Gość Szubek-line Opublikowano 21 Lipca 2007 Opublikowano 21 Lipca 2007 Witam, mam problem z diagnozą swojego autka a mianowicie podczas ruszania (nie zawsze, trzeba umiejętnie ruszyć) pojawia sie takie dość głośne cykanie dochodzące z prawej części autka na dole. Słychać je tylko jak są otwarte szyby. Diagnoza w ASO była na 100% łożysko koła prawego. Po wymianie okazało się, że to nie to i dalej cyka. Kasę oddali i zostawili nowe łozysko. Teraz obstawiają poduszkę skrzyni biegów i ewentualnie jakś problem w samej skrzynii. Manualnie ruszająć skrzynią pod autkiem nic nie cyka.Tu pytanie czy jest to możliwe aby poducha wydawała takie dziwne cykanie (wolałbym tak). Na razie wykluczyli łączniki elastyczne wydechu i mówią, że to nie przegub. Czy ktoś z szanownych użytkowników miał podobny problem lub spotkał się z taką usterką ?
Flyer Opublikowano 21 Lipca 2007 Opublikowano 21 Lipca 2007 Ja tez mam podejrzenia co do poduchy u mnie. Czesto przy zmianie biegow jest "szarpniecie", w szczegolnosci odczuwalne na zimnym silniku, w miare lagodnie moge zmieniac biegi dopiero po 3000 obr/min albo naprawde powoli puszczajac sprzeglo (choc to tez nie zawsze jest sposob). Drazek na biegu jalowym nie stoi prosto (choc tu nie mialem porownania z innymi B6) i czasami podczas przyspieszenia (bez zadnej redukcji) rusza sie. No i najwazniejsze, tez dochodzi do mnie jakis dzwiek z okolic "dołu silnika" podczas delikatnego ruszania - najlepiej ze skreconymi kolami. Czy to cykanie, czy lekki trzask, grzechot - ciezko okreslic
Gość Szubek-line Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 to co u nikogo nie cyka .... u mnie drążek zmiany biegów nie drży i nie ma problemów z włączaniem biegów, dziś jeszcze zaobserwowałem ze to cykanie pojawia się także na drugim biegu podczas gwałtownego dodania gazu kiedy autko się toczy i sprzęgło jest już wyciśnięte... czy to może być przegub??? to jest taki stuk jak np. czubkiem śrubokręta w jakąś blachę tak sobie to wyobrażam.[br]Dopisany: 23 Lipiec 2007, 21:04 _________________________________________________ :thumbup: dziś wymieniłem poduszkę pod skrzynia biegów i nastała cisza nic nie cyka, aż dziwne że taki objaw ( dźwięk ) to od uszkodzonej poduszki. Na oko jak starą rozkręciłem to nie był nic widać niepokojącego a sobie stukała.
Rekomendowane odpowiedzi