Flyer Opublikowano 27 Czerwca 2007 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Lada chwila przesiadam sie do avanta 2.5 TDI z 2003/4 (najprawdopodobniej przyszly tydzien). Mam do wyboru maj 03 w manualu i multitronic z 2004. Niestety nie znam poki co oznaczen tych silnikow. Z tego co wyczytalem na forum od 06-2003 wychodzily silniki o oznaczeniach BAU i BDH. Czym roznia sie miedzy soba i czym w stosunku do starszego AKE? Ktos ma rozeznanie? Pytam, bo byc moze bede musial wybierac pomiedzy AKE z 2003, a np BAU/BDH w tej samej cenie, podobnym roczniku. Z gory dziekuje za cenne informacje.
spanky Opublikowano 27 Czerwca 2007 Opublikowano 27 Czerwca 2007 tutaj masz troszke ... http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=59776&highlight=bau http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=54591&highlight=bau oraz wiele innych postów na AKP ... jest tam kilku zapalenców od V6 TDI ...
pre_pl Opublikowano 27 Czerwca 2007 Opublikowano 27 Czerwca 2007 BAU od 06/2003 do 12/2004 BDH od 06/2003 do 12/2004 BDG i i BDH to bliźniacze silniki BAU i BCZ to bliźniacze silniki blok, tłoki te same AKE ma inną głowicę,(w ETCE różne numer dla BAU i BDG również) AKE różni się też wałem korbowym tłok taki sam w AKE, BAU,BCZ (BDH, BDG ma inny) wałek rozrządu BAU, BDG to samo - inny w AKE wychodzi na to, że turbo to samo. silniki różnią się też pompą wtryskową. dane z ETKI, tu jeszcze świeże w miarę info : http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=59776&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= A można zapytać, skąd taki duzy wybór masz ?
Flyer Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2007 pre_pl: Piękne dzieki za info. O zrodle samochodow pochwale sie jak juz kupie autko jesli pozwolisz.. a noz mi ktos sprzatnie sprzed nosa . Dodam, ze samochody pewne, z sieci dealerskich. Czy poza tymi aspektami czysto technicznymi (inna głowica, bloki, etc) w praktyce roznia sie w jakis sposob? awaryjnosc, trwalosc.. ? Zapomnialem dodac, ze kupuje wylacznie 2.5 w Q, wiec w gre wchodza silniki 179/180 PS, czyli te, ktore wymienilem w 1 poscie (mam racje?)
pre_pl Opublikowano 27 Czerwca 2007 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Czy poza tymi aspektami czysto technicznymi (inna głowica, bloki, etc) w praktyce roznia sie w jakis sposob? awaryjnosc, trwalosc.. ? no tu już lepiej zerknij w te linki spankyego... ogólnie auta od 2002 są lepsze konstrukcyjnie (choć też mają swoje mankamenty, naprawione w 2004). Acha, osobiście też nie ładowałbym się w multitronika. Chyba, że zależy Ci na pierwszym miejscu na komforcie.... BAU 179PS BDH 179PS BCZ 163PS BDG 163PS AKE 180PS BFC 163PS
Flyer Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2007 Tez szukalem auta wylacznie w manualu, ale byc moze skusi mnie wyposazenie + sline w tym multitronicu, zobaczymy na miejscu...
pre_pl Opublikowano 27 Czerwca 2007 Opublikowano 27 Czerwca 2007 ale byc moze skusi mnie wyposazenie + sline w tym multitronicu, wyposażenie można dołożyć, sline'a zrobić
Flyer Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2007 No tak, ale to sa zawsze koszty, a wybieram sposrod samochodow w tej samej cenie
Gość MorgothV8 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Opublikowano 27 Czerwca 2007 generalnie gdzieś czytałem że im nowsze 2.5 TDI tym lepiej...... Chyba też obiło mi się o uszy że 2.5TDI z kodem na literę B.. są lepsze niż te z kodem na A.. Chyba poprawiono tam te nieszczęsne wałki, ale tak mi sie tylko wydaję, poszukaj dokładniej
Flyer Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2007 Ze im nowsze tym lepiej to wiem, bo bylo o tym na forum. Pytalem raczej o praktyczne roznice pomiedzy tymi silnikami, ale juz wiem skad masz 1500 postow
Rekomendowane odpowiedzi