CORNEK Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Witam, ponieważ nie znalazłem tematu dotyczącego takiego silnika to pytam. Mam Audi A4 2,0 20V 131 KM w skrzyni Multitronic z 2001r. Seryjne 10,1 s do 100 i v max około 215 km/h przestały mi wystarczać. Na dodatek kolega objeżdża mnie starą octavią combi. Jak zwiększyć moc w tym silniku? Czy istnieje możliwość wgrania innego programu do silnika albo założenie chipa lub boxa i o ile koni i nm może wzrosnąć moc przy tym silniku? A może są jeszcze jakieś inne sposoby na podniesienie mocy? nie mówię tu jednak o montażu turba a np czy wkład filtra powietrza sportowy albo wydech dedykowany np ultera podniosą trochę moc, napiszcie
rh.rally Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Samym zachipowaniem z atmosferycznego silnika benzynowego za wiele nie wyciągnie się nie tylke co z TDI czy Turbo benzyny. Jeśli chcesz podnieść znacznie moc, trzeba zainwestować; filtr, wałki, wydech, pompka paliwa, wtryskiwacze, zestrojenie tego wszystkiego i... wizyta na hamowni można rozważyć założenie turbosprężarki. Tylko koszty tego wszystkiego są dość wysokie.
Danielsnm Opublikowano 15 Maja 2010 Opublikowano 15 Maja 2010 Qrcze mam ten sam silnik i to samo pytanie co kolega - dłubał już ktoś przy nim - jakie zmiany, efekty???
OLO_GDA Opublikowano 15 Maja 2010 Opublikowano 15 Maja 2010 przy wolnossacym silniku jest jedno wyjscie na lepsze auto... nalezy je sprzedac i kupic cos mocniejszego. i to Wam radze
Rekomendowane odpowiedzi