Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Licznik - faktyczny stan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czytałem już mnóstwo postów na temat cofania i korekty liczników, ale w żadnym z nich nie znalazłem odpowiedzi na to, czy da się sprawdzić datę ingerencji w liczniku. Z tego co wiem to w B5 AJM stan licznika oprócz jego samego jest również przechowywany w "głównym" komputerze silnika. Pytanie moje brzmi, czy da się w jakiś sposób ustalić datę lub przybliżony czas ingerencji w liczniku?? Fajnie by było, bo mój jest cofnięty o jakieś 150tys. Z autem nie ma problemów, ale była by to podstawa do reklamacji lub przynajmniej odzyskania części pieniędzy. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Opublikowano

Nie wiem jak wygląda sprawa zegarów, ale z tego co się orientuje to masz sterownik EDC 16 i po podłączeniu dobrego VAG np 8.04 można wyciągnąć przebieg z ECU silnika, tego raczej nie rusza zwykły handlarz.

Opublikowano

Nie wiem jak wygląda sprawa zegarów, ale z tego co się orientuje to masz sterownik EDC 16 i po podłączeniu dobrego VAG np 8.04 można wyciągnąć przebieg z ECU silnika, tego raczej nie rusza zwykły handlarz.

A nie EDC 15?

Opublikowano

Ma EDC15. A czy EDC15, czy 16, to w grupie VAG akurat nie ma z tym żadnego problemu dla handlarzy.

Opublikowano

To zostaje Ci tylko telefon do ASO i nadzieja, że auto odwiedzało serwis.

Mam pytanie do Kolegi Szogun0: wiem, że VAG w przypadku EDC 15 i 16 ma możliwość odczytania przebiegu z kompa silnika, kiedyś coś mi się obiło o uszy, że VAG szacuje przebieg na podstawie odczytu z ECU parametrów pracy silnika.... możesz coś więcej wyjaśnić ?? Czy kręcenie licznika polega tylko na przekodowaniu pamięci licznika cz i ECU ??

Opublikowano

Kolego można zrobić oba przebiegi bez żadnego sladu, zalezy kto to robi i za jaka kase. W autach z komunikacją Can czyli od ok a4 b7 istnieje cos takiego jak ramki zamrożone i wtedy oprócz błędu jest stan liczika data itp

Opublikowano

Czyli sprawdzanie autentycznego przebiegu w sterownikach EDC15 i 16 nie daje pewności... tylko ASO i ori papiery :mysli:

Opublikowano

Jeśli ktoś się chce postarać to tak.

Bo nadal jest duża liczba osób, co tylko w liczniku cofa.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie z tego co słyszalem to w BMW jest kombinacja taka ze przy wl silniku trzyma sie reset km i gdy sie trzyma to gasi sie silnik i wl znow zaplon i na 10s wyskakuje orginalny przebieg czy cos takiego nie sprawdzalem tego tylko tak slyszalem i czy w audi jest tez taka kombinacja??

Opublikowano

Dlaczego piszesz w dwoch tematach? Nie wiem czy jest to mozliwe w Audi. Z tego co sie orientuje to mozna sprawdzic przebieg oryginalny uzywajac VAG'a.Ale to nie taki za pare zlotych i to jest mozliwe w autach mlodszej produkcji (od 1999r?)

Opublikowano

Panowie z tego co słyszalem to w BMW jest kombinacja taka ze przy wl silniku trzyma sie reset km i gdy sie trzyma to gasi sie silnik i wl znow zaplon i na 10s wyskakuje orginalny przebieg czy cos takiego nie sprawdzalem tego tylko tak slyszalem i czy w audi jest tez taka kombinacja??

Bzdura, to wyskakuje numer sw licznika, i on się nigdy nie zmienia.

Opublikowano

nie wiem tak tylko slyszalem i podrzucilem watek :mysli: