Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Duże zużycie oleju pomimo wymiany odmy, przewodów, kierownicy ....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po mojemu to ktoś tą harmonijkę po prostu u...ciął. U mnie sięga aż do trójnika i tu mi się dopiero poci to złączenie.

Opublikowano
Po mojemu to ktoś tą harmonijkę po prostu u...ciął. U mnie sięga aż do trójnika i tu mi się dopiero poci to złączenie.

Kolego a możesz zmierzyć ten kawałeczek rurki to by mi dało info czy faktycznie jest ucięta bo jak już pisałem zakupiłem tą rurę od przepływomiarza na aledrogo z tym samym nr seryjnym co była poprzednia(06B 129 627 AB i ona jest z tym małym kawałeczkiem w całości i śladów ucinania nie widzę

Opublikowano

jakby kto chcial odme do 2.0 alt to zapraszam na priv albo tel 793 534 239 oddam za pół darmo

Opublikowano

Jak będę miał auto w domu to zmierzę i cyknę fotkę.

Opublikowano

u mnie na tym złączu też się poci...zawsze jak od spodu palcem przeciągnę to jest olej...niby nie leci...ale nieszczelność jest. Jak tak patrzę z boku na to połączenie to wydaje mi się że czwórnik idzie trochę do dołu a za złączem rura idzie do góry i na tym złączu właśnie się poci.

Opublikowano

Dwk6BOs.jpg?1

pnMUDZy.jpg?1

Wrażenie miałem dobre, tylko wnioski złe, harmonijka to ma dobrą długość, u Ciebie ktoś tam coś dołożył, widać , że dolot jest odsunięty od bloku silnika u Ciebie.

kiko79 : pytałem benyA4 jak to jest złożone to powiedział:

Nie ma tam żadnych uszczelek. Poprostu jest wcisniete i tyle. Możesz wcisnąć jakas opaska ale wtedy po jakimś czasie pęknie bo to powinno pracować. Rura dolotu jest sztywna a silnik podczas pracy wibruje.

I teraz też cały palec w oleju :/

Opublikowano

czyli co...ma się tam pocić? To jest normalne że na łączeniu czwórnika i tej harmonijki jest wilgotno od oleju? Nie wiem jak miałem wcześniej, ale jakiś rok temu zmieniałem odmę na nową w ASO i teraz tam zajrzałem...Okazało się że jest jak opisałem a dodatkowo pękł taki gumowy wężyk (podciśnienia?????) i jest to wymiany. Tyle że w ASO wymieniają cały panel. Więc żeby nie być stratnym chciałem im dać dodatkowe zadanie poprawy tego łącznia które się poci bo może coś źle złożyli...

Opublikowano

Kolego przyjrzałem się temu z bliska i wywnioskowałem, że czegoś jest brak mianowicie na Twojej fotce jest jakby przedłużka no chyba że to jest razem z rurą która leci od przepływomierza tzn. u mnie ten króciec kończy się tylko tą rurką (harmonijką) natomiast u Ciebie jest zakończony takim zgrubieniem jak odma która nachodzi na trójnik czy czwórnik i teraz pytanie czy to jest osobna końcówka czy też ona idzie razem z tą rurą od przepływomierza. P.S. pozwoliłem sobie skopiować i zaznaczyć na Twoim zdjęciu.

odma2.jpg

Opublikowano

Dlatego za pierwszym razem napisałem, że ktoś coś u...ciął ;)

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie to jak to w końcu z tym jest łączeniem dolotu i czwórnika jest...? Powinna być tam jakaś część jak na foto u rade czy nie? Bo u mnie jest tam również wstawiona gumowa rurka, która jest nieszczelna i łapie lewe powietrze... I nie wiem co mam kupić...

Opublikowano

http://skodaauto.com.pl/user/images/1377674347_06B103235G.jpg

Tak konkretnie wygląda czwórnik ;) z dolotu powinna być harmonijka jak u mnie. Jak nie ma to jest coś rzeźbione.

Opublikowano

No u mnie niestety jej nie ma... Rura dolotu zamówiona, oby tylko wszystko pasowało jak trzeba

Ps równo 1000 km zrobione od wymiany oleju i póki co bez dolewki. Oby tak dalej :banan:

Opublikowano

No u mnie niestety jej nie ma... Rura dolotu zamówiona, oby tylko wszystko pasowało jak trzeba

Ps równo 1000 km zrobione od wymiany oleju i póki co bez dolewki. Oby tak dalej :banan:

to ładnie... jak tysiak bez dolewki.. a na jakim oleju jezdzisz teraz makos 9507.??? pozdrooo

Opublikowano

Castrol Magnatec 10w40. Co ciekawe panowie mechanicy lali mi ten z karnistów czyli te ponoć rozrabiane itp itd. Powiedziałem, że chce ten, ale myślałem, że będzie z butelki, no ale...

Może ma jakieś magiczne właściwości :grin:

+ Filtr oleju Boscha i powietrza MANN'a. Lub odwrotnie... Cholera nie pamiętam już :facepalm:

Opublikowano

Castrol Magnatec 10w40. Co ciekawe panowie mechanicy lali mi ten z karnistów czyli te ponoć rozrabiane itp itd. Powiedziałem, że chce ten, ale myślałem, że będzie z butelki, no ale...

Może ma jakieś magiczne właściwości :grin:

+ Filtr oleju Boscha i powietrza MANN'a. Lub odwrotnie... Cholera nie pamiętam już :facepalm:

ooo i takżę pewnie bez kontrolki zrobiles 1000 km .???

Opublikowano

Miałem tylko od check engine, ale to przez dolot, ale zniknął sam :facepalm: Oil min oczywiście nie było

Opublikowano

Miałem tylko od check engine, ale to przez dolot, ale zniknął sam :facepalm: Oil min oczywiście nie było

rozumiem,. ja to bede raczej wymieniał na LM Mos2 10w40 i tak się zastanawiam czy nie zalać takim castrolem magnatecem 10w40 oczywiście tańszy a może być lepszy niż ten LM bo tak też może być zależy jak silnik zareaguje na taki olej... kto tam wie...

Opublikowano

Przewałkowałem już chyba cały internet odnośnie problemów z olejem w tych silnikach (nie)szczęsnych.

Mam wrażenie, że do każdego silnika ALT trzeba podchodzić indywidualnie... W 1 wymiana na 10w40 ograniczy dolewki oleju a w 2 niczego nie zmieni albo jeszcze pogorszy... W 1 odmę przerobisz i będzie super a w 2 przerobisz i nic... W 1 zrobić remont całego silnika i pomoże a w 2 nie...

Dlatego powiedziałem sobie, że jeśli ktoś nie robi tras codziennie tym silnikiem (ja średnio 300 km na tydzień) i jeśli nie bierze mi litra na 500 km to nie będę robił żadnych remontów... Koszt remontu to (jak się domyślam - nigdy nie robiłem) 4000 zł, mój litr oleju z nalewaka wyszedł 22 zł/l czyli za 4000 zł wpieprzone w remont kupiłbym 181 litrów oleju co daje 181 000 km przy spalaniu 1l na 1000 km. Chyba że ktoś robi połowe tego dystansu w rok.

Opublikowano

No ale co zrobiłeś że przestał brać???