Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Duże zużycie oleju pomimo wymiany odmy, przewodów, kierownicy ....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No faktycznie kolego wczoraj co sprawdzałem to miałem prawie pół stanu na bagnecie ( ale odczekałem 1-2h ), a dzisiaj przed wyjazdem miałem ponad FULL... Ale chyba nie na tyle zeby odsysać bo wlazło mi na tą kulke troche od FULL. :)

Zreszta jutro będe jeździł to zobaczymy... Ogólnie wymieniałem sam filtr, olej wymieniany 2 miechy temu był tylko z kijowym filtronem :)

W nastepnym tygodniu sprawdze jeszcze z mechanikiem tą odme, czwórnik od niej i egr.

P.S. Co z tym czujnikiem poziomu oleju ? Jaką on ma zasade dzialania ? Ciśnieniowo mierzy czy jak ? Skoro brakowało wczoraj z 1L w silniku to czemu nie darł ryja ze OIL MIN ?

Opublikowano

Dokładnie popieram .....

Wiem, że takich jest kilku user`ów , którzy uporali się wstępnie z większymi awariami w ALT...

ale zapewne cały czas nerwowo kontrolują bagnet ...

Osobiście zwykle jeżdżę max 150-160km/h ...

i trzymając poziom oleju na max olej wyraźnie na trasie wolniej ucieka (jazda w okolicach 120km/h)...

Wiec koledzy testujmy dalej i nie zapominajmy o reszcie .... :hi:

[br]Dopisany: 02 Listopad 2010, 09:54_________________________________________________mi brał 1l na 1000km.po remoncie spokój....
Opublikowano

[br]Dopisany: 02 Listopad 2010, 09:54_________________________________________________mi brał 1l na 1000km.po remoncie spokój....

Kolego to konkretnie co tam wyremontowałeś, że ucichło ?

Opublikowano

witam wszystkich potrzebuje kupic uszkodzona kierownice powietrza audi a4 2.0 alt ramie ciagnace moze byc zlamane ale ta druga czesc na lozysku z kulka ktura wchodzi w ramie ciagnace zeby byla dobra z gury dziekuje tu jest muj nr telefonu 509647283 pozdrawiam

Opublikowano

Ja naprawilem uklad podcisnienia i zmienilem olej na Motul jak narazie 300km i ten sam stan oleju;)

Opublikowano

a co tam ci się działo w tym układzie podcisnienia i co tam naprawiałeś kolego

Opublikowano

Pęknięta odma, zapchany czwórnik, nowe zaciski na węzach,uszczelnienie pokrywy zaworów i uszczelnienie przepustnicy :D na koniec wyczyszczenie świec z oleju który dostawał sie przez pokrywę no i zmiana oleju na Motul x-8100. A wiec masa pracy ale jak narazie chyba sie oplacila, zobaczymy jak bedzie dalej:D

Opublikowano

miałeś nieszczelności z pod pokrywy zaworów? jak uszczelniłeś wymiana uszczelki? bo u mnie po wyczyszczeniu zaczęło się pocic po ok 10 dniach na uszczelce nie jest to wyciek ani nic poprostu uszczelka zaczela się lekko swiecic niewiem czy to wymaga uwagi. A z przepustnicą poradziłes sobie sam? może jakieś szczegóły please!

Opublikowano

Nie wymienialem uszczelki kupilem specjalny silinkon do misek olejowych itp. ktory ma wytrzymalosc do 250 stopni, silikon dalem pod i nad uszczelke odczekalem 40minut i skrecilem, dalem temu wyschnac silikonowi 24h i gitara. z przepustnica zrobilem to samo.:D co do czyszczenia jej masz to opisane dokladnie na forum:D wpisz w szukaj.

Opublikowano

Dopisany: 02 Listopad 2010, 09:54[/size]_________________________________________________mi brał 1l na 1000km.po remoncie spokój....

I ja zapytam cóżeś uczynił i ile już po remoncie nakręciłeś?

Opublikowano

Nie wymienialem uszczelki kupilem specjalny silinkon do misek olejowych itp. ktory ma wytrzymalosc do 250 stopni, silikon dalem pod i nad uszczelke odczekalem 40minut i skrecilem, dalem temu wyschnac silikonowi 24h i gitara. z przepustnica zrobilem to samo.:D co do czyszczenia jej masz to opisane dokladnie na forum:D wpisz w szukaj.

Podoba mi sie ten patent z silikonem - sprobuje u siebie uszczelnic laczenia czwornika na odmie - mam tam teraz z dwoch stron dodatkowe opaski uciskowe a mimo to i tak jest wilgotno od oleju.

a wogole to, czy ktos kiedys probowal odlaczyc odme i zaslepic jej dojscie od strony dolotu - tak zeby zadne powietrze z silnika nie dostawalo sie do dolotu. Wtedy odme moznaby puscic na zewnatrz. Moze troche nieekologicznie ale warto sprobowac i potwierdzic ze to rzeczywiscie przez odme ucieka olej.

pozdr

Opublikowano

Robiąc takie cos to lepiej zainwestować w catch oil Tank i po problemie, ja na szczęście niemam tego problemu i nie musze nic robić:D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1200 km[br]Dopisany: 15 Listopad 2010, 21:29_________________________________________________1200 km

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja na 0,7 robię około 7 tyś km teraz.

Przy czym noga bardzo delikatna.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

jestem po wymianie silnika...(dołu) głowica została...dalej bierze olej n a półsyntetyku...ehhh chyba do ludzi...a jeździ się za***iście...pozdrawiam walczących z wiatrakami...

Opublikowano

A ja mam jeszcze jedno pytanie:

Od ponad 1000km nie zaświeciło sie oil min, aż zapomniałem o nim... Jak przypomniałem, zajżałem na bagnet - i konsternacja :| NIC NIE UBYŁO :| Rozumiałbym gdyby to przez zime olej jest gęstszy i nie schodzi ale przeciez termostat mam dobry, temperatura 90st. to przeciez chyba sie olej tez rozrzedzi ?

P.S. I jeszcze jedna wazna sprawa - po raz pierwszy raz jak sam zajrzałem na bagnet ( a nie z przymusu dolania ) - odkręcam zawsze najpierw korek od oleju i tym razem odkręcił się normalnie jedną ręką :| A nie jak zawsze dwoma ledwo daje rade ;)

Opublikowano

Ja ostatnio zauważyłem zasysanie korka od wlewu :)

Gdy go odkręciłem to tak jakbym wpuścił powietrze do silnika...

• 3 lata później...
Opublikowano
View image: schemat panowie mam problem z elementami 11,12,13 co to takiego?
Opublikowano

11-czwórnik/separator, olej/powietrze

12-uszczelka, która ma za zadanie wyeliminować ujście czegokolwiek z pokrywy zaworów na zewnątrz

13-zawleczka, czwórnika/separatora, aby element ten nie wyleciał/wyskoczył z pokrywy zaworów

P.S.

Czujnik poziomu oleju w naszych samochodach jest sprawny. Ja się przekonałem na własnej skórze. Kpiłem nowy oryginalny z ASO. Wydałem na niego kupę kasy. Działa tak samo jak działał stary czujnik.

Dziś zmieniłem olej na 5W/40 Valvoline (do tej pory miałem 10W/40 i kontrolkę oil min równo co 100km, ale od dopiero połowy marca - w zimie miałem spokój).

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam Panowie mam problem z tąodmąwymieniłem praktycznie wszystko tj. odma trójnik i rurę od przepływomierza i mam problem bo miałem wsawiony kawałek gumy tak jakby czegoś brakowało pomiędzy tą rurką (harmonijka) a tym trójnikiem i pytanie do was czego tam brakuje bo jak widać po moim zdjęciu wycieka tamtędy olej i układ jest nieszczelny. Z rysunku zapożyczonego od użytkownika "aramir" wnioskuje że niczego tam nie brak więc pytanie dlaczego ta rurka mi nie dostaje do tego trójnika i musiała być tam założona ta prowizoryczna rurka gumowa z opaską uciskową??

http://szambur.ovh.org/A4-forum/trojnik.PNG

Odma_braki.jpg