Nosb Opublikowano 31 Maja 2010 Opublikowano 31 Maja 2010 A wiec... Jest auto , zmienilo wlasciciela , wlasciciel dostal miekki dowod wiadomo... niestety nie zdazyl odebrac twardego bo rozwalil autko dosc konkretnie Auto stalo w garazu ponad rok , z oc zrezygnowal , miekki dowod mial a twardy w urzedzie. Teraz czy mozna kupic autko w takim stanie na miekkim dowodzie ? Twardego nie oddadza bo chcą przeglad a wez i zrob jak auto zlamane Pomijam sprawe "zalatwienia" przegladu. Wiec : czy moge kupic autko na miekkim dowodzie ? Wydaje mi sie ze moge kupic nawet bez dowodu bo np zaginal czy sie myle ? Dowod rejestracyjny nie jest przeciez chyba aktem posiadania praw do auta a umowa kupna ? Bo np kupie auto z dowodem a zanim zdaze isc do urzedu zgubi sie albo zniszy i co ? W skarbowce jakos nie wymagaja dowodu auta a jedynie umowe kupna jako akt posiadania autko ma isc docelowo na czesci , sek w tym ze "zlomiarze" maja z koleji zniszczyc ( przeciac / przedziurawic ) dowod , karte pojazdu i tablice rejestracyjne z czego moga wykonac tylko to trzecie Czy ktos jest na tyle zorientowany w temacie zeby mi rozjasnic temat ? Ja generalnie jestem cienki w te prawnicze gierki wiec sorka jak cos poplatalem . Sorki ze w tym dziale ale chyba tutaj znacie sie na przepisach ?
soolek Opublikowano 1 Czerwca 2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Możesz kupić z miękkim dowodem. Miękki dowód dla kupującego powinien być właśnie bodźcem do zapalenia się światełka, że jest coś nie tak. Skoro znasz całą historię a samochód i tak idzie na żyletki, to nie widzę przeszkód.
OLO_GDA Opublikowano 1 Czerwca 2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 masz racje mozesz kupic nawet bez dowodu, nie wiem czy miekki wystarczy czy trzeba udac sie do urzedu po "poswidczenie pochodzenia" wtedy dostajesz kartke a4 z wydrukowanymi wszystkimi danymi auta. na tej podstawie bez problemu oplacasz i rejestruejsz auto. sprawdzone. kosztuje to z 15 zlotych... ale z tym OC to mnie rozbawil. nie ma w polsce czegos takeigo jak rezygnacja z OC. tak dlugo jak auto ejst zarejestrowane, nawet jak stoi w stodole musi miec wazne OC. kary za jego brak sa spore i na pewno facet sie niezle zdziwi jak mu przyjdzie kilka tysia na fundusz gwarancyjny placic. ale to nie Twoj problem, Ty tylko zadbaj zebys mial wykuipone OC w dniu w ktorym zarejestrujesz auto na siebie. przeszlosc to problem poprzedniego wlasciciela... yyyyyyyy dopiero doczytalem ze auto na czesci. ale informacje w sumie aktualne. powiedz czy cchesz zrobic tak ze kasuejsz auto od razu na tamtego wlasciciela czy chcesz kupic na siebie i Ty je kasujesz? pamietaj ze "złomiarze": nie maja niszczyc dokumentow tylko auto. a jezeli Ci ej zostawia to robia to za przyslowiowa flaszke i nie zmienia to faktu ze te auto nie ma prawa u Ciebie byc. wiec umowy itp nic nie zmeiniaja w tej kwestii...
Nosb Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2010 Yyyy no nie ma rezygnacji z OC jako takiej ale rezygnujesz w danej firmie Wiem ze sa fundusze... Ja kupuje auto , oplacam wzbogacenie zeby miec skarbowke z bani ,OC nie dotyczy mnie bo nie mam waznego w aucie , nie przerejstrowywuje bo koszt remontu jednak mnie przerasta wiec auto wywalam na zlom tzn gole w sumie nadwozie Bo kwestia jest tego typu ze chlopaki na zlomie mowia ze nie moga mi wystawic kwita na miekki dowod
OLO_GDA Opublikowano 1 Czerwca 2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 a zapytaj czy wystawia Ci kwit bez waznego OC bo z tym tez bywa problem...
Nosb Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2010 Jutro z nimi pogadam i ewentualnie dowiem sie w urzedzie komunikacji co i jak... Chociaz tam to roznie bywa bo kiedys mi mowili ze nie moge kupic auta na miekkim i koniec
Rekomendowane odpowiedzi