waski gdansk Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Witam wszystkich posiadam a4 z silnikiem ARJ w tiptronicu ,kórcze i na początku jak ja kupiłem czyli 1.5 mies temu to jezdziłem dosyc dynamicznie i spalanie było około 16 l na 100 km w mieście ,teraz jak juz sie nacieszyłem to staram sie jeżdzic dużo wolniej tak normalnie bez wariacji i spalanie zeszło na 15,5 litra czy to normalne spalanie ?? co może byc przyczyną ? dokąd z tym pod jechac jestem z Gdańska może ma ktoś wiedzę i wie jak to sprawdzic , dzięki wszystkim za odp.
Dev Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 VAG termostat, czujnik wody i sondy do sprawdzenia podjedz na analizator spalin i wrzuć dane ze spalania
waski gdansk Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2010 termostat nowy założyłem oryginalny jak robiłem rozrząd ,czujnik też nowy oryginał założyłem [br]Dopisany: 11 Kwiecień 2010, 15:00_________________________________________________nie jestem pewien czy analizator coś pokaże bo mam kat nie wywalone ,podejrzewam sądy obie albo jedna tylko gdzie je sprawdzic ??
Dev Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 czyli zostało Ci sprawdzenie sond ale jak możesz spaliny też wrzuc powinno być HC<75
waski gdansk Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2010 korcze bo spalanie chyba powinno byc mniejsze ?? a może sie mylę
Dev Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 termostat nowy założyłem oryginalny jak robiłem rozrząd ,czujnik też nowy oryginał założyłem [br]Dopisany: 11 Kwiecień 2010, 15:00_________________________________________________nie jestem pewien czy analizator coś pokaże bo mam kat nie wywalone ,podejrzewam sądy obie albo jedna tylko gdzie je sprawdzic ?? nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tymi kat-ami ???? kolega ma auto z takim silnikiem jak Twoje, pali mu 11.2l Pb
waski gdansk Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2010 bo jezeli sie zalewa samochod a ma sprawne katalizatory to nie zabardzo cos wyjdzie na analizatorze no chyba ze sie mylę
Dev Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 bo jezeli sie zalewa samochod a ma sprawne katalizatory to nie zabardzo cos wyjdzie na analizatorze no chyba ze sie mylę nie wymyślaj, ok ???? najpierw dawaj dane a potem czekaj na odpowiedzi sondy sprawdzisz VAG-iem, w blokach pomiarowych
waski gdansk Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2010 no dobra pod jade do jakiegos warsztatu i sprawdze sondy vagiem ,i dam znac co i jak ,polecicie kogos z Gdanska kto wie jak to sprawdzic bo nie każdy kto posiada vaga wie co do czego w nim jest
Dev Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 no dobra pod jade do jakiegos warsztatu i sprawdze sondy vagiem ,i dam znac co i jak ,polecicie kogos z Gdanska kto wie jak to sprawdzic bo nie każdy kto posiada vaga wie co do czego w nim jest podjedz najlepiej na 3-miejski spot http://www.a4-klub.pl/smf/spoty_3m_kazda_sroda_godz_2000_koniec_parkingu_pod_ch_matarnia_gdansk-t584.0.html tam na pewno Koledzy Ci pomogą w temacie nie jezdzij po warsztatach, na spocie na pewno ktos bedzie miał Vag-a
waski gdansk Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2010 ok. to podjadę na spocik i sprawdzimy co u mnie w samochodzie nie halo .Dzięki
GRYFI Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 no nie wiem czy coś ci się uda osiągnąć bo mnie ARj w manualu palił14-15 litrów ale w quattro. ty za to masz automata więc to chyba normalne spalanie w mieście oczywiście. choć byś nie wiem jak kombinował i nie wymieniał lambd, filtrów, katów itd to nie licz na 11l no chyba że na trasie albo w cyklu mieszanym. włąśnie w tym tkwi problem ARj-ów, że palą tyle co 2,8 a czasmi potrafią spalić jeszcze odrobinę więcej. Wiem bo miałem i taki i tak motr. A6 z 2,8q paliła mi średnio 0,5 l mniej niz a4 z 2,4q
waski gdansk Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2010 nie no na 11 litrow to nie licze myslałem ze chociaz na 14 sie zatrzymam ale widze że nie byłem na analizatorze i na sprawdzeniu przepływomierza i korcze co najgorsze wszystko jest sprawne także czas się przyzwyczaic albo bede sie musiał za gazowac ..
Dev Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 nie no na 11 litrow to nie licze myslałem ze chociaz na 14 sie zatrzymam ale widze że nie byłem na analizatorze i na sprawdzeniu przepływomierza i korcze co najgorsze wszystko jest sprawne także czas się przyzwyczaic albo bede sie musiał za gazowac .. no i co wyszło na analizatorze spalin ????
waski gdansk Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2010 wszystko w jak najlepszym porzadku HC 55 ,wspołczynnik sondy od 0,99 do 1,1 facet powiedział ze silnik chodzi jak zegarek , a szkoda bo myslałem ze cos pokaze analiza i rozwieje moje wątpliwosci ,mowił ze koła duze bo mam 17 ,ale cos nie bardzo w to wieże ze przez koła takie spalanie chyba muszę sie przyzwyczaic ale mam jeszcze jeden pomysł podjadę do TuneUp do Roberta i niech na hamownie go weżmie ,i sprawdzi od stop do głow może coś wyjdzie a jeżeli nie to będe musiał sie przyzwyczaic do spalania . A na zlot a4 nie pojechałem bo nie podoba mi sie podejscie co nie ktorych ale coż Życie ,Dzięki za wszystko
M_ILES Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Kolego majac 2,5 - litrowy silniczek, to chyba sie liczyles z takim spalaniem? A jeszcze jak styl jazdy przypomina "ulanska fantazje", to trzeba to przelknac lub wrocic do Tico. Pozdrawiam
waski gdansk Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2010 liczyłem sie ze spalaniem Kolego ,tylko na poczatku za nim porobiłem czujniki i termostaty to palił po 25 ,i teraz i tak juz jest dobrze ,ale jeszcze dla pewnosci pojade na hamownie i zobacze co w nim siedzi bo moze było cos dłubane ,wolę wiedziec co siedzi pod maską
Rekomendowane odpowiedzi