bez OCT...

Bez przesady, nowy EGR powinien hulac ladnych pare lat, no ale najlepsze rozwiazanie to po wymianie wyczyszczenie calego ukladu i montaz OCT.

Opublikowano

Tak jasne EGR sie poci a olej wyparowuje :polew:

Chyba nie sadzisz ze samo wyczyszczenie EGR zalatwi sprawe..., skoro z niego cieknie to chyba stracil swoje uszczelnienie :gwizdanie:

Nie załatwi tak samo jak wymiana go na nowy bo po jakimś czasie bedzie wygladał tak samo jak ten stary.
Opublikowano

no dobra czyli co najlepiej zrobic?? bo teraz już zgłupiałem:/ ;( czyli najlepiej bedzie jesli wyczyszcze caly uklad i montaz OCT tak ?

Opublikowano

jednak zdecyduje się na czyczenie i montaż tego OCT :) tylko mam pytanie bo na allegro są po 150 zl i po 300zl OCT czy te tańsze różnią się czyms od tych za 300?