Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Problem z olejem nad pokrywą zaworów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy ostatno zauważyłem że w moim 1Zeciorze z nad pokrywy zaworów po prawej stronie korka wlewu tam gdzie jest ta śruba (może uszczelka jakaś, jakieś 3cm w prawą stronę od korka) trzymająca pokrywę od góry pojawia się olej :confused4: o co chodzi, to nie jest z pod pokrywy, tylkjo z góry! powiedzcvie mi jak w moim 1Z sprawdzić czy odma jest ok bo myślę że to może być zapchana właśnie odma i i się ciśnienie robi pod pokrywą. ale nie wiem jak to ugryźć :wallbash:

z góry dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

wymień gumki na tych śrubach mocujących pokrywę,

nr 15 i 16

usczelkipokrywydekla1z.jpg

Opublikowano

Dodam, że na tej śrubie są dwie uszczelki - na fotce są to numery 15 i 16. Radzę też wymienić wszystkie uszczelki (łącznie 6), bo u siebie wymieniłem jedną i po niedługim czasie na następnej zaczął się olej pojawiać. Jeśli przy wyjmowaniu podkładki uszczelniającej (Nr 16) część się oderwała to pamiętaj, żeby z pokrywy ją zdrapać, bo jak założysz nową to może i tak przeciekać.

Odmę zostaw, to nie 2.5 TDI..

Opublikowano

ok dzięki koledzy, jeszcze o pół obrotu podociągałem wszytskie trzy śruby i zobacze przez ten tydzień czy to coś dało a ajk nie to w przyszłym tyg. trzeba się brać za wymianę :disgust:

Opublikowano

dociąganie nic nie da, sprawdzone :wink4:

Opublikowano

Za mocno dokręcisz to przekręcisz, bo te śruby i nakrętki są zbyt miękkie... Sprawdzone... :gwizdanie:

Opublikowano

aby wymienić te podkładki (uszczelniacze) muszę wymienić uszczelkę pod pokrywą zaworów czy nie? wolał bym nie bo nie cieknie... ale czekam na opinie. zdaję sobie sprawę że poluzuję pokrywę odkęcając te trzy śruby

Opublikowano

jeśli już rozbierzesz nie zaszkodzi wymienić, ale jeżeli nie chcesz, musisz dokładnie wysuszyć i odtłuścić miejsce styku uszczelki z głowicą i deklem oraz samą uszczelkę, zanim poskładasz

Opublikowano

Samych tych uszczelek nie kupisz. Tylko komplet z uszczelką pokrywy. Więc będzie Ci leżeć. A koszt 16 zł płaciłem więc wymień i miej spokój:).

Opublikowano

kupi się same uszczelki