Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Zamiennik katalizatora - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , kupiłem ten zamiennik katalizatora http://www.allegro.pl/item1000048119_katalizator_zamiennik_audi_a4_a6_vw_passat_19tdi.html , ale okazało się że nie pasuje :( w moim A4 nie ma tej flanszy za katalizatorem , jest jednolita rura aż do złącza przed tłumikiem . Spotkał się ktoś z was z czymś takim ? Nic w Polsce nie było robione z wydechem , czyżby niemiaszki coś namieszali ?

Opublikowano

Ktos wspawał cała rure i to jest odpowiedz. Utnij koncowke i wspawaj tak jak jest ewenetualnie po Bozemu byloby dorwac druga taka koncowke lacznika i zrobic to jak nalezy.

Opublikowano

silnik z PD chyba mają jednolitą rurę, bynajmniej w passacie b5 FL tak jest

Opublikowano

AVF/AWX nie maja jednolitej rury, jest dokladnie tak (laczenie sruby+flansze) turbo -> rura z siatka tlumiaca drgania + katalizator (to sie nazywa downpipe jakby co ;) ) -> i juz dalej wszystko jest w jednym kawalku, srodkowy i koncowy.

Opublikowano

Witam , kupiłem ten zamiennik katalizatora http://www.allegro.pl/item1000048119_katalizator_zamiennik_audi_a4_a6_vw_passat_19tdi.html , ale okazało się że nie pasuje :( w moim A4 nie ma tej flanszy za katalizatorem , jest jednolita rura aż do złącza przed tłumikiem . Spotkał się ktoś z was z czymś takim ? Nic w Polsce nie było robione z wydechem , czyżby niemiaszki coś namieszali ?

wszystko masz ori, u mnie też tak jest, do zamiennika musisz dokupić fragment rury z flanszą lub wykorzystać/dospawać rurę ze starego kata :hi:

Opublikowano

witam ,u mnie było to samo czyli jednolita rura :)

odpowiednie docięcie i spawanie i jest ok :good:

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi , okazało się że wszystko jest oryginalne i ten model tak ma. Skontaktował się też ze mną p. Gruchot producent tych zamienników i zaoferował pomoc w rozwiązaniu problemu .

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi , okazało się że wszystko jest oryginalne i ten model tak ma. Skontaktował się też ze mną p. Gruchot producent tych zamienników i zaoferował pomoc w rozwiązaniu problemu .

Witam,

Ja montowałem dziś zamiennik od Pana Gruchota do AJM-a i pasowało wszystko w 100% bez spawania, wszystko na śruby. Tak więc nie każdy egzemplarz z tego modelu tak ma . A dźwięk turbawki bez kata , bezcenny :evil:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

powoli zaczynam nie rozumiec jedni wywalaja kata inni znowu chca go miec za wszelka cene gdzie tu jest sens

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

tylko jak bedzie sama rurka bez kat kto ci zarejestruje

Opublikowano
tylko jak bedzie sama rurka bez kat kto ci zarejestruje

99% polskich stacji diagnostycznych

Opublikowano

Najlepiej wypruć kata w środku i wspawać rurę do środka. Z zewnątrz bez przypałowo, wewnątrz przelotowo :naughty: :naughty: :naughty:

Opublikowano

Oczywiście że tak. :wink4:

...ale jeśli ktoś sam będzie spawał rurę to patent z wspawaniem jej w kata zapewnia że na pewno będzie wszystko pasować no i nie trzeba nic mierzyć. :wink4:

Opublikowano

Oczywiście że tak. :wink4:

...ale jeśli ktoś sam będzie spawał rurę to patent z wspawaniem jej w kata zapewnia że na pewno będzie wszystko pasować no i nie trzeba nic mierzyć. :wink4:

Z tego co mówisz wynika, że nigdy tego nie robiłeś i nie masz o tym zielonego pojęcia. Żeby wspawać w puszkę po kacie rurkę musisz albo porozcinać puszkę z każdej strony i później tą puszkę pospawać (będzie to wyglądało okropnie), lub wyciąć puszkę, wspawać rurkę, rozciąć od dołu puszkę, nałożyć na rurkę i pospawać wszystko do kupy. Dlatego uważam, że nie watro bawić się w wstawianie rurki w puszkę. Poza tym nie miejcie diagnostów za debili, przecież oni sprawdzają dziennie dziesiątki aut i dobrze wiedzą jak wygląda kat w danym aucie i widzą czy coś było z nim robione, w dodatku po wjeździe na kanał wali z wydechu, że aż w oczy szczypie. Jak już ktoś wcześniej powiedział, na stacjach diagnostycznych nie doczepiają się jeżeli nie ma kata więc nie widzę sensu cudowania z wydechem.

Opublikowano

A ja z innej beczki. Chcę wymienić plecionke. Ale że mieszkam gdzie mieszkam taka usługa by mnie kosztowała 150 euro. Ale jak sam się do tego zabiore tzn odkręce kat i wezmę do pracy to te plecionke wymienia za kawę. I tu moje pytanie. Czy łatwo to odkręcić?jak najłatwiej ją wyciągnąć wymontowac?dzięki za odpowiedzi. I przepraszam jak był już taki temat.

Opublikowano

Ja jak wymieniałem to mi ją wycieli i wspawali nową. :wink4:

Opublikowano

A ja z innej beczki. Chcę wymienić plecionke. Ale że mieszkam gdzie mieszkam taka usługa by mnie kosztowała 150 euro. Ale jak sam się do tego zabiore tzn odkręce kat i wezmę do pracy to te plecionke wymienia za kawę. I tu moje pytanie. Czy łatwo to odkręcić?jak najłatwiej ją wyciągnąć wymontowac?dzięki za odpowiedzi. I przepraszam jak był już taki temat.

musisz syto popsikać jakimś odrdzewiaczem, bo tak to ciężko odkręcić, no i najlepszy i jedyny dostęp jest z poziomu kanału

Opublikowano

Bez kanału lub podnośnika to chyba ciężko to zrobić o ile w ogóle się da :tongue4:

Nie bawiłbym się w odkręcanie. Ciachaj i tyle :wink4:

Opublikowano

Bez kanału nie da rady :thumbdown:

Opublikowano

a tak po kolei to od czego zaczac i jak to rozbierac?

kanalu nie mam pod domem tylko podnosnik dosc wysoki :mysli: