Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Klekot popychaczy ? nagranie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam postanowiłem nagrać dźwięk, który mnie nie pokoi, mam tak od kupna.

Słychać dziwny mocniejszy klekot zawsze na zimnym silniku po nocy. Po kilku sekundach to mija i potem wszystko jest ok. Auto zapala bez problemu.

Czasami z rana potrafi puścić biało szary dymek śmierdzący spalinami ale zawsze dosłownie po kilku sekundach wszystko ładnie chodzi i potem przez cały dzień silnik chodzi bez żadnego problemu.

Pali normalnie, moc też ok.

Podejżewam, że to klekot popychacze (które były wymieniane z 2 miesiące temu) ale trudno mi określić czy to metaliczny klekot i nie wiem czy jest czym się martwić.

Oto nagranie http://w741.wrzuta.pl/audio/65kysXjw2Sx/klekot_popychaczy

około 8 sekudny słychać jak ten klekot mija i potem już auto pracuje normalnie bez problemu.

Opublikowano

normalne, olej idzie w popychacze i później pracują normalnie, jeśli zacznie cały czas klekotać możesz zacząć się martwić, a popychacze zakładałeś nowe :mysli:

Opublikowano

A popychacze z tego względu, że napinasz paska rozrządu się wygiął i się pasek zerwał i do robienia były popychacze zawory i głowica. Poza tym ostatnio zregenerowałem pompe i silnik praktycznie calutki na nowo zrobiony. Powymieniałem teraz co trzeba i smiga oprócz tego klekotu ale jak mówie po tych kilku sekundach śmiga jak nowy :)

Te popychacze były robione jeszcze przez poprzedniego właściciela (szwagra) więc wiem co było dokładnie robione i od początku jak kupiłem na zimno było słychać ten klekot.

Czyli w takim razie moge spokojnie odetchnąć. Czytałem właśnie, że to klekoczą popychacze ale nie do końca mogłem określić czy to jest metaliczny klekot :) każdy inaczej może to określić dlatego wolałem się upewnić.

Opublikowano

jeśli przestaje klekotać możesz spokojnie jeździć

Opublikowano

panowie podłanczam się do tematu tylko ze u mnie klekocze cały czas co mam robić i jakie koszta z góry dziękuje

Opublikowano

kyrbob86

Tu masz cały temat o stukach z silnika ;)

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_ahu_cos_stuka_na_cieplym_silniku-t112008.0.html

Powiedz czy stuka Ci podobnie, czy głośniej. Jak podobnie to właśnie niekoniecznie są popychacze - mogą być wtryski, czytałem też że vacuum pompa, przedmuchy pod kolektorem wydechowym i milion innych rzeczy ;). Popychacze zaś stukają dosyć głośno, jak w tym nagraniu w pierwszym poście tego tematu, tyle że cały czas.

Aha jeżeli to popychacze to koszt nie taki duży, jak dobry mechanik to zlokalizuje uszkodzone i wymieni tylko je - wtedy z uszczelką i robocizną pewnie koszt się zamknie w max 150 zł. Jak chcesz wymienić wszystkie to z robocizną jakieś 300 zł