Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Wycieraczki -działa tylko najszybszy "bieg"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Koledzy mam pytanko dziś troszke mocno padało wiedz trzeba było włączyć najszybszy bieg wycieraczek. Pochodziły chwilę aż nagle staneły nic sie nie ruszało, myslałem że bezpiecznik lecz wszystkie sprawne. Po jakichś 5 minutach zadziałało ale tylko na najszybszym biegu i tak działają. Moje pytanko co mogło się stać że działa tylko najszybszy bieg z góry dzięki

Opublikowano

Na moje oko manetka do rozebrania i przeczyszczenia i wszystko powinno wrócić do normy :wink4:

Opublikowano

Aha manetka tzn. cały mechanizm pod maską

Nie manetka znaczy przełącznik przy kierownicy. Na najszybszym biegu kręci normalnie szybko czy "powolnie"?

Opublikowano

Aha. wycieraczki zaczeły chodzić od nie dawna powoli jutro postaram po pracy za to sie zabrac. Jerszcze jedno pytanko jak odkrece srubki odchodzi gorna pokrywa czy to tylko wystarczy czy od dolu jeszcze trzeba wykrecic zeby miec swobodne dojscie

Opublikowano

Poszukaj w dziale zrób to sam tam jest dokładny opis jak krok po kroku wyjąć całą manetkę i wyczyścić :cool1:

Opublikowano

Witam wkoncu znalazlem troche czasu i sie za to zabralem okazało sie ze w silniku poszly szczotki i silniczek byl zasyfialy + do tego byly prawie zatarte trzpienie w wycieraczkach koszt jaki mnie wyszedl u elektro mechaniora 120 zł i wszystko smiga jak cacy

Opublikowano

Podepne sie pod temat bo jakos tutaj bardziej sie rozwinął:)u mnie wszystko działa prucz najszybszego biegu.Wczesniej objawy były takie ze najszybszy chodzil tak jak szybki ale po psikaniu w mechanizm pod maską i w manetke sprayem do styków problem mijał ale teraz wogóle szybki nie działa.Czy da sie jakos domowym sposobem sprawdzic czy to manetka?a takze czy element manetki jest osobny czy musze kupic cały układ z swiatłami i kierunkami?Pozdrawiam

Opublikowano

Manetkę rozbierz jak na moje oko wpieprz tam kontakta żeby przeczyściło. Rozbierz mechanizm wycieraczek, nasmaruj czymś dobrym i masz 10 lat bez zaglądania wycieraczki z głowy ;)

Opublikowano

Mechanizm wycieraczek mówisz ale na co zwrócic szczególną uwage? są w podszybiu te ramiona,te sworznie,a jeśli chodzi o silnik napędzajacy to tez cos jest do wyczyszczenia bądz nasmarowania?

Pozdrawiam

Opublikowano

No ośki od tego mechanizmu, w silniczku raczej nie pogrzebiesz więc odkręć ramiona wycieraczek, wywal mechanizm na stół i jazda... Wiesz jak są suchome części i w dodatku na łożyskach ślizgowych to ma prawo się zatrzeć. ;) a nawet jak masz zwykłe łożyska