Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gdzie Wziąć Kredyt Mieszkaniowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy koledzy i koleżanki,

Przymierzam się do zakupu mieszkania i z racji tego, potrzebuję wziąć kredyt mieszkaniowy :mysli: . Jeżeli macie jakieś doświadczenie w tej dziedzinie, to proszę o porady :good: .

Chodzi mi dokładnie:

w jakiej walucie jest teraz najrozsądniej wziąć kredyt,

na ile lat,

w jakim banku.

i na co zwrócić szczególna uwagę przy podpisywaniu umowy?

Kredyt będzie oscylował w granicach 180-200 tys zł. :kox:

Opublikowano

Drodzy koledzy i koleżanki,

Przymierzam się do zakupu mieszkania i z racji tego, potrzebuję wziąć kredyt mieszkaniowy :mysli: . Jeżeli macie jakieś doświadczenie w tej dziedzinie, to proszę o porady :good: .

Chodzi mi dokładnie:

w jakiej walucie jest teraz najrozsądniej wziąć kredyt,

na ile lat,

w jakim banku.

i na co zwrócić szczególna uwagę przy podpisywaniu umowy?

Kredyt będzie oscylował w granicach 180-200 tys zł. :kox:

sam sie z tym nie babraj :thumbdown: , zlec jakiejś firmie doradczej typu "Open Finance" , dasz im wszystkie papiery a oni znajda ci najlepszą opcje :good:

Ja załatwiałem sobie sam i do teraz załuje , bo straciłem kupe czasu. Na swój kredyt nie narzekam ale zlecając to , miałbym to samo lub lepiej a mniej nerwów , jeżdżenia , itp. :wink4:

Opublikowano

zgadzam się jak najbardziej z kolega powyżej. Pójdź do OpenFinance, załatwią wszystko za Ciebie, skompletują papiery, przedstawią ofertę kilku banków, a Ty wybierzesz sobie ten który najbardziej Ci odpowiada. W open wypełnisz wniosek, oni wszystko przekazują do banku, a na koniec czeka Cie jedynie jedna wizyta w wybranym banku na podpisanie umowy. I najlepsze ze open nie weźmie od Ciebie ani złotówki bo to bank wypłaca im prowizje za to że Ciebie namówili na skorzystanie akurat z ich oferty. :naughty:

P.s. zakładam się że w ofertach które będą Ci przedstawiać będzie millenium i mbank :decayed:

Opublikowano

Ja polecam Expandera. Dzięki temu formalności w Banku trwały 15 minut :cool1:. Pan z Expandera zaproponował 2 banki i rożne opcje kredytu (pln, eur frs). Wybrałem najwłaściwszą sobie opcje i juz dalej tylko dostarczalem mu niezbedne dokumenty(zaswiadczenia, od dewelopera etc.). Nie wziął za to nawet 1PLN :good:

Opublikowano

Nie wziął za to nawet 1PLN :good:

bank mu płaci :wink4:

ale i tak lepiej zlecić to komuś :good:

Opublikowano

Nie wziął za to nawet 1PLN :good:

bank mu płaci :wink4:

To bylo tak gwoli uprzedzenia kolejnych pytan i watpliwosci :hi:

Opublikowano

Witam :hi:

Również jestem na etapie rozglądania się za kredytem hipotecznym i wyliczeniem konkretnej zdolności.Gadałem już z jednym doradcą finansowym i w porównaniu do innego gościa (Expander) jego symulacja kredytowa była duzo niższa.Za tydzień idę na konkretną rozmowę do Expandera a następnie do banku,który wdg niego będzie najlepszy dla mnie.Tylko czy czasem to nie jest tak,że doradcy wciskają ten bank,który da mu większą prowizję?A może to Expander płaci mu za to że zdobył klienta i podpisał z nim umowę :mysli: Napewno nie chce waluty PLN,tylko Euro ze względu na mniejsze raty.Słyszałem że BOŚ i Deutsche Bank ma korzystne oferty.Ale to się zobaczy.Pozdr.

Opublikowano

mozesz iśc do doradcy, on ci naszykuje najlepsze ofert, a potem możesz iść do banku i załatwić w banku- czasem dostaniesz minimalnie lepsze warunki bezpośrednio w danym banku

to trochę hu.stwo

ktoś poświęca swój czas i wiedzę na to żeby Ci pomóc i weźmie z tego marną prowizję od banku, ale najlepiej go olać

brawo :good:

ale wracając do tematu:

- kredyt w Euro

- na ile lat i w jakim banku zależy od Twojej zdolności kredytowej

ale lepiej wziąć na dłuższy okres z mniejszą ratą mimo że wtedy odsetki są większe, a gdy będziesz miał dodatkową wolną gotówkę wrzucać ją na bilansowanie kredytu co pozwoli Ci spłacić go wcześniej :wink4:

[br]Dopisany: 31 Marzec 2010, 20:56_________________________________________________

Tylko czy czasem to nie jest tak,że doradcy wciskają ten bank,który da mu większą prowizję?

wątpię, przynajmniej ja dobieram kredyt tak, żeby zrobić "dobrze" klientowi bo szału pieniężnego z tego nie mam, a przynajmniej on bedzie miał tani kredyt :)

Opublikowano

hm...

Z tego co sie ostatnio orientowałem (zeszly tydzien) to najlepsza opcja jest Euro na okreo ok 30-35 lat.... Przynajmniej tak bratu powiedzieli - on teraz szuka mieszkaniowego...

Ja osobiście brałem kredyt na 30 lat w 2008r ... zlecilem to doradcy finansowemu...znalazł mi na tamten czas najbardziej dogodny dla mnie kredycikw DomBanku. Kredyt brany w CHF (frank). Nie powiem jak do tej pory nie mam co biadolić na ten bank....jakoś leci. Nie musze miec u nich konta....wybieram sobie dzien splaty raty...w sumie wszystko jak naprazie pięknie i ladnie :)

Opublikowano

czyli średnio ile płacisz miesięcznie :cool1:

Opublikowano

czyli średnio ile płacisz miesięcznie :cool1:

W tym momencie srednio ok 720PLN....

Opublikowano

ile trzeba mieć własnego wkładu na mieszkanie 10,15,20% ???

bo ponoć jak ma się działkę to nie trzeba mieć własnego wkładu