Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Najniższe sprężyny do quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od miesiąca mam dylemat jakie sprężyny założyć do swojego Quattro. Chcę założyć jak najniższe i z tego co się dowiadywałem to na dzień dzisiejszy najbardziej obniżone springi robi Supersport 55/40. Siedząc na forum przeglądałem wątki na temat aut klubowiczów i prawdę mówiąc zgłupiałem :wallbash: U jednego na fotkach sprężyny o obniżeniu 40 na przodzie to praktycznie zerowy prześwit między nadkolem a błotnikiem a u innego prześwit przy takim samym obniżeniu na 3-4 palce :confused4: siedząc na necie znalazłem na forum golfa człowieka który opisał swoje audi a4 na sprężynach które chciałem zakupić czyli supersporcie 55/40 i ku mojemu zaskoczeniu to auto stoi wyżej jak niejedno audi ze sprężynami -40. Podawane przez producentów obniżenia są podawane w przybliżeniu i czasami z rzeczywistością nie mają nic wspólnego. Może ktoś ma jakieś doświadczenie na temat sprężyn które siadają bardziej niż podaje producent ??

Opublikowano

nie spiesz sie dozbieraj kaski i kup gwinta.Bedziesz regulował sobie wysokośc auto do twoich upodobań :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Gwinta zakładać nie będę bo najtańszy gwint do quattro to coś koło 1500zł więc wolę założyć jakieś sprężyny biorąc pod uwagę że mam nówki amorki o skróconym skoku.

Opublikowano

podłącze się do tematu kolegi, chcę w najbliższej przyszłości wymienić zawieszenie przód i tył i chciałbym obniżyć auto, ale max 20-30mm (nie chcę o wszystko zachaczać) czy macie koledzy coś godnego polecenia? Bo na allegro poza gwintem to do quattro nie mogę nic znaleźć :/

Opublikowano
  • Autor

Załóż sobie fabrycznie obniżone zawieszenie 1BE ( obniża mniej więcej tyle ile chcesz )

Opublikowano

ok dzięki, a wahacze też trzeba pod taki zawias wymieniać ?

Opublikowano
  • Autor

Od bidy możesz założyć same sprężyny ale najlepiej jak byś założył sprężyny łącznie z amortyzatorami...

Opublikowano

ok, dzięki. Znasz albo ktokolwiek zna w ogóle miejsce gdzie mógłbym kupić to zawieszenie ze sprężynami ?

Opublikowano

ok, dzięki. Znasz albo ktokolwiek zna w ogóle miejsce gdzie mógłbym kupić to zawieszenie ze sprężynami ?

kupując jako nowe doznasz szoku, musisz szukać po anglikach, bo na alegro to długo bedziesz szukał, do Q znaleśc zawieche to porażka :gwizdanie:

Opublikowano

faktycznie ze sprężynami jest porażka :wallbash: ja u siebie miałem 1BA więc prawie jak allroad założyłem 1BE i było trochę za wysoko wiec kupiłem sprężyny Ta technix -40 - 40 i auto w efekcie końcowym auto siadło coś ok 55mm jest dość sztywno ale mały prześwit między oponą a nadkolem i tak został, na chwile obecną żałuje że niekupiłem gwintu :angry:

Opublikowano
  • Autor

Soviet a możesz podesłać fotki jak auto się prezentuje ?? Ja do Quattro szukałem 60/40 ale nie znalazłem i zamówiłem najniższe jakie są dostępne Supersport 55/40

Opublikowano

Niema problemu akurat auto umyte to mogę fotki zrobić, wieczorem lub jutro raną będę[br]Dopisany: 18 Kwiecień 2010, 13:11_________________________________________________

rRE90.jpg

Tak to wygląda u mnie, obniżenie niby -40/-40, ale opadło o 55 oczywiście w serii miałem 1BA

Opublikowano
  • Autor

Jak na 40/40 to ładnie auto usiadło :) Teraz zaczynam się zastanawiać czy będzie różnica w efekcie końcowym jeżeli założę tą samą sprężynę na amorek z 1BA i 1BE ?? Jak sama nazwa wskazuje amortyzator ma za zadanie amortyzować i teoretycznie nie ma nic do wysokości. Wiem że amortyzatory 1BE mają skrócony skok tłoczyska ale czy podstawa sprężyny (talerzyk) w amortyzatorach 1BA i 1BE jest na tej samej wysokości czy też jest osadzona trochę niżej ??

Opublikowano

Może i ładnie usiadło ale i tak wolałbym gwint, u siebie mam założone żółte bilstein b6 i nie odczuwam żadnych negatywów, rozbierałem oba warianty zawieszenia i niedostrzegłem żadnych różnic w talerzykach, zakładaj sprężyny tak jak jest i będzie :good:

Opublikowano

ładnie usiadło, ale weź pod uwagę że kolega ma v6 i cięższy silnik do naszych AEB najlepiej gwint jest o wiele praktyczniejszy, latem sobie opuszczasz pod alumy a na zimę w górę na zaspy ;D ja mam springi -40 i -40 i tez szukam gwintu bo amorki dogorewają ;D

Opublikowano
  • Autor

Soviet ma V6 ale i sprężyny na pewno zamawiał pod cięższy motor. Katalogi rozgraniczają na silniki 4-cylindrowe i 6-cylindrowe. Jak bym znalazł gwint do Quattro w cenie co do FWD to bym się nie zastanawiał :naughty: a tak to trzeba wydać około 1700zł za najtańszy zestaw na rynku do Quattro:confused4:

Opublikowano

nie niestety "jest quattro jest zabawa" (i koszta) :cool1:

Opublikowano
  • Autor

To już nie jest źle 1400zł można przeboleć :> ciekawe jak z jakością....

Opublikowano

podobno dają radę, jest 2 lata gwarancji jakby co :decayed: