Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Bierze olej ,słaby dużo pali

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam proszę was o poradę co może być ?

silnik afn 1996 r przebieg ok. 270-300 tyś (ori)

-Auto jest trochę zamulone jak by słabiej przyspieszał.Na drugim biegu osiąga prędkość ok.45 km/h na trzecim około 70 km/h i czwarty bieg i jest 100 km/h (ale po dość długim czasie do tej 100 km/h)przy około 80-100 km/h żeby kogoś dość płynnie wyprzedzić muszę najpierw zejść do trzeciego biegu i mocno go ciągnąc na obrotach prawie do 4000 obr/min podczas przyspieszania jest widoczne lekkie pod kopcanie.

-Jak odpalę auto (czy zimne czy ciepłe) to idzie chmura niebieskawego dymu i jak przygazuje na luzie to też jest widoczna

-ostatnio czyściłem kolektor dolotowy to był cały zawalony syfem mokrym od oleju nagarem

-w przewodzie o rury plastikowej idącej do dolotu w miejscu gdzie jest wężyk do ECU w tym wężyku było troszkę oleju oraz w samy czujniku ECU

-widoczny olej w środku łączników gumowych łączących plastikowe rury dolotu tuż przed kolektorem (na dole jeszcze nie rozkręcałem)

-zauważyłem podwyższone spalanie paliwa

-wymieniałem olej około 8 tyś temu po wymianie wlane 3,6 litra stan na pół miarki -po ok.3 tyś od wymiany dolane 400 ml oleju znowu stan

wczoraj sprawdzam od wymiany około 8 tyś wyciągam bagnet a tam oleju około 3 mm na banecie nawet minimum nie było

-wycieków z silnika nie ma ,odma starego typu trochę sie poci

-turbina gwizda nawet na wolnych obrotach ,jak sie zmienia biegi np. z 2 na 3 i po puszczeniu gazu i zmianie biegu to słychać jak by był jakiś zawór upustowy założony jak w sportowym aucie

-brak katalizatora wycięty

Co może być czy kończące sie turbo?

jak tak to czy orientujecie sie czy firma z Kożuchowa koło Zielonej Góry jest w miarę ma na allegro turbiny regenerowane po 900 zł

Pozdrawiam i proszę o poradę

P.S logi robione błędów nie ma przepływka ok turbawka trochę mniej pompuje niż zakładane np ma być 1640 a daje 1400 (taki przykład) pózniej ok ale dopiero przy około 3000 obr/min przy niższych obrotach nie osiąga wymaganych wartości

To są logi z ostatniego logowania w zeszłym roku od tamtego czasu znaczne pogorszenie wieksze spalanie oleju i paliwa i więszy mół w zakresie prędkości 70-140 km/h

10d00fe673344958med.jpg

Opublikowano

turbo do wymiany

Opublikowano

turbo do wymiany

Siema

Moze najpierw logi by sprawdzić co sie tam dzieje. A pózniej ewentualnie coś wymieniać. Zrób logi dynam i będzie wiadomo co i jak pompuje.

Ale ten olej zle wróży. Tak jak kolega pisał ze mozliwe ze turbo się kończy.

Pozdro

ZC

Opublikowano
  • Autor

Dorzuciłem log grupy 11 do pierwszego postu log z tamtego roku

Opublikowano

Ja proponuje Ci wyjąc intercooler przepłukać dokładnie rozpuszczalnikiem (a najlepiej zostawic na noc )

skoro ubywa oleju to możliwe że jest własnie tam.

Zrób tak to nic nie kosztuje a możliwe że auto odzyska zapał do jazdy

Opublikowano

Dziwne jest ze wyciety Kat a turbo i tak BARDZO pozno sie budzi

Opublikowano
  • Autor

obudowa katalizatora została ale w środku jest pusto chyba ktoś wybił wkład albo sie wydmuchał

Opublikowano

Kolego tylko turbo jak piszesz że jest niebieski dym i gwizda to tu nie ma nad czym sie zastanawiać wali oliwą w dolot i to ostro incoo jest zasyfione i przez to mocy może nie być.

Opublikowano

-turbina gwizda nawet na wolnych obrotach ,jak sie zmienia biegi np. z 2 na 3 i po puszczeniu gazu i zmianie biegu to słychać jak by był jakiś zawór upustowy założony jak w sportowym aucie

na wolnych obrotach to że turbina gwiżdże to norma, u mnie też gwiżdże ( bez katalizatora ), jeżeli nie mylę się to w afn turbo powinno dmuchać ok 1.2 bara, zdejmij wąż od dolotu turbiny i sprawdź jakie luzy ma wirnik, 1mm jest dopuszczalny, jak są większe to już trzeba szykować się na regenerację lub wymianę na nową, ja swoją turbinę w starym audi 80 + garrett 2052v ( od a6 2.5 tdi ) sprawdzałem tak : zdejmowałem wąż ten co idzie do intercoolera z turbiny, nakładałem szmatke ( najpierw wyczyścić ile da się ) i druga osoba musiała butować do oporu, i było widać czy pluje olejem czy nie.[br]Dopisany: 15 Maj 2010, 14:48_________________________________________________aa i sprawdź dokładnie dolot, jeżeli słychać coś takiego jak zawór upustowy. Najlepiej dwie osoby, jedna osoba wkręca na obroty, a druga szuka skąd syczy,