Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Moja nowa B6 srebrna w sedanie:))

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :> Minęło ponad pół roku od kiedy zakupiłem swoją A4. Jednak dopiero teraz znalazłem chwilkę żeby opisać swój „nowy” nabytek! Oto i ona:

Audi A4 B6 sedan z 2001 roku

Autko kupiłem w komisie ( do wyboru były dwie bardzo podobne Włoszki) – sprawdzone przez mojego kuzyna mechanika.

- od pierwszego właściciela z słonecznej Italii

- 1.9 TDI 130 KM AWX

- przebieg przy kupnie 178 tyś.

- autko w środku jak na ten rocznik zadbane – choć właściciel palił:/ ale po zastosowanych zabiegach tapicerka całkiem świeżo pachnie

- oczywiście stan plastików dobry bo sąsiednia co byla do wyboru przy podobnym przebiegu miała dużo większe wytarcia.

Wyposażenie:

1. Seryjnie

---> 6 x airbag

---> ABS

---> ESP

---> klimatronic dwustrefowy

---> el. szyby przód

---> el. szyby tył

---> el. lusterka podgrzewane i składane elektrycznie

---> centralny zamek z pilota

---> immobiliser

---> wspomaganie kierownicy

---> aluminiowe felgi ori 17” z kapciami 235/45

---> soczewkowe reflektory

---> pakiet chrom wokół szyb

---> część pakietu oświetlenie: podświetlana popielniczka, podłokietnik

2.Planowane modyfikacje:

---> Zmiana 1 DIN na 2 DIN

---> Montaż BNS 4.0

---> Montaż nagłośnienia BOSE (lub innego wzmacniacza z subwoofer’em)

---> Wymiana manetki wycieraczek i odblokowanie pełnego FIS

---> Montaż CB Uniden 520 xl w schowku kierowcy i zasilenie go od akumulatora, papuga w kratkę koło lewego halogenu przeciwmgielnego, a antena lewym progiem na tył dachu

---> Oświetlenie nóg kierowcy i pasażera

---> Diody w podsufitkę

---> Podświetlane kratki nawiewu

---> Podświetlany schowek na kubek i monety

---> Wymiana tunela na mniej zużyty

---> Wymiana obudowy przycisków regulacji szyb po stronie kierowcy

---> Wymiana przełącznika świateł

---> Aluminiowe wykończenie wnętrza

---> Pedały z podstopnicą jak RS4

---> HID’y (choć boję się o zakłócenia w CB)

---> Montaż parktronika na tył.

---> Automatyczne zamykanie drzwi >15 km/h

---> Selektywne otwieranie drzwi

---> Lodówka w schowku

Zdjęcia poniże przedstawiają autko w takim stanie jak je kupiłem.

Do dnia dzisiejszego zdążyłem wprowadzić już parę modyfikacji więc zdjęcia ich zamieszczę na dniach. Auto z każdym modem nabiera nowego uroku i coraz bardziej mnie cieszy.

Na koniec chciałem dodać iż szukając samochodu prawie przez 4 miesiące nie myślałem nad A4. Wybór nastąpił z dnia na dzień i był mega spontaniczny. Dziś wiem że zrobiłem najlepiej jak mogłem bo ten samochód daje tyle frajdy i możliwości rozwoju że stał się nie tylko moim narzędziem do podróży ale i hobby:)) pozdrowienia dla wszystkich AUDIMANIAKÓW!:) Piotrek

Za wszelkie uwagi,pomysły, słowa krytyki itp serdeczne dzięki! :)

28931572.jpg

87233268.jpg

86755357.jpg

24600882.jpg

64566226.jpg

64350099.jpg

53749480.jpg

28169297.jpg

100213194822.jpg

100213195108.jpg

Opublikowano

felgi :good: :good: :good:

Opublikowano
:good: szkoda że Italy version :wallbash:
Opublikowano

Jak to rozpoznałeś? Nie wiem czy to coś złego, bo kumpel planuje zakup właśnie samochodu z Włoch.

Opublikowano

Jak to rozpoznałeś? Nie wiem czy to coś złego, bo kumpel planuje zakup właśnie samochodu z Włoch.

Sam napisałeś:

( do wyboru były dwie bardzo podobne Włoszki) – sprawdzone przez mojego kuzyna mechanika.

A to, że źle to po prostu bywają kłopoty z uzyskaniem historii serwisowej i włosi są znani z tego, że nie dbają o auta, ale to nie musi być regułą.

Opublikowano

Auto ładne, ale to radio kiepsko komponuje się z kokpitem i do tego ta kontrolka zużytych klocków :naughty:

Opublikowano
  • Autor

No fakt historii serwisowej brak;/

A mimo że z Włoch całkiem zadbane było - oczywiście pomijam jakość plastików i ich stopień wytarcia na kokpicie..... Najgorzej było z zapachem papierosów - ale po wymianie konsoli pod 2din wyczyściłem dokładnie resztki tytoniu i wyprałem tapicerkę. Teraz już ładnie pachnie i nie czuć nic:)

Co do radia to zdjęcia już nie aktualne - Zamontowane BNS 4.0

Co do klocków - wymienione wraz z tarczami:)

Zdjęcia podeślę w niedziele jak wróce do domu!

Opublikowano

ładna sztuka :wink4:

Opublikowano

Moim zdaniem ta felga, którą masz świetnie pasuje, ale auto musi mieć glebe i dokładki w kolor. Wtedy wydaje się większa.

Sam napisałeś:

( do wyboru były dwie bardzo podobne Włoszki) – sprawdzone przez mojego kuzyna mechanika.

A to, że źle to po prostu bywają kłopoty z uzyskaniem historii serwisowej i włosi są znani z tego, że nie dbają o auta, ale to nie musi być regułą.

Ja nie napisałem :tongue4:

Opublikowano

No to ja kolego zaproponuje Ci standardowo dokładeczki w kolor autka. Sam dopiero niedawno swoje pomalowałem,ale auto wygląda mega młodziej, no i rozsądne LEDy do tyłu i bedzie mega :kox:

Felga najładniejsza do srebrnego a4 :oklaski: Możesz przy zmianie opon spokojnie 225 założyć, ciut ciszej bedzie :)

aa i jak masz włoszke,to pewnie lusterka Ci sie ładnie składaja ;)

Opublikowano

Fajna, środek jak u mnie , to samo wykończenie. Czym doprałeś tę tapicerkę? Też mam taką samą i planuje się za nią zabrać w jakiś ciepły dzień. Radyjko też wywaliłam seryjne, bo jeszcze kaset Niemiec słuchał :wink4: Pozostał mi do wymiany przedni podłokietnik, bo plastik złamany i się nie zamyka.Historia serwisowa mojego auta też nie była mi znana :) wiadomo czemu. Autem jeździła babka na wysokich obcasach ( dziura po obcasie w dywaniku i ślady pazurów przy dźwigni zmiany biegów) i ktoś przyłożył jej w tył ( handlarz mało fachowo tylni zderzak zrobił). Nie było jakiś usterek poza tym, użytkuję sobie od ponad 2 lat i nie narzekam. Szkoda, że w mojej okolicy mało speców od Audi od A do Z. Pozdro i wstaw fotki jak zakończysz modyfikację.

Opublikowano
  • Autor

No to ja kolego zaproponuje Ci standardowo dokładeczki w kolor autka. Sam dopiero niedawno swoje pomalowałem,ale auto wygląda mega młodziej, no i rozsądne LEDy do tyłu i bedzie mega :kox:

Felga najładniejsza do srebrnego a4 :oklaski: Możesz przy zmianie opon spokojnie 225 założyć, ciut ciszej bedzie :)

aa i jak masz włoszke,to pewnie lusterka Ci sie ładnie składaja ;)

Na zimę miałem 225/45/17 i powiem że po Wrocławiu o niebo lepiej się jeździ na takich. Po zmianie na 235 od razu w koleiny ściąga i więcej dziur łapie. Na następny sezon letni na bank będą 225:)

No a lusterka faktycznie fajnie się składają:D[br]Dopisany: 04 Maj 2010, 19:29_________________________________________________Mam chwilkę więc wrzucę pare fotek z moich zmian i renowacji:)

1. Wymiana obudowy przycisków podnoszenia szyb po stronie kierowcy.

p1010127y.jpg

Jak było to nawet nie mam bo od razu wywaliłem starą część:) przyprawiała mnie o drgawki.

2. Wymiana (a właściwie przeszczep:) wytartego przełącznika świateł (okazyjnie na allegro z b7:)

nowyms.jpg

3. Zmiana konsoli pod radio 2 DIN, wymiana klimatronika na model z B7 i wymiana radia na BNS 4.0 (w przyszłości RNS-e)

p1010121sa.jpg

p1010129zx.jpg

4. Wymiana przełącznika wycieraczek i odblokowanie pełnego FIS'a:

p1010124w.jpg

5. Montaż CB-radia w schowek po lewej stronie:

nowyd.jpg

Gruszkę chciałem przedłużyć lub przenieść jednak zrezygnowalem z tego sposobu - raz że w unidenie to naprawdę pełno roboty, a dwa że to miejsce jest naprawdę praktyczne (mimo iż jestem praworęczny) - nie przeszkadza w niczym a kabel zwisając nie zawadza i nie dotyka nogi. Dodatkowo uchwyt od gruszki zamocowałem w takiej odległości aby po przekręceniu gruszki w pozycję poziomą mogła ona sie oprzeć krótkim bokiem o kolumne kierownicy i przez to nie obracać się z powrotem w dół pod ciężarem kabla. Plus tego taki że kabel może być w swojej początkowej części również poziomo co oddala go jeszcze bardziej od mojej lewej nogi:)

p1010118l.jpg

Zasilanie podłączyłem pod akumulator - zniknęły wszelkie trzaski i szumy spowodowane podnoszeniem szyby, ESP, czy spryskiwaczami.

Aby lepiej słyszeć CB podłączyłem zewnętrzny głośnik. W planach miałem podsufitkę w tą kratkę, jednak leń ze mnie i znalazłem prostszy sposób. Na allegro do dostanie jest głośnik który wymiarami idealnie pasuje na wcisk w schowek pod podłokietnikiem - dobrze słyszalny + praktycznie niewidoczny.

p1010122h.jpg

No i antena od CB President Florida zamontowana na dachu. Kabel pociągnałem pod lewym progiem, następnie za podstopnicą i do radia. Odbiór całkiem niezły choć mam wrażenie że nieco zasięg spadł - może to tylko wrażenie:)

p1010116e.jpg

Po dotychczasowej pracy w środku zrobiło się nieco bardziej "nowo":) Co prawda do wymiany mam jeszcze tunel bo jak dla mnie troszkę za bardzo jest obdrapany, oraz przyciski ESP,awaryjnych, i dwie szufladki na podświetlane z chromem, bo te co mi zostały z B6 różnią się troszkę odcieniem od radia i klimatronika.

W środku troszkę brudno ale generalny porządek dopiero przede mną:)

[br]Dopisany: 04 Maj 2010, 20:24_________________________________________________

Czym doprałeś tę tapicerkę? Też mam taką samą i planuje się za nią zabrać w jakiś ciepły dzień

W sumie środek w postaci piany z taką końcówką jak szczotka. Nakładało się tą pianę i wcierało szczotką - całkiem dobry efekt i usuwanie zapachu:)Kupiłem w Tesco więc pewnie łatwo znajdziesz:)

Opublikowano

ladna sztuka i widac ze zakochales sie w niej :gwizdanie:

Opublikowano

Ładna furmanka :)

Opublikowano
:good: fajna
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Dzieki:)

W czerwcu rusze z kolejnymi modami:) juz sie doczekac nie moge:D[br]Dopisany: 05 Maj 2010, 19:44_________________________________________________No i dołożyłem podświetlane kratki nawiewów, podświetlany schowek na napoje i monety z srebrną listwą oraz diody ambiente:) Teraz czerwono jak w piekle;)

p1020662i.jpg

Jak patrze na podświetlenie kubka i wizytownika to mam wrażenie że swiecą troszkę słabiej niż ESP. Też tak macie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja tak samo mam audisie z włoch i oczywiscei brak histori servisowej. jednak autko zadbane, jestem drugim właścicielem w polsce i nie narzekam :notworthy::cool1:

Opublikowano
  • Autor

No to super;) Włoskie auto okazuje się nie być takie złe:)

Opublikowano

wywal to drewno i zamien na aluminium

felunek fajny, dokladki w kolor i bedzie miodzio :kox:

tych tylnych szybek elektrycznych ci zazdroszcze :slina:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Dawno nie aktualizowałem profilu więc czas na nowości:)

Podłączyłem RNS-e:)Działa aż miło:)Polskie menu nowy soft.

Oprócz tego zabrałem się za zmianę audio!

p1020890t.jpg

Dodatkowo zabrałem się w końcu za wygłuszenie drzwi przednich. Do tego użyłem mat STP Silver. Wstawiłem głośniki Focal Access A1 i podpiąłem to do wzmacniacza Crunch GTX4600. Stare głośniki z przodu przełożyłem do tylnych drzwi. We wzmacniaczu zostały mi dwa wolne kanały więc szykuje się do kupna jakiejś fajnej skrzyni, choć narazie zestawik gra bardzo ładnie jak dla mnie amatora;)

Fotki jak zamontowałem wzmacniacz wrzucę na dniach.

Dodatkowo ściągając boczki drzwi nie mogłem oprzeć się dołożeniu lampek oświetlających dół drzwi. Pozostaje tylko założenie zamiast standardowych żarówek, ledów i będzie git;)