Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BPW] Numer i i oznaczenie zaworu EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukam oznaczenia i numeru zaworu EGR montowanego do A4 b7 z silnikiem BPW. Wiem tylko, że ma to być Siemens VDO. Cena podawana przez aso to ponad 1000zł, a na allegro są po 530zł, tylko nie wiem, który z nich jest właściwy.

Z góry dzięki za pomoc!

Opublikowano

Numer to będzie 038 131 501 bf Na allegro oryginał za ponad tysiaka nowy jest... i jakieś używki. Tyle z mojej strony.

Opublikowano

Witam właśnie wczoraj tj Spisany został nr mojego Audi A4 BPW >> Zaworu EGR nr 038 131 501 BE

Tak mi podyktował sczytał z mojego EGR- mechanik u p. Witka na Mineralnej w Warszawie.

jaka Marca nic mi nie podał ?

Może się oriętujesz czy ten zawór można usunąć - bez szkody dla działania pracy silnika.

Niestety u mnie się zawiesza i wtedy kopci czarnym dymem z wydechu.

jabulu javascript:void(0);

Opublikowano

No mi w etce podaje końcówkę BF więc nie wiem. Albo tak masz albo kreseczkę się pomyliłeś. I sprawdź czy mówimy o tym samym

372a37f2bbddf4cem.jpg

Nie wiem jak u ciebie z tym silniczkiem jest. Ja mam nieco starszy więc z doświadczenia nic nie wydedukuje. Raczej odłączenie nie powinno nic rozpi..... ale po coś on jest ;) wiem że tu chodzi o środowisko ale mimo to moim zdaniem negatywnie on nie wpływa. Lepiej niech mądrzejszy się wypowie.

A co do firmy to chyba pierburg'a ten zaworek jest.

Opublikowano

no właśnie... na forum pisano, że to ma być siemens-vdo. Dziś dostałem używkę wymontowaną wg. słów sprzedawcy z BWP ale to pierburg i ma numer 038 131 501 AD...

Czy ktoś ma dostęp do etki i może wyjaśnić o co kaman z tymi oznaczeniami i jaki tak naprawdę zawór ma być?

Opublikowano

zdzis dzięki za odzew. Foto już wcześniej widziałem. Ten zawór, który mam fizycznie wygląda dokładnie tak samo jak ten z etki. Możesz sprawdzić w etce czy występuje zawór egr o oznaczeniu jak pisałem wyżej i do jakiego silnika jest dedykowany? pozdr.

Opublikowano

Jest to silnik BKE rok 2005 1,9 dla scisłości. Tam idzie z takim oznaczeniem (te literki na końcu) jak coś potrzeba, służę pomocą

Opublikowano

Jest to silnik BKE rok 2005 1,9 dla scisłości. Tam idzie z takim oznaczeniem (te literki na końcu) jak coś potrzeba, służę pomocą

kolego nie rób zamieszania ten zawór był montowany w silnikach BKE,BRE,BPW :gwizdanie:

cSoG0.jpg

Opublikowano

no i o to mi chodziło, wiem już wszystko :good: Na 99% byłem pewien, że wsio jest OK, ale kto pyta - nie błądzi, zwłaszcza w sprawach niuni :naughty:

Od siebie dodam, że ustaliłem też, że te zawory z oznaczeniem AD były montowane do bodajże 2005r., później zastąpiły je te z oznaczeniem BF.

yaboo dzięki ! :wink4:

Opublikowano

kolego nie rób zamieszania ten zawór był montowany w silnikach BKE,BRE,BPW :gwizdanie:

cSoG0.jpg

Nie wiem kolego co ty masz za etke ale ja widzę u siebie coś zupełnie innego i nie wprowadzam go w błąd.

14e97d09c8711227med.jpg

b2a5f16676dbef5dmed.jpg